Tündérrigólányok költöznek a Vaskakas Bábszínházba

Tündérrigólányok költöznek a Vaskakas Bábszínházba

Újabb bemutatóra készül a Vaskakas Bábszínház: vasárnaptól látható a Máté Angi lírai hangvételű mesekönyvéből készült előadás az új otthonukban. Az emlékfoltozók című darab érzékenyen mesél egy életen át tartó barátság különleges erejéről és két generáció korántsem azonos látásmódjáról, zenével és sok-sok varázslattal. A rendezőt, Markó Róbertet kérdeztük.

Kik a mese főszereplői, a tündérrigólányok?

Emlékfoltozó tündérrigólányok – ez a foglalkozásuk hivatalosan. Ha valaki elfelejtett valamit, akkor ír nekik egy levelet, és ők megfoltozzák az emlékét. Ez a varázsképességük.

Máté Angi lírai hangvételű, azonos című mesekönyve elevenedik meg teljes egészében a színpadon?

Az erdélyi származású magyar írónő néhány éve adta ki ezt a mesekönyvet, melyben a kislányával való kapcsolatát dolgozza fel. Ők az emlékfoltozók, gumicsizmával báboznak, labdarózsákat fonnak egymás hajába, megcsiklandozzák a holdat. Nálunk a két emlékfoltozót Kocsis Rozi és Ujvári Janka játsszák, az ő életüket, mindennapjaikat mutatjuk be a darab első részében, majd egyszer csak megérkezik a Gergely Rozi által játszott fiatal emlékfoltozó tündérrigólány, Akáci Anna – ez már a mi hozzátoldásunk Máté Angi meséjéhez. A mi generációváltásról szóló történetünkben konfliktusok kerekednek abból, hogy a fiatal tündér megérkezik a két sokat látott emlékfoltozóhoz és próbálja megtudni tőlük, mi az a titkos összetevő, ami nélkül nem lehetséges az emlékfoltozás.

 

Eközben pedig rengeteg csoda történik...

A varázslatokat fénnyel, zenével, koreográfiával jelenítjük meg. Ebben segítségünkre van az új épületünk színházterme, hiszen itt sokkal nagyobbak a technikai lehetőségeink, mint a Gyermekek Házával közös épületben voltak. A nagyszínpadi előadás új élmény és kihívás a színészeknek is, hiszen egész más egy százfős nézőtérnek játszani, mint a háromszáz férőhelyesnek. Az előadás különlegessége még, hogy élő zenés lesz, Tóth Balázs szaxofonon szolgáltatja az effekteket, a zenei aláfestést és a dalokat. Bábos elemekkel dolgozunk, de alapvetően élő szereplős előadás lesz, melyet óvodás kortól ajánlunk. Felvételről a Győri Nemzeti Színház színművésze, Ungvári István is közreműködik, egy kék roller hangjaként.

A szerző egyedi hangvételben ír, és gondolkodásnyi szüneteket hagy az olvasóknak, hallgatóknak. Át tudták menteni a könyv különleges hangulatát?

Arra törekedtünk, hogy Máté Angi furcsa, lírai világát, egyedi szóalkotásait, lassabb tempóját megjelenítsük az első részben. Akkor pörögnek fel az események, amikor megérkezik a fiatal tündérrigólány. Mint mindig, most is igyekszünk olyan előadást készíteni, ami nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élvezetes. Szeretném, ha a gyerekek a fiatal tündérlánnyal azonosulnának, hiszen számukra természetes, szükséges ez a generációváltás, hogy pozícióhoz, tapasztalathoz, munkához jussanak. Az idősebbek szempontjából viszont drámai esemény, hogy el kell hagyni azt a közeget, természetes világot, ahol ők, adott esetben 237 éve léteznek.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×