06.22. Ingyenes tárlatvezetések Pannonhalmán

06.22. Ingyenes tárlatvezetések Pannonhalmán

A Múzeumok éjszakája alkalmából két időszaki kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Pannonhalmi Főapátságban június 22-én.

A Pannonhalmi Apátsági Galériában Lucien Hervé – Az építészet csendje című kiállítás a világhírű magyar származású fotós ismert és eddig soha be nem mutatott fotóiból is válogat, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. Tematikus és életmű kiállítás is egyben, mert a művész legfontosabb témáinak java végigvonul ezeken a felvételeken. Hervé megrendelései nyomán, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába jutott el. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között, szenvedélyesen szeretett látni tanítani. „Hervé nem hitt az égben, de szerette fényét”. Emberközpontú fotográfusnak vallotta magát, szakrális fotóin az égi fény és az emberi tekintet leheletfinoman kereszteződik. Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Galéria (Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.)

 

A Csend2019 kulturális évadhoz kapcsolódva öt kortárs művész alkotásai különböző csend értelmezéseket fednek fel a Pannonhalmi Főapátság Monostori kiállítóterében. A műalkotásokból egytől egyig a Pannonhalmán meghallott csend köszön vissza, mely hosszú hónapok alatt, az alkotók személyes tapasztalataiból rajzolódott ki. A kiállítást nem csak a Pannonhalmi Főapátság sokféle csendje, de a szerzetesekkel, diákokkal, dolgozókkal folytatott személyes beszélgetések is formálták. A fotók, videóinstallációk és a kifejezetten erre az alkalomra készült  műalkotások között Erőss Nikolett – a kiállítás kurátora – kalauzolja végig az érdeklődőket. Helyszín: Monostori kiállítótér (Pannonhalma, Vár 1.)

 

Program:

17:10: Indulás kisvonattal (igény szerint) Tricollis Fogadóépület és Viator Étterem megállóhelyről a Főtérre

17:30: Tárlatvezetés a Pannonhalmi Apátsági Galériában

18:00: Indulás kisvonattal az Apátsági Galéria megállóhelyről a Főapátság főkapujához

18:15: Kurátori tárlatvezetés a Pannonhalmi Főapátság Monostori kiállítóterében

19:00: Orgonatúra (jegyvásárláshoz kötött, bővebb információ: itt elérhető)

 

Az időszaki kiállítások tárlatvezetései ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek.

Regisztráció a kultur@osb.hu e-mail címen, regisztráláskor a résztvevők várható létszámát is kérnénk megadni.

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×