Viharkár érte? Két napig jelentheti!

Viharkár érte? Két napig jelentheti!

Mindössze két munkanap van arra, hogy az országon hétfőn végigsöpört szélvihar károsultjai bejelentsék a biztosítójuknál a kárigényüket.

Ez a rövid, ám annál fontosabb határidő azonban nemcsak a mostani esetre, hanem minden egyéb kártérítési igényre is igaz. Kevesen tudják, hogy a biztosítók akár meg is tagadhatják a kifizetést, ha a bejelentés nem érkezik be a kár „észlelésétől” számított két munkanapon belül – figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz cég. Az ugyanis, aki a megrongálódást látva ennél többet vár a kárigény jelzésével, biztosítási szempontból gyanús lehet, ami az ügye elbírálását is befolyásolhatja, sőt, a teljes kártérítést is elbukhatja – hívja fel a figyelmet a cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter. A hivatalos indoklás szerint „amennyiben a biztosított a kárbejelentési kötelezettségét nem teljesíti időben, és emiatt lényeges, a kárfelmérést befolyásoló körülmények kideríthetetlenekké válnak, a biztosító kötelezettsége nem áll be”.

Az emberek jelentős része szinte azonnal hívja a biztosítóját, ha valami kár éri őt. Így van ez most is: a hétfői elsöprő szélvihar után naponta százszámra érkeznek a kárigények. Legtöbben megrongálódott tetőt, ledőlt kéményeket, kidőlt fák okozta károkat, betört ablakokat jelentenek, de vannak családok, akiknek a vihar elvitte a fejük fölül a házat. Az, akinek nem volt biztosítása, utólag hiába is kapkodna egy gyors szerződéssel, a már bekövetkezett kárra nem kaphat térítést.

 

Képünk illusztráció: Pxhere

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×