Tizenhét halott és vádemelés a floridai lövöldözés következménye

Tizenhét halott és vádemelés a floridai lövöldözés következménye

Legkevesebb tizenhét halottja van a floridai Parkland városka középiskolájában történt lövöldözésnek, a tettet elkövető Nikolaus Cruz ellen tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt emelnek vádat - értesült a The Washington Post című lap csütörtökön.

A 19 éves tettest letartóztatták az iskolától nem messze eső lakásában. Ellenállást nem tanúsított.

Bár a tömegmészárlás részleteinek feltárása még tart, az már kiderült, hogy a fiatalember előre felkészült a gyilkosságra, és vérfagyasztó pontossággal tervezett el mindent: először csak egyetlen lövést adott le, mintegy figyelmeztetésként, megvárta, amíg a diákok kiözönlöttek a termekből, és akkor kezdett ámokfutásába.

A rendőrség szerint Cruz gázmaszkban, egy AR 15-ös típusú, félautomata fegyverrel érkezett a helyszínre, több tárnyi lőszer és füstgránát volt nála.

A floridai Parkland városka középiskolájában szerda késő délután történt lövöldözés tizenhét halálos áldozatot követelt. A kórházakban ápolt sebesültek száma tizenhat, közülük három állapota válságos.

Osztálytársainak és ismerőseinek az amerikai sajtóban megjelenő interjúi tanúsága szerint Nikolas Cruz agresszív fiatalember volt, nem egyszer durván bánt osztálytársaival, gyakran tett fel olyan képeket a közösségi oldalakra, amelyeken állatokat ölt, vagy fegyverrel fotózta magát. Lynda Cruz egyik rokona szerint depresszió elleni gyógyszereket szedett. A CNN hírtelevízió arról készített riportot, hogy a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) még tavaly értesítették, hogy Cruz veszélyes lehet. A fiatalember ugyanis az egyik videómegosztó portálra olyan képsort tett fel, amelyen arról beszélt: "profi iskolai lövöldöző leszek".

Scott Israel, a helyileg illetékes, Broward megyei seriff közleményben tudatta, hogy a diákot magaviselete miatt korábban kicsapták az iskolából, ám egyelőre nem tudni, hogy ennek volt-e szerepe tette elkövetésében.

"Tragédiák idején a nemzet összefog és ez kötelék erősebb a gyűlöletnél" - fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban elmondott rövid üzenetében.

Az elnök előzőleg utasítást adott a nemzeti lobogók félárbocra engedésére.

"A szörnyű erőszak, a gyűlölet és a gonoszság helyszínének" nevezte a floridai Parkland iskoláját. "A nemzet szíve nehéz. Veletek vagyunk " - fogalmazott Trump az áldozatok hozzátartozóihoz intézve szavait.

Trump bejelentette, hogy találkozót tervez az áldozatok hozzátartozóival, felkeresi a sebesülteket, találkozik a helyi hatóságok képviselőivel, valamint rövid időn belül a szövetségi államok kormányzóival és az igazságügyi miniszterrel is, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne még biztonságosabbá tenni az iskolákat.

Trump kiemelte, hogy soha egyetlen gyermeknek vagy tanárnak sem szabad veszélyben éreznie magát amerikai iskolákban. Meg kell változtatni az erőszak - az Egyesült Államokban eluralkodott - kultúráját. "Együtt kell dolgoznunk azon, hogy megteremtsük az élet méltóságának kultúráját" - jelentette ki.

Üzenetében ugyanakkor nem ejtett szót arról, hogy a történtek nyomán napirendre kerülne a fegyvertartással kapcsolatos törvények szigorítása.

Az Egyesült Államokban 2013 óta 291 iskolai lövöldözés történt, vagyis átlagosan hetente egyszer dördültek lövések oktatási intézményekben.

Elítélte az értelmetlen erőszakot és részvétét nyilvánította az áldozatok és sebesültek hozzátartozóinak Ferenc pápa. A Thomas Gerard Wenski miami érseknek küldött üzenetében az egyházfő hangsúlyozta, hogy lélekben közel áll a pusztító támadás valamennyi érintettjéhez, imádkozott "az áldozatok örök nyugalmáért és a sebesültek gyógyulásáért.

MTI
Fotó: Live Trading News

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×