06.29-07.01. Szent László Napok Győrben

06.29-07.01. Szent László Napok Győrben

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a Bazilikában látható herma őrzi, hanem a győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

A látogatók a középkori környezetben, jurták, lovagi táborok között bolyongva, a lovas és gyalogos bemutatókat nézve a korabeli hadviselés mellett képet kapnak arról, hogy élték mindennapjaikat elődeink. Az őshonos állatok bemutatása, a játszóházak, az íjászkodás, az erőkő készítés, a sok-sok izgalmas program által a gyermekek egy történelmi élményutazáson vesznek részt. Ebben az évben először, az erre az alkalomra íródott, Szent László életét feldolgozó lovasszínházi zenés show gazdagítja a programot.

Részletes program:

június 29. péntek

18.00 órától lovagok gyalogos, jelmezes toborzó felvonulása - útvonal: Megyeház tér – Baross út – Kazinczy utca – Széchenyi tér – Dunakapu tér

 

június 30. szombat

09.00-11.00 Szent László és a lovagkor történetei – Legendás lovagkirályunk és a lovagkor emlékezete Győrben

Ingyenes idegenvezetés (indulás a Látogatóközpont elől) - Idegenvezető: Husz Anikó, a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője

10.00 órától Lovagok, hagyományőrzők zenés, jelmezes felvonulása - Útvonal: Városháza mögötti parkoló – Városház tér – Aradi vértanúk útja – Árpád utca – Teleki u. – Bajcsy-Zs. u. ‒ Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Zechmeister u. – Bécsi kapu tér – Káptalandomb – Dunakapu tér ‒ Kossuth-híd – Kálóczy tér – Vásárhelyi Pál utca ‒ Aranypart.

 

Aranypart:

11.00-21.00 Lovagkor idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, kemencében sült és bográcsban főtt ételek

11.30 Vitézi mókák, kunkori történetek – a Langaléta Garabonciások előadása

Szép hazánknak vitéz ideibül való játék, mely során dicső lovagkirályunk, Szent László megküzd a vad kun vezérrel, megmenekíti az elrabolt királykisasszonyt, majd dárdája hegyével vizet fakaszt a sziklából, a hőségtől tikkadó közönség nagy-nagy örömére. Visszaforgatván a történelem kerekét, Botond vitéz „kispajtásaival” eljut a Bizánci Aranykapuig, s azt buzogányával betörve oly lyukat hasít rajta, min egy gyermek könnyedén átsétálhat, majd a hatalmas görög vitézt legyőzve szerez dicsőséget szép hazájának. S végül a legkisebbek örömére kurucok labancok gubancában szurkolhatunk az ügyes magyar vitéznek.

 

15.30 Szelindek zenekar koncertje

15.45 A király és kíséretének érkezése dobszó kíséretében

16.00 Hamza Viktória lovas bemutatója – a szabadon idomítás művészete

16.30 „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola középkori vívó bemutatója

17.00 Szkíta Sólyom Baranta Közösség Győr ostor bemutatója

17.30 Szent László Haditorna Egyesület bemutatója

18.00 ONOGUR Hagyományőrző Egyesület gyalogos harci bemutatója

18.30 Jaurinum Győri Történeti Társaság szórakoztató előadása

19.00 „Harc és játék a lovasnomád hagyományban” – „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója

19.30 Onogur lovasok harci bemutatója

20.00 Csókakői HUN-ok hagyományos íjász bemutatója

20.30 Ősi dallamok - Sziránszki „Regős” József koncertje

 

21.00 Szent László, A Lovagkirály - lovasszínházi zenés show

Szereplők:

Szent László: Borbély Richárd

Tymotheus, lovag: Sípos Imre

Kun varázslóasszony: Papadimitriu Athina

Egy asszony: Kecskés Tímea

Kun vezér: Sándor Dávid

Pap: Jegercsik Csaba

Közreműködnek: Győri Ördöglovasok és a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület

Zeneszerző és rendező: Derzsi György

Szöveg: Pesti-Nagy Kati

Producer és látványtervező: Tóth Szilárd

 

22.30 Csókakői HUN-ok tűzzsonglőr bemutatója

22.45 Közös dobolás az esti tűznél – Sziránszki „Regös” József regös énekmondóval

 

 

július 1. vasárnap

10.00-20.00 Lovagkor idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, parázson sült és bográcsban főtt ételek

10.30 Ebengubák – Kalap Jakab Bábkoncertje - 9 mese, 9 dal, 9 magyar kutyafajta - a koncert igényesen hangszerelt, népzenei elemeket tartalmazó gyermekdalokkal mutatja be a Hungaricumnak számító magyar kutyafajtákat.

11.30 A Szent László Napok gyermekrajz pályázat eredményhirdetése

11.30 Az Erdő Könyve – Az Aranyszamár Bábszínház előadása

Az tudtad, hogy a gombák nem csak úgy maguktól teremnek, hanem a Gombacsináló Manó készíti őket? És azt hogy a virágokban Tündérek laknak? És azon elgondolkodtál-e, hogy vajon a Vaddisznó honnan tudja, hogy az orrával kell túrnia a földet? És azon, hogy a madarak kitől tanultak énekelni? Biztosan eszedbe sem jut, hogy egy Tündér is lehet szomorú, ha elveszít valamit – mondjuk szép kis selyempapucsát? Valószínűleg azon sem töprengtél még, hogy mi történik azzal, aki mérges gombába harap. A Boszorkányra pedig – valld be –gondolni sem mertél eddig!  Sok mindent nem tudsz tehát, ami egy erdőben történik. De megtudhatod, ha akarod. És aztán ha újra az erdőbe mész, Te magad is látni fogod hogy minden hajszálra úgy van, ahogy nálunk láttad.

 

14.30 Hamza Viktória lovas bemutatója – a szabadon idomítás művészete

15.00 Szent László Haditorna Egyesület műsora

15.30 Jaurinum Győri Történeti Társaság szórakoztató előadása

16.00 Csókakői HUN-ok bemutatója

16.30 A Győri Ördöglovasok kaszkadőr bemutatója vágtázó lovakon

17.00 ONOGUR Hagyományőrző Egyesület gyalogos harci bemutatója

17.30 „Harc és játék a lovasnomád hagyományban” – „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója

18.00 Aranysólyomfészke solymászcsapat bemutatója

18.30 Onogur lovasok és gyalogosok harci produkciója

19.00 Szent György Lovagrend műsora

19.20 Szelindek együttes koncertje

19.45 Lovagi torna, lovagi játékok – kopjatörés

A középkori lovagi torna egyik kedvelt és látványos eleme volt a kopjatörés. A két résztvevő lovag egymással szemben állva indult el és céljuk az volt, hogy saját kopjájukat eltörjék a másik pajzsán. A győzelmet az jelentette, ha az ellenfelet sikerült kivetni a nyeregből.

 

Folyamatos programok:

június 30. - július 1.

A Pásztorka Játszóházban a foglalkozások során a kizárólag természetes alapanyagokból készített játékok segítségével a gyermekek játszva megismerkedhetnek az őshonos magyar állatfajtákkal, az állattartó gazdák mindennapjaival, valamint játékos formában maguk is próbára tehetik tudásukat, ügyességüket.

A Kisállat simogató során a gyermekek megismerkedhetnek több őshonos magyar állatfajtával: mangalica malacok, kendermagos tyúkok, parlagi kecskegida, hortobágyi rackabárány, magyar kacsák, vadas kisnyulak.

Szombaton 12.00-20.00 óra között, vasárnap 10.00-20.00 óra között várja a gyerekeket az állatsimogató és a játszóház.

 

Toma és csapatának jelmezes játékmesterei tréfás játékokkal, kislovag vetélkedőkkel, gondűző gondolkodósokkal és egyéb meglepetésekkel várják a gyermekeket szombaton 15.00 órától 20.00 óráig, valamint vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között.

Szombaton 13.00-19.00 óra között, vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között íjászkodás, csatacsillag dobás, erőkő festés gyerekeknek a Gyepű Farkasai Hagyományőrző Udvar jurtájánál.

Szombaton és vasárnap 15.00-20.00 óra között kézműves-játszóház a MOKKA Alkotócsoport közreműködésével (korona, övre akasztható bőrtok, nyakba akasztható bőrszütyő, „kövületes” medálok, kártya és levelező szett, papírbáb készítése).

Mindkét napon 11.00-19.00 óráig ingyenes omnibuszos utazás. Indulás minden egész órában az Aranypart töltéséről.

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×