Tisztelet a színháznak: öltözz ünneplőbe

Tisztelet a színháznak: öltözz ünneplőbe

Szaggatott farmer, pulcsi, zacskózörgés – ezek nem illenek a színház nézőterére. Mégis, mostanában sokszor látunk, hallunk ilyet. Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színésze, drámapedagógus a Győr+ Rádió Pöttyös Klub műsorában beszél arról, hogy mit illik és mit nem, ha színházba megy az ember, vagy az ember gyermeke.

Színházba menni ünnep. Ünnepelni pedig szépen, szép öltözetben szoktunk. A gyermekeket is illik megtanítani arra, hogy a szakadt farmert, lógós pulcsit ilyen alkalmakkor hagyja a szekrényben, helyette egy klasszikusabb darabot válasszon. Nem kell nagyestélyiben gondolkozni, az is megteszi, ha egy fiú galléros pólót, lazább inget választ, lányoknak egy szép blúz, felső is éppen elég. A nézőtérre nem szép dolog ropit, rágcsálnivalót vinni, bizony ezzel is találkoznak a színészek, a zacskók hangja pedig zavarja őket és a nézőket is. Ha egy gyermek nem tud végigülni egy előadást, tanítsuk türelemre, s ne rágcsálnivalóval kössük le a figyelmét.

A Győr+ Rádió hallgatóinak Frida azt is elmondja, hogy miért érdemes elvinni a gyermekeket színházi előadásra. Elsősorban azért, mert hatalmas ereje van a látott darabnak. A gyermekek problémamegoldó képessége fejlődik, a képzelőerő működésbe lendül, a színház ablakot nyit a világ megértéséhez. Ezenfelül közösségi élményt ad. Frida egy kérést is intéz a szülők, pedagógusok felé: ha vicces a jelenet, hagyják a gyermekeket nevetni a nézőtéren, ne csitítgassák őket, engedjék nekik megélni a pillanatot, a szívből jövő kacajnak igenis van helye a színházban!

A Pöttyös Klubot minden szombaton 16 órától, vasárnap pedig 7 órától hallhatják a Győr+ Rádióban.

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×