Véradásra hívják fel a figyelmet a hosszú hétvége miatt

Véradásra hívják fel a figyelmet a hosszú hétvége miatt

Sokan pihennek a hosszú hétvégén, épp ezért a véradásra hívja fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat. Az ilyen időszakokban nagyon nehéz elérni az állandó véradókat is, pedig a vérigény ugyanolyan magas mint máskor. Napi 1600-1800 véradóra lenne szükség az ellátás biztosításához. Országszerte több mint 60 helyen várják minden nap az önkéntes véradókat – közölte az M1.

 

Győrben a Regionális Vérellátó központban gyűjtik az önkéntesektől levett vért. Egy nagyobb műtéthez akár húsz négy és fél decis adagra is szükség lehet. T

A férfiak akár ötször, a nők legfeljebb négyszer adhatnak vért évente. Az egész folyamat nem tart tovább 1 óránál.

A véradók automatikusan szűrésen is átesnek, a vércsoport meghatározása mellett a levett véren vércukormérést, HIV-, hepatitisz- és szifilisztesztet is elvégeznek. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese elmondta: bár Magyarországon az uniós átlagnál többen adnak vért, a nyári szabadságolások és a hosszú hétvégék miatt nehezebb elérni a véradókat, pedig a kórházak vérigénye ezekben a napokban is változatlan.

A napi biztonságos vérellátáshoz 1600-1800 véradóra van szükség. A véradási helyszínek listája az ovsz.hu oldalon érhető el, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb lévőt. Országszerte minden nap több mint 60 helyen várják az önkéntes donorokat – közölte az M1 Híradó.

 

Fotó: Győrplusz archívum

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×