Új szelek fújnak
Teszt: Volkswagen Passat Comfortline 2.0 TDI DSG teszt

Új szelek fújnak<br/>Teszt: Volkswagen Passat Comfortline 2.0 TDI DSG teszt

A VW Passat fogalom a középkategóriában. Elődje egy jól sikerült, átgondolt kocsi volt, tökéletes utazóautó. Az új széria pedig ennél még többet nyújt: kifinomult részleteket, soha nem látott széria- és opciós felszereltségi listát, valamit ütős dizájnt.

Végre a Passat sem egy kötelező menedzser limuzin formáját vette fel, hanem karaktere van. A CC –kupésított változat – formai jegyeit ötvözték a komfortos térkínálattal és az aktuális technológiával. A négykerekű orra rendkívül lapos lett, amit fokoz a széles hűtőrács és a króm csík, valamint a keskeny lámpatestek – amik LED fényszóróval is szerelhetők, ráadásul potom 265 ezer forintért. Egyébként is szélesebb lett az új Passat (12 mm), tengelytávja is növekedett (80 mm), ami előnyére vált a hátsó lábtérnek. Az oldalnézete kupésabb hatású, mégis sikerült a fejnek elég helyet hagyni a második sorban ülőknek. A lemezeken végignyúló egyetlen erőteljes él sportos eleganciát ad a letisztult karosszériának. A nagy VW hátsója hagyománytisztelő, kombi verzióban óriási rakodóhelyet rejt, mindkettő motorosan nyitható, amihez elég egy láblengetés a lökhárító alatt.

 

 

A tesztutónk egy 2 literes dízelmotoros, fekete, négyajtós volt, automata váltóval közepes felszereltséggel. Ami már eddig is bevált, az maradt. A TDI motor alapkivitele most 150 lóerős, ami pont elég erős, ugyanakkor takarékos. Jön egy kisebb, egyhatos dízel is (120 LE), és kérhető 240 lóerős bi-turbós, amit csak 4Motion összkerékhajtással adnak, vélhetően az 500 Nm nyomaték miatt. Benzinesekből 1,4-től 2 literig tart a választék 125 és 280 lóerő közötti teljesítménnyel. A DSG váltó is ismerős, duplakuplungos, villámgyorsan kapcsol és hatfokozatú. A futómű viszont új dimenzióba lépett. Próbáltuk városban, kátyúkkal teli kétszámjegyű úton és autópályán is. Mindenhol tökéletesen teljesített – a rendelhető adaptív rendszer nélkül – a felfüggesztés kanyarban tart, nem dobál, mégis rossz utakon is kényelmes.

 

 

A beltérben is tetten érhető a fejlődés. Egyedi a légbeömlők anyósülés előtti optikai összefolyatása és a Phaeton dizájnú analóg óra. Amúgy minden kapcsoló a helyén van, sok meglepetés nem ért minket. Tetszett az igazi alumínium betétes középkonzol és a nagyméretű színes navigáció, ami feláras. A vezetőhely tökéletesen testre szabható, az ergoComfort ülés magassága, ülőlapjának dőlésszöge és hossza, háttámlájában pedig a gerinctámasz négy irányban állítható (villanymotorokkal), miközben a kicsi kormány is széles tartományban mozgatható. Minden felület szép, tapintása puha és nem is zörgött semmi. Ez különösen fontos egy olyan autóban, amiben nagy a csend 50-nél és autópálya tempó felett is. Könnyen elképzeltem, hogy a Passattal több száz kilométert egyhuzamban megtéve sem fárasztó az utazás, inkább élvezet.

 

 

A minden szinten ránk vigyázó elektronika biztonságérzetet ad, miközben jó tudni, hogy a passzív rendszerek (pl. légzsákok) sokasága akkor is segít, ha már nem lehet elkerülni a bajt. Csodás rendelhető egység a TFT kijelzős műszer a sofőr előtt, ami kijelzi a GPS képét, és különféle körműszer dizájnokat, funkciókat lehet neki adni, miközben igényes animációkkal tűzdelték a grafikát. Érdekes kivitelnek ígérkezik az 1.4 TSI konnektoros hibrid változata. Viszont ha a tesztautó korrekt összeállítását választanánk, másfél milliót érő extrával – amiben az önállóan beparkoló asszisztens és a tolatókamera is bent van –, akkor 11 millió forintot kell kifizetnünk. Ennek ellenére az árlista elődjéhez képest alig változott, így egy alap verzió alig 7,5 millióért megvásárolható. A minőség, a praktikum és a takarékos üzem alapáras!

 

Szöveg és fotó: Nagy Viktor

viktornagy.net

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×