Újabb mérföldkőhöz érkezett a szervátültetés Magyarországon

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szervátültetés Magyarországon

Az első sikeres szervátültetést 1973-ban végezték hazánkban, a fővárosi Semmelweis Klinikán. Egy férfi kapott új vesét. 45 évvel később ugyanitt történt meg a tízezredik magyarországi transzplantáció, idén február 14-én. Egy fiatal nő esett át egy több mint 10 órás szív- és veseátültetésen – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A szervátültetések száma 30 százalékkal nőtt 2013 óta, köszönhetően annak, hogy Magyarország csatlakozott az európai szervkoordinációért felelős szervezethez.

Napjainkban pedig már minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi Szűcs-Zoltán kiemelte, világszínvonalú eszközökkel világszínvonalú munkát végeznek a magyar orvosok.

Hangsúlyozta, ma már ott tartunk, hogy sem szakmai, sem financiális, sem pedig kapacitáshiánybeli probléma sincs. Egyedüli kérdés, hogy hány donorszerv az, ami egy magyar beteg számára elérhetővé válhat. Úgy vélte, az elmúlt időszakban azonban rengeteg minden történt annak érdekében, hogy minél több donorszerv álljon rendelkezésre.

Az államtitkár bejelentette, a kormány mintegy 3 milliárd forintot fordít a tüdőtranszplantációs program fejlesztésére. A pénzből többek között sebészeti robotokat vásárolnak majd. Az a cél, hogy Magyarország a térség transzplantációs központjává váljon.

Fotó: Lokál

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×