Vonzóvá tennék a mezőgazdaságot a fiatalok számára

Vonzóvá tennék a mezőgazdaságot a fiatalok számára

A kormány szeretne olyan képet kialakítani a mezőgazdaságról, ami vonzóvá teszi azt a fiatalok számára – jelentette ki Nagy István államtitkár a köztévében. Az agrárminiszter-jelölt beszélt a közmunkarendszer jövőjéről is.

 

Nagy István elmondta: nagyon fontos kérdés, hogy a közmunkaprogramban résztvevő embereket rá tudják arra venni, hogy menjenek át a versenyszférába és dolgozzanak az agráriumban. A közmunkások ugyanis zömmel vidéken vannak, ahogy az agrárium is: akár 50 ezer közmunkás is tudna dolgozni a mezőgazdaságban.

Azt szeretnék ajánlani a közmunkásoknak, hogy ne csak idénymunkában gondolkodjanak, hanem egész éves, főállású munkában – amihez egy támogatási rendszert is szeretnének kiépíteni.

A miniszterjelölt arról is beszélt, hogy ma a versenyképesség növekedését leginkább a munkaerőhiány gátolja. „Azzal kapcsolatban, hogy új ültetvények telepítésébe vágjunk bele, új üzemeket építsünk fel, fontos kérdés, hogy lesz-e dolgos kéz, aki elvégzi az ottani feladatokat, lesz-e, aki gondozza a jószágokat, vagy épp felül a legmodernebb traktorra” – emelte ki Nagy István.

A másik fontos kérdés a generációváltásé, tehát hogy a fiatalokat segítségül tudják hívni. Szeretnének olyan képet kialakítani a mezőgazdaságról, ami vonzóvá teszi azt a fiatalok számára. Ahhoz, hogy a fiatalok itt maradjanak és ezt az életmódot válasszák, olyan jövedelmezőségi viszonyokat, olyan biztonsági hálót kell teremteni az agrárium köré, amely egy biztonságos és kiszámítható jövőt teremt számukra – vélte.

Fotó: AgrárUnió

hirado.hu

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×