04.19. Éneklő Ifjúság Kórustalálkozó

04.19. Éneklő Ifjúság Kórustalálkozó

Az Éneklő Ifjúság Kórustalálkozót április 19-én csütörtökön 9 órától rendezik az Egyetemi Hangversenyteremben az egykori zsinagógában.

 

Az Éneklő Ifjúság Kórustalálkozó évtizedek óta folyamatosan megrendezett ünnepe a közösségi éneklésnek Győr városában. A Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ kedves feladata e tavaszi, zenei esemény megrendezése.

Az előző évhez hasonlóan felvonulnak az általános és középiskolákban éneklő kórusok. Vezetőikkel, az ének-zenetanárokkal, kórusvezetőkkel, nagy igénnyel, olykor nagy nehézségek ellenére próbálva, egész évben csiszolják, érlelik a bemutatandó darabokat.

A szakmai zsűrik a tavalyi évben is magasra, országos színvonalúra értékelték a szép élményt adó találkozókat, amelyek városunk életében több ezer ember életében jelentenek a muzsikához való tevékeny kötődést, s mondhatjuk, hogy ez a terület a közművelődés gazdag szigete.

Hűen az 1934 óta napjainkig élő hagyományhoz a népdalok és a zeneirodalom gazdag tárházából - a reneszánsztól, a XXI. századig - énekelnek műveket a kórusok (idei évben 14 kórus lép fel).

A ma már távoli szándék Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenepedagógusé, aki azt kezdeményezte, hogy tavasznyílás idején a kicsiket és nagyobbakat összefogó kórusok álljanak színpadra, és zendüljön a dal, ahogy zsendül a fa, a rügy, a virág.

A szakmai szervező, Sipos Tamásné és a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ szervező munkája nyomán az Éneklő Ifjúság találkozón városunk általános és középiskolás kórusai mutatkoznak be, ill. háromtagú zsűri országos minősítési rendszer szerint véleményezi, minősíti szereplésük színvonalát.

Értékeli a kórusok műsorválasztását, a hangzást, az előadás módját, a szólamok kiegyensúlyozottságát. Nagy lelkesedéssel az elhangzott művek választékos, emelkedett megszólaltatása irányában.

A zsűri elnöke: Erdős Ákos, DLA EGYETEMI ADJUNKTUS, karnagy

A zsűri tagjai:

Sipos Tamásné Győrzámolyon tanít - szakmai szervezője az Éneklő Ifjúság, ill. a Furulyafesztivál találkozóknak.

Katona Tibor győri Bazilika karnagya és Győr Egyházmegyei Kántorképző vezetője, a Hittudományi főiskola tanára.

Nagyrabecsülés és tisztelet illeti a zenei nevelés ügyét felvállalóknak, a karnagyoknak és a résztvevőknek.

Elgondolkodtató látni-hallani, hogy amikor komolyan lecsökkent a művészeti oktatásra-nevelésre szánható idő, egy-egy ének-zene tanár mégis fölkészíti tanítványait hallatlanul sok, nehéz és önzetlen munkával, komoly igénnyel.

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×