08.09.-08.11. Barokk Esküvő

08.09.-08.11. Barokk Esküvő

A Barokk Esküvő évről évre igazi időutazás, grandiózus díszlete maga a barokk belváros. Az idén augusztus 9-11. között elevenedik meg a barokk kor, amelynek csúcspontja a díszes esküvő, de a három nap során még számos izgalmas rendezvény várja a győrieket és az ide látogatókat.

Állandó programok:

Kézműves vásár a Széchenyi téren és a Baross Gábor úton péntektől vasárnapig.

Ingyenes omnibuszos utazás indul szombaton és vasárnap minden egész órában 11.00-19.00 óráig Győr Megyei Jogú Város Levéltára elől.

Péntek-szombat-vasárnap 19.00–21.00

Hőlégballonos függeszkedés: 1784-ben Győrben zajlott le az első sikeres próba, amikor „gyúladó levegővel töltött golyóbis” emelkedett a magasba. Ennek emlékére kerül sor a Barokk Esküvő keretében ezekre a felemelkedésekre, melyeknek során a kosárban utazók körbe tekinthetnek a belváros felett, a nézők pedig élvezhetik azt a nem mindennapi látványt, amint egy hatalmas hőlégballon felemelkedik a Dunakapu téren.

Felszállások tizenöt percenként, csak megfelelő időjárási viszonyok esetén! Jegyár: 1.500,- Ft. Jegyek csak elővételben vásárolhatók, online: tixa.hu

A gyerekeket játszóház várja hőlégballonos apróságok készítésével, a felnőtteket pedig a történelmi eseményt bemutató kamarakiállítás  a Dunakapu téren

Étel-ital a Czuczor utcában és a Baross utca - Kazinczy utca kereszteződésében.

 

Augusztus 9. (péntek)

17.50

Barokk Gyerektánc

Immár hagyomány, hogy a Barokk Esküvő előtti héten az Újvárosi Művelődési Házban Barokk táborban vehetnek részt a gyermekek, Van itt minden: barokk vidámság, zene, ének, tánctanítás, illemtan, kézműveskedés, ügyességi torna, s mindezt megkoronázza a felvonulás a barokk toborzón és a Barokk Esküvőn korhű jelmezben. Most a közönségnek is bemutatják, amit tanultak.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert melletti tér

 

18.00

Szenvedélyes barokk - a Rosella régizene együttes koncertje: A Rosella régizene együttes tagjai régóta ismerik egymást és zenélnek együtt különféle formációkban. 2013 januárjában fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy alapítsanak egy régizene együttest a triószonáták irodalmának népszerűsítésére. Ekkor jött létre a Rosella. Ez a felállás nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem külföldön is ritkaságnak számít, hiszen kevés olyan együttest találunk, mely két furulya, viola da gamba, csembaló hangszerösszeállítású és kizárólag triószonátákra specializálódott. A Rosella repertoárja a reneszánsz, korabarokk és nagybarokk művektől kezdve egészen a kortárs triószonátákig terjed.

Az együttes tagjai: Molnár Andrea – furulya, művészeti vezető, Kállay Katalin – furulya, Szabó Zsolt – viola da gamba, Schallinger-Foidl Artúr – csembaló,

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

19.00

Barokk jelmezes felvonulás - Zenészek, táncosok, zászlóforgatók, kisasszonyok és urak sétája a Baross úton a Széchenyi térről a Megyeház térre és vissza.

 

20.00

Szerenád a menyasszonynak – a vőlegény ajándéka szíve választottjának - Szerelemi ABC - operaszösszenet: Szerelem az operákban. Népszerű operaáriák és duettek, melyek a szerelem és a párkapcsolat különböző stációit mutatják be: találkozás, szerelem első látásra, udvarlás, szerelmi bánat, féltékenység, házasság. A zenei részleteket próza köti össze. A program interaktív, a szereplők kimennek a közönség soraiba, megszólítják őket, játékos feladatokat adnak az arra nyitottaknak.

Részletek az alábbi művekből: Mozart: Figaro házassága, Don Giovanni, A varázsfuvola, Rossini: Sevillai borbély, Donizetti: Szerelmi bájital, Bizet: Carmen

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21.00

Filmvetítés - A vasálarcos (1998). XIII. Lajost a dölyfös XIV. Lajos követi a trónon, akinek uralkodása alatt egész Franciaország éhezik. A király az egykori testőrének, Athos fiának menyasszonyát szemeli ki ágyasául. Hogy megszabaduljon riválisától, a fiút végzetes csatába küldi. Athos haragjában felkeresi régi bajtársait, Porthost, Aramist és D'Artagnant, hogy segítsenek végrehajtani tervét. Ki akarja szabadítani a piperkőc király börtönében raboskodó rejtélyes foglyot. A mendemonda szerint a vasálarcos férfi nem más, mint a király ikertestvére…

Szereplők: Leonardo DiCaprio, John Malkovich, Gérard Depardieu, Jeremy Irons, Judith Godréche, Gabriel Byrne, Anne Parillaud

Helyszín: Triangulum Galéria (Győr, Gutenberg tér 2.)

Belépőjegy: 1.000,- Ft  (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában.)

 

21.00

Bélyei Adél hárfakoncertje - A barokk kor kedvelt hangszere volt a hárfa. Az érdekes zenei csemegéket tartogató koncert egy igazi kuriózum a közönségnek, hiszen a gyönyörű hangú, ám ritkán megszólaló hangszer, a hárfa lesz a főszereplő Bélyei Adél hárfaművész koncertjén.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21.00

A sevillai borbély - Rossini mindössze 13 nap alatt komponálta meg a Sevillai borbély c. vígoperáját, mely napjainkig is a leggyakrabban előadott és legismertebb műve. Álruha, szerenád, lányszöktetés, borotválás, randalírozó katona, érthetetlen veszekedés, civakodás és félreértések sora szövődik a ritka zenei élményt adó sziporkázó muzsikában. A félszcenírozott előadásban a kiváló énekeseket szolgák veszik körül, hogy a commedia dell’arte játékot segítsék. A táncosok - köztük az Operaház szólistái - viharos Tarantellával és lírai kettőssel teszik különlegessé az estet.

Szereposztás: Figaró - Szélpál Szilveszter, Rosina - Vámosi Katalin, Almavíva gróf - Domoszlai Sándor, Don Bartolo - Tóth János, Berta - Csonka Zsuzsanna, Don Basilio - Busa Tamás,  Fiorello - Ujvári Gergely, Tiszt - Magyar Róbert, Szólót táncol: Vincze Anna. Közreműködik: a Pro Musica Kamarazenekar. Vezényel: Domán Katalin. Rendezte: Csonka Zsuzsanna.

Helyszín: Radó-sziget

 

Augusztus 10. (szombat)

10.00-20.00 között: Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói

Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00

Gyermekprogramok

Csupa Csoda Vándorjátszótér

Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek

Barokk kódfejtő, kincskereső játék nagyobbaknak

Kézműves játszóház – barokk apróságok készítése

Sokpróba játék lovagoknak és kisasszonyoknak

Helyszín: Széchenyi tér

Barokk Kávétér

Bábjáték automaták, kézműves vásár, diafilm színház kicsiknek és nagyobbaknak

Helyszín: Baross utca – Kazinczy utca kereszteződés

 

10.00-18.00 óráig

Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig – életmód-rekonstrukció és táborélet – a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója: A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül – minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből.

Helyszín: Apátúr-ház előtti tér

10.00

Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka, Vezető: Horváth László

Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

10.10

Terményáldás: Ebben az évben a Barokk kert ad otthont a Terményáldásnak, mely a természeti termékenység iránti hála és a munka tiszteletének ünnepe. Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

10.40

Gyerekszerenád - Purcell, Händel műveiből. Közreműködnek az Ács Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Bakonyszentlászló) diákjai, valamint Kánai Karolina. Felkészítő tanár: Hauszknecht Csaba.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

10.40

Barokk táncok - Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Ballo Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása. Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Vezető: Ruppert László.

Helyszín: Baross út

 

11.00

Szász Ilona: A Holdkirály palotája - Az Aranyszamár Bábszínház interaktív mesejátéka.

Te is segíthetsz kiszabadítani a szépséges leányt: locsogj, mint a tenger, kopogj, mint a kövek, ciripelj, mint a kabócák, s meglátod, a szerelmesek újra egymásra találnak.

Rendezte: Szívós Károly (Blattner-díjas). Zene: Novák János (Jászai-díjas).

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

15.30

Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László.

Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

15.45

A só – a Ládafia Bábszínház előadása. Bergengócia királyának épp születésnapja van. Három leánya jókívánságaik mellett apjuk iránt érzett szeretetükről vallanak. A legkisebb leányzó azt mondja: „Úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót.” Bár ne mondta volna. Világba zavarják érte. A történet arról szól, hogy az öreg király megérti-e valaha, mennyire szereti a legkisebbik lánya.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

16.30

Duo Dictum - Jank Petra: cselló, Kovács Bálint: blockflöte.

A két ifjú zenész középfokú tanulmányaik alatt találkozott a szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban, ahol közös kamarazenekart alapítottak és Magyarország szerte számos hangversenyt adtak. 2013 óta rendszeres fellépői a legkülönbözőbb kulturális rendezvényeknek, fesztiváloknak. Műsorukban barokk mesterek válogatott műveivel készültek, melyben a barokk hangzás kifinomult, levegős, mégis elegáns és díszes megszólaltatására fókuszálnak.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00

Rémségek Pincéje – sétálószínházi előadás új epizódokkal!

A barokk kor tele volt híres bűntényekkel, legendás gonosztevőkkel – és ártatlan áldozatokkal. Ez az előadás egy félórás séta a város középkori börtönében, a városi levéltár alatt. Helyi komédiások arra vállalkoztak, hogy felelevenítenek néhány ismert történetet, pl. Ferdinánd Hardegg, győri várkapitány esetét, a lőcsei fehérasszony perét, de új epizódként hírhedt középkori bűnügyeket is felgöngyölítenek. Az előadásra kizárólag az erős idegzetű, felnőtt nézőinket várjuk.

Szereplők: Posonyi Takács László, Kszel Attila (Győri Nemzeti Színház), Mészáros Tamás (Kolibri Színház), valamint a stúdiósok: Somogyi István, Homlok Bertalan, Mészáros Tímea, Molnár Sarolta, Deák Noémi, Balogh Anna, Benkő Barbara, Molcsányi Réka, Csizmadia Őrs, Haás Wander Zsófia.

Belépő: 1.000,- Ft/felnőtt, 500,- Ft/diák, nyugdíjas (Jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra.)  Csak 10 éven felülieknek!

Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)

 

17.45

Bolond Esküvő - a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája - Commedia dell’arte (rögtönzött színjáték, formája a XVI-XVIII. században Olaszországban virágzott elsősorban). „Ha nem lehet életem párja szívem választottja, hát az eszemmel élek, azt választom, aki többet móringol a házasságba.” – tesz fogadalmat magában a házasodásra kényszerített ifjú. Közreműködnek a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei. Ceremóniamester: Zugmann Zoltán. Forgatókönyv: Keglovich Ferencné.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

18.15

A III. Frizurette Fodrászverseny eredményhirdetése.

A Barokk Esküvőn résztvevő többszáz statiszta csodálatos hajkölteményeit évek óta Sarkady Lívia mesterfodrász és lelkes fodrászcsapata készíti el. Ebben az időben zajlik az a házi verseny, melynek témája a barokk frizura továbbgondolása. Igazi mesterművek versenyeznek, melyekben a közönség is gyönyörködhet az eredményhirdetés során és a barokk felvonuláson.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

18.30

Szvitek és táncok - Az Arrabona Rézfúvós Kvintett koncertje

Koncertünkön két rokon műfajt mutatunk be, a tánczenét és a szvitet. Ezek a műfajok évszázadokon keresztül jelen vannak a zenében, és ez nem véletlen, hiszen a tánc az emberiségtől elválaszthatatlan csodás dolog. Hogy a zeneszerzők - a reneszánsztól napjainkig - hogyan teremtettek ebből önálló műfajt, ezt szeretnénk bemutatni ezzel a korszakokat átívelő műsorral.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

18.40 Barokk táncok és gyerektáncok

Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Ballo Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása és a Barokk gyermektábor résztvevőinek bemutatója. Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Vezető: Ruppert László.

Helyszín: Dunakapu tér

19.00

Barokk felvonulás

Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség, a Bölcsesség és az Erő, mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet.

Útvonal: Dunakapu tér – Teleki utca – Árpád út – Baross utca – Király utca – Bécsi kapu tér – Radó-sziget

 

19.30

Örömzene a XVIII. századból - A Simplicissimus Kamarazene Együttes muzsikál

Közreműködik: Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar, Kovács Bálint (furulya). Karnagy: Katona Tibor

Helyszín: Dunakapu tér

 

20.00

Barokk Esküvő

A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.

Menyasszony: Szőke Hajnalka

Vőlegény: Krausz Attila

Városi elöljáró: Dr. Csörgits Lajos GYMJV aljegyzője

Narrátor: Rupnik Károly

Vőlegény násznagya: Nagy Balázs

Menyasszony násznagya: Máté Richárd

Menyasszony vőfélye: Vámosi Máté (a Győri Nemzeti színház művészei)

Zene: Simplicissimus Kamaraegyüttes, Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar

Tánc: Kisalföld Táncegyüttes

Fodrász: Sarkady Lívia

Virágdekoráció: Center Virág

Forgatókönyv, rendezés: Keglovich Ferencné

Helyszín: Radó-sziget

 

20.00

Shades of Bach – Bach zene szaxofonon

Vázsonyi János szaxofonon játssza legkedvesebb klasszikus zenéit, sőt improvizál is hozzá, ami egyáltalán nem volt idegen olyan kiváló barokk zeneszerzőktől, mint Bach vagy Händel. Visszhang effektje segítségével olyan Telemann kánonokat is előad egyedül, amik eredetileg két hangszerre íródtak.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21.00

Rézváros legendája – akrobatikus tüzes bemutató – a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület előadása

Helyszín: Széchenyi tér

 

21.00

Barokk mulatság tánccal

A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk a „flow” élményét nyújtják. Táncmester: Kovács Gábor Phd. Zene: Musica Historica Együttes

Helyszín: Radó-sziget

 

21.00

27 idegen igen (2008) - Filmvetítés

Jane egy idealista, végtelenül romantikus és mindenkinél önzetlenebb nő. Ugyanakkor pedig állandó résztvevője mindenféle esküvői és lakodalmi rendezvényeknek, bár a saját boldogsága még látóhatáron belül sincs. Egész élete csak arról szólt, hogy mindenkit boldoggá tegyen maga körül, ráadásul huszonhét különböző koszorúslányruha lapul szekrényében, így mindezt bizonyítani is tudja. Kevin újságíró, minden olyasmire cinizmussal tekint, ami Jane számára kedves, így nem igazán jönnek ki egymással… Aztán az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Szereplők: Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman, Edward Burns, Judy Greer.

Helyszín: Triangulum Galéria (Győr, Gutenberg tér 2.)

Belépőjegy: 1.000,- Ft (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában.)

 

21.00

Mesélnek a házak by night - Fesztiválséta - ingyenes idegenvezetés. Győr csodálatosan kivilágított belvárosa nyáresti sétára hívogat és szinte minden ház őriz egy érdekes történetet.

Indulás: Bécsi kapu tér

Idegenvezető: Kauker Bálint, a GyereGyőrbe Tematikus Városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

 

21.00

Angyalok a győri éjszakában - Fesztiválséta - ingyenes idegenvezetés. Varázslatos, fényben pompázó belváros, találkozás a győri angyalokkal, az „angyali történeteket” idegenvezetőnk meséli el.

Indulás: Gutenberg tér, Frigyláda-szobor

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva, a GyereGyőrbe Tematikus Városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

 

21.30

Nászmenet - Balázs Gergely hegedűművész koncertje

A Nászmenet zenéi esküvőhöz és házassághoz kötődő érzelmeket, reakciókat váltanak ki a hallgatóságból. Az emberi élet egyik legnagyobb döntése a párválasztás és az ehhez kapcsolódó elköteleződés. Gyönyörű zenék, világszámok feldolgozásai és saját improvizációk, kompozíciók támogatják a hallgatóságot és az egymásnak hűséget fogadókat/fogadottakat ezekben az izgalmas pillanatokban, órákban. A koncert különlegessége, hogy egyetlen elektromos hegedűn és egy loop-pedálon, azaz egy felvevő és azonnal visszajátszó effekt pedálon szólalnak meg a sokszólamú zenék.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

Augusztus 11. (vasárnap)

10.00-20.00 között

Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói

Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig

Gyermekprogramok

Csupa Csoda Vándorjátszótér, Bábjáték automaták

Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek

Barokk kódfejtő, kincskereső játék nagyobbaknak

Kézműves játszóház – barokk apróságok készítése

Sokpróba játék lovagoknak és kisasszonyoknak

Helyszín: Széchenyi tér

Barokk Kávétér

Bábjáték automaták, kézműves vásár, diafilm színház kicsiknek és nagyobbaknak, vásári komédia, koncert

Helyszín: Baross utca – Kazinczy utca kereszteződés

10.00-18.00 óráig

Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig – életmód-rekonstrukció és táborélet – a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója

A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül – minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből.

Helyszín: Apátúr-ház előtti tér

 

10.00

A barokk templomok titkai - Fesztiválséta - ingyenes idegenvezetés

Különleges sétánk a város csodálatos terei, templomai, palotái között vezet, miközben rejtett barokk kincseket fedezhetünk fel az árnyas templomokban.

Indulás: Bécsi kapu tér

Idegenvezető: Kauker Bálint, a GyereGyőrbe Tematikus Városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

 

10.30

Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László

Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

10.30

Százszorszép Bóbiska - Majoros Ági Bábszínháza. Egyszemélyes bábjáték Edith Nesbith tündérmeséje nyomán. A Királynők Kertjének közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek gyermeke születik. Új lakói, a lusta harangemberkék átokkal sújtják Százszorszép Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét és elnyerni a boldogságot? Rendező: Bartal Kiss Rita. Bábos: Majoros Ági.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

10.40

Barokk táncok és zászlóforgatók - Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Ballo Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása. Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Vezető: Ruppert László.

Helyszín: Baross út

 

11.00 Barokk Aurora FolkGlamour performansz

A Barokk Aurora FolkGlamour performanszon a magyar népművészet, az esküvői szokások, az élőzene, a divat és a flash mob műfajai keverednek, hogy egy komplex élményben legyen része a nézőknek. Új ruhákkal, ékszerekkel és apró ajándékokkal készülünk a látogatóink számára. Gyertek minél többen buborékfújóval, hogy együtt színesítsük az előadást és közösen alkossunk egy szép színes előadást! Rendező: Németh Hajnal Aurora – Aurora FolkGlamour.

Helyszín: Baross út

 

11.30

Barokk Gasztroshow -  Mit ettek akkor és mekkora pompában? Miről szóltak az étkezések és milyen alapanyagokat használtak a 17. században? Mindez megjelenik élőben most előttünk a Barokk Gasztroshow alkalmával. Látványfőzés Szarka Zsófival, aki helyben készíti el a barokk korabeli lakomák egyik fő ételét. Az előadást meglepetésvendégek színesítik, akik csípős és pikáns történeteket mesélnek majd a történelemről, az akkor és most is egészséges alapanyagokról, a borról és az étkezések rejtett tartalmáról. Nem csupán a szemet, de a gyomrot is megörvendezteti a műsor, hiszen a végén a barokk fogást a közönség is megkóstolhatja.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

16.00

Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László.

Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

16.10

Guruló cirkusz – vásári bábjáték

Az előadásban a keleti hagyományos kesztyűs bábjáték mutatta játékforma látható. A szinte szöveg nélküli bábjátékot egy modern bohócjáték vezeti be és kíséri végig. A vicces színészi játék nevetteti a gyerekeket, míg a triciklire épített guruló bábszínházban bábfigurák különleges trükkjei láthatóak. A bábcirkuszi játékot Pepe, a bohóc és Dodó, a medve irányítja, megjelenik a kínai tányérpörgető, a szappanbuborék- és tűzfújó spanyol vagy éppen az indián késdobáló…

A kompánia: Porondmester: Lénárt András. Zenekar: Szirtes Edina „Mókus”. Látványmester: Emőd Kriszta. A vésőknél: Sáriné Gubacsi Éva. A varrógépnél: Aracs Kálmánné Marika. Cirkuszigazgató: Lui. A Porondon: Aracs Eszter.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

17.00

Halálian jó történet -  a Barboncás Társulat előadása.

Ugye, milyen rossz, amikor várni kell valakire? Valakire, aki azt hiszi, mindenkinek végtelen idő áll rendelkezésére. És hogy ez pont a nagyanyám? Na, igen. A nagyanyám, aki szürke haját pedáns kis kontyba fogta minden reggel össze, aki imádott teázni. Aki minden áldott nap meghallgatta kedvenc Tom Waits dalát, a Matildot és álmában kötéltáncosnő volt egy híres cirkuszban. És akihez egyszer csak bekopogtatott a halál... Hogy mi történt ezután? Lehet-e a halállal alkut kötni, esetleg újra lehet-e kezdeni? Kiderül a történetből. Egy biztos: halálian jó lesz!

Helyszín: Baross utca – Kazinczy utca kereszteződés

 

17.00 Barokk Aurora FolkGlamour performansz

A Barokk Aurora FolkGlamour performanszon a magyar népművészet, az esküvői szokások, az élőzene, a divat és a flash mob műfajai keverednek, hogy egy komplex élményben legyen része a nézőknek. Új ruhákkal, ékszerekkel és apró ajándékokkal készülünk a látogatóink számára. Gyertek minél többen buborékfújóval, hogy együtt színesítsük az előadást és közösen alkossunk egy szép színes előadást! Rendező: Németh Hajnal Aurora – Aurora FolkGlamour

Helyszín: Baross út

 

17.30

Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló

A rendező, Philipp György nagyon modern, humoros, a mai ember számára is élvezhető formában fogta meg a darabot. A három szereplő: Bojtos Luca, Erdős Attila és Mózes Zoltán sokrétű, kreatív alkotó- és előadóművészek, operaénekesek, táncos komikusok, performansz-művészek. Az egyszerű és vicces történet árnyoldalait és meg nem tárgyalt részleteit is felszínre hozzák ebben az előadásban.Philipp György zenész, zeneszerző, karmester, zenei szerkesztő. 2008 óta főként ifjúsági opera- és zenés színházi előadásokat rendez és vezényel. Mint karmester és rendező, olyan specifikus összművészeti és operaelőadások létrehozását tartja elsődleges feladatának, melyek képesek a műfajt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érthetővé és szerethetővé tenni. A kamarazenekart a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei alkotják.

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

17.30

Barokk jelmezes felvonulás - Toborzó a Barokk Ügyességi Tornára - zenészek, akrobaták, jelmezesek és a vetélkedő csapatok sétája a Széchenyi térről a Megyeház térre és onnan a Radó-szigetre.

 

18.00

Barokk Ügyességi Torna

A Barokk Ügyességi Torna tematikáját Győr barokk kori történelme adja, olyan fontos pillanatok, mint pl. a vár visszafoglalása a töröktől, a város újjáépítése, vagy épp a középkori marhavásárok. A csapatok jelmezbe bújva, erőt, ügyességet és jó csapatmunkát igénylő feladatok során tesznek tanúbizonyságot rátermettségükről, míg a zsűri almákban szabja ki az elért pontszámokat. Hajdan, a barokk korban Erdélyben a menyasszony egy drága gyűrűt ajánlott fel a leggyorsabb lovasnak, így most is aranygyűrűért folyik a versengés. A jó hangulatról a versenyt irányító ceremóniamester gondoskodik, néhány mozzanatnál pedig a közönség aktivitására is nagy szükség lesz. A játék hangulatához a Szigony zenekar muzsikájával járul hozzá. Vezető: Kerényi Róbert. Ötlet: Keglovich Ferencné, Ihász Ferenc, Gáborfalvi László. Játékmester: Zugmann Zoltán. A kellékek tervezése, kivitelezése: Gáborfalvi László, Kurcsis László. Technikai szervezés és a csapatok felkészítése: Horváth Máté

A Torna szünetében: Gőzerővel! - a Tűzmadarak produkciója - Humoros akrobatikus világmegváltás

Időutazó vándorcirkusz, ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát. Az ő világukból rég kiveszett az öröm és a szeretet, ezért elhatározták, hogy összegyűjtik a megmaradt boldogságot. Feltett szándékuk, hogy amerre járnak nevetésre és tapsolásra bírják a helyieket, mert csak így menthetik meg a világot.Előadók: Zoletnik Zsófia/Kollányi Julianna, Kiss Gergely, Mező András/Lenhardt József.

Helyszín: Radó-sziget

 

19.00 Vivalditól a sanzonig

Szász Szabolcs és Novák Attila produkciója közel fél évtizedes közös munka eredménye.

A két fiatal harmonikaművész zenéje nemcsak a kamaradarabokban, hanem a játékstílusban, az egyformán igényes előadásmódban is találkozik a színpadon. Műsorukban Bach, Vivaldi, Liszt közismertebb szerzeményei mellett előszeretettel nyúlnak Bartók, Ligeti, Piazzolla és egyéb 20. századi, valamint kortárs szerzők műveihez, melyeket legtöbbször saját feldolgozásban adnak elő.

Helyszín: Baross utca - Kazinczy utca kereszteződés

 

19.00

Azért a kis bolondságért… – magyar népi pajzánságok -  Fabók Mancsi Bábszínháza előadása felnőtteknek

„Pajzán históriánk forrásai a magyar népi szerelmes történetek, szerelmi kiokosítók hol szomorú, hol víg gyűjtései. Vásári bábjátékunk végigkíséri, hogyan lesz a szerelmi tűzkeresztségen éppen csak átesett leánykából e téren sokat tapasztalt, meglett asszony. A virágnyelven elbeszélt, legjobb ízű népi humorral fűszerezett történet fő témája „Ádámságunk” és „Évaságunk” az emberi élet különböző szakaszaiban. Szeretettel ajánljuk alig serdült és korosabb nézőinknek egyaránt.” – Fabók Mancsi

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

20.00

Szenvedélyes szerelmek a zeneirodalomban a barokktól a XX. századig - A Győri Nemzeti Színház művészei összeszokott csapatot alkotnak – nem csak a színház falain belül. Műsorukban igaz, lángoló vagy épp beteljesületlen szerelmes érzelmek szólalnak meg a zene nyelvén. „Shakespeare-től Bernstein-ig, avagy zene és irodalom találkozása évszázadokon át.” – ezt az alcímet adhatnánk műsoruknak. Felcsendül majd korabeli operarészlet, balettzene, filmzene, illetve néhány ismert musicalszám. Közreműködik: Lázin Beatrix magánénekes, Nagy Balázs színész, Medveczky Szabolcs zongorakísérő, Medveczky-Horváth Györgyi hegedűművész, Mike Zoltán klarinétművész, a Győri Nemzeti Színház művészei.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

20.30

Bachtól Django-ig

A Swing à la Django új, nagyszabású produkciója, melyben a zenekar a leghíresebb barokk művek témáit dolgozza át a jazz, a swing, a bossa nova és a bolero műfajaiban kalandozva. A műfajok keveredése mellett a koncert különlegessége abban áll, hogy az interpretáció során a Talamba Ütőegyüttes és a csodálatos hangú Micheller Myrtill a zenekarral együtt alakítja, építi a dallamvilágot és a szólókat, miközben a zenei párbeszéd játékosan vezeti a hallgatót a barokk muzsikától a swing műfajáig.

Helyszín: Radó-sziget

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×