02.22. Antik úti kalandok a könyvespolcon

02.22. Antik úti kalandok a könyvespolcon

Elbida projekt címmel Biró Dániel antik útleírásokat, könyvkülönlegességeket gyűjtő blogíró ismeretterjesztő előadását hallgathatják meg az érdeklődők február 22-én, csütörtökön 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtár klubhelyiségében (Győr, Herman Ottó u. 22.).

„Az ELBIDA projekt célja, hogy a széles nyilvánosság számára bemutasson antik, ritka, érdekes és értékes útleírásokat, földrajzi témájú könyveket - elsősorban 19–20. századi, 1945 előtt kiadott útleírásokra specializálódva.”

 

„A századfordulón a tudományos igényű munkák mellett sok magánkiadású útleírás is megjelent. Az élvonalat többek között a világszerte jegyzett Vámbéry Ármin, Stein Aurél, Lóczy Lajos, Baktay Ervin képviselte. De említhetem Almásy László Afrika-kutatót is, aki „szerencsés módon”, Az angol beteg című film (és regény) által vált nagyon ismertté. És ott van Germanus Gyula, aki fantasztikus életművet hagyott maga után. E nagy nevek mellett pedig még számos érdekes egyéniség tűnt fel, akiket csak egy-egy kötet, útleírás, élménybeszámoló alapján ismerünk.

 

A magyar utazók felkészültség, stílus, hozzáállás szempontjából világviszonylatban is állták a versenyt. A magyar szakértelem kelendőségét igazolják. Kompolthy Jób például postatisztviselő volt Kínában, a Jangce folyó mentén építette ki a kínai posta rendszerét; „dzsunk” hajóval járta be a vidéket. A Kínában eltöltött tíz évéről két izgalmas könyvet is írt. Voltak, akik katonaként vetődtek el bizonyos helyekre. Bokor Ervin Menekülés a szibériai fogságból Japánon és Anglián keresztül, illetve Stoffa Pál Menekülés öt világrészen át című könyve az ismertebbek közé tartozik. Gubányi Károly vasútmérnökként jutott el a világ távoli pontjaira, Wosinsky Mór apát-plébános pedig régészként járta be Észak-Európát és a Közel-Keletet.”

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×