Újabb díj a szerencsetarsolyban

Újabb díj a szerencsetarsolyban

Finom és egészséges, töltött és szórt kenyereket, péksüteményeket kóstolhattak múlt vasárnap a Dunakapu térre kilátogatók, ahol a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata 17. alkalommal rendezte meg az Euroregionális Kenyérfesztivált és Kézműves Találkozót.

A rendezvény számos pékségnek és cukrászipari vállalkozásnak kínál bemutatkozási lehetőséget, a nagyközönség pedig megismerheti a minőségi alapanyagokból készült termékeket, egyedi fejlesztéseket és új technológiákat, amelyek az egészséges élelmiszerek fogyasztását szolgálják.

 

A díszmunkák

 

Dr. Lakatos István, a Kézműipari Tagozat elnöke szerint nagy a konkurencia a pékségek között, a nagyobbak és a kisebb vállalkozások is a vásárlók bizalmáért küzdenek egyedi termékeikkel. „A pékszakma kifejezetten a nehezebbek közül való, nem csak azért, mert éjszaka kell dolgozniuk, hogy reggel friss pékáruval lássák el az embereket, hanem mert sok munkával lehet olyan kenyeret előállítani, amely gasztronómiai élvezetet is jelent” – hangsúlyozta az elnök. Szükség van az utánpótlásra is, amelyhez a győri és Győr környéki nagyobb pékségek példát jelenthetnek, életutat kínálhatnak.

 

A szakmai díjazottak

 

A fesztiválon díjazták a legjobb termékeket. A kiállítók részére kenyér, pékáru és díszmunka kategóriákban hirdettek versenyt. A kiállított termékeket szakértő zsűri értékelte és tett javaslatot a különböző helyezésekre. A zsűri elnöke Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, a tagok Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, valamint Kránitz Ferenc, pékmester voltak.

Kenyér kategóriában az első helyezett a Pedró Pékség Szerencsetarsoly kenyere, amely idén elnyerte az ország kenyere megtisztelő címet is. A második a Ceres Sütőipari Zrt. Rodoszi cipója, a harmadik helyezett a Pedró Pékség Király búzás kenyere lett. A Megye Kenyere díj nyertese az erdélyi Bocskor Pékség Pityókás, rozsos kenyere.

 

Az Aranykapu zenekar koncertje

 

Pékáru kategóriában első helyezett Sárváriné Csepregi Eszter hagyományos Rábaközi perece lett, második a felvidéki F&K Pékség Pozsonyi kiflije, harmadik helyezett a Bocskor Pékség Pityókás, vajas pogácsája. A Pékáru kategória különdíját a Pedró Pékség érdemelte ki. Díszmunka kategóriában idén egy díjat adott át a zsűri a Pedró Pékség Kenyérszobráért. A Fesztivál Kiflije, melyet a látogatók szavazata alapján választottak ki, a Szafi (Smart Reform Shop Győr) lett.

A térre kilátogatók megismerkedhettek a környékbeli kézművesekkel, vásárolhattak a Védd a helyit, vedd a kisalföldit termelői piac árusaitól, a jó hangulatról pedig az Aranykapu zenekar, a Belvárosi Betyárok és a Groovehouse gondoskodott. (x)

 

Fotó: Adács Tamás

 

Csatolt galéria: Kenyérfesztivál - Adács Tamás Photography
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×