08.10-08.12. 26. Barokk Esküvő

08.10-08.12. 26. Barokk Esküvő

Augusztus második hétvégéjén már a 26. Barokk Esküvőt rendezik meg Győrben.

Augusztus 10. (péntek)

18.00:  A Sturcz Quartett koncertje - Tagok: Csonka Gábor 1. hegedű, Kuklis Gergely 2. hegedű, Benkő Gyula brácsa, Sturcz András cselló, aki egyben az együttes vezetője is. A vonósnégyes repertoárja igen tág, a klasszikus zenétől a kortárs zenéig terjed, a pop és jazz zene érintésével, de főként az igényes szórakoztató, ismertebb klasszikus zene az irányadó. Önálló koncerteken kívül, közreműködünk hazai és külföldi fesztiválokon, könnyűzenei rendezvényeken, államfői fogadásokon, kiállítás megnyitókon, konferenciákon, szakmai és kulturális rendezvényeken, partikon, céges rendezvényeken is. Az együttes fő profilja a könnyed klasszikus szórakoztató zene, kiegészülve a kortárs zeneszerzők darabjaival, popzenei elemekkel. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

19.00: Barokk jelmezes felvonulás – zenészek, táncosok, zászlóforgatók, kisasszonyok és urak sétája a Baross úton a Széchenyi térről a Megyeház térre és vissza

 

20.00: Szerenád a menyasszonynak – a vőlegény ajándéka szíve választottjának.

„Firenzei álom” - a Preludio Trio band koncertje. Giorgio Casciarri - operaénekes, tenor, M° Denis Biancucci - zongoraművész, zenei vezető, Gentjan Llukaci - hegedűművész. Extravagáns crossover Nápolytól Firenzéig, az íves belcantótól a nápolyi dalok és legendás olasz filmzenék hangulatos világáig. Egy tenor a La Scala és a Metropolitan színpadáról, egy zongorista akit Morricone is felkért zongorázni és hazájában “Az Év legjobb hegedűművésze” díjasa (2016) virtuóz összjátékkal. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

21:00: Eszeveszett esküvő - Filmvetítés.

Max, a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le grandiózus események százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVII. századi francia kastélyban és annak parkjában történik. Óriási stábjával jó előre megtervez mindent, hiszen a kastély és a park minden szegletében tökéletes ünnepi hangulatnak kell uralkodnia, a többszáz vendégnek és persze a maximalista, kőgazdag vőlegénynek olyan estét kell biztosítsanak, amelyre azok életük végéig emlékezni fognak. Néhány apró baki után viszont kártyavárként kezd összedőlni az este. Max pedig csak a fejét kapkodja, hogyan tudná megakadályozni a teljes káoszt és megmenteni a nászt. Helyszín: Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár (Győr, Gutenberg tér 2.) Belépőjegy: 1.000,- Ft (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában).

21.00: Bélyei Adél hárfakoncertje

A barokk kor kedvelt hangszere volt a hárfa. Az érdekes zenei csemegéket tartogató koncert egy igazi kuriózum a közönségnek, hiszen a gyönyörű hangú, ám ritkán megszólaló hangszer, a hárfa lesz a főszereplő Bélyei Adél hárfaművész koncertjén. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

21.00: A lőcsei fehérasszony ítéletének kihirdetése - Közreműködnek a Győri Nemzeti Színház stúdiósai. Helyszín: Széchenyi tér

21.30 A kémnő - táncjáték

Kereszt-metszet Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című regénye alapján - Közreműködik: a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre. Vezető: Katona Imre, Szakmai tanácsadó: Berg Glória, Keglovich Ferencné. A regény hősnője, Korponay Jánosné Géczy Julianna valós történelmi személy volt, akit kémkedésért halálra ítélt a bíróság. Kínvallatás utáni kivégzésére 1714. szeptember 25-én került sor Győrött, az egykori Piac téren, a mai Széchenyi téren. 2014-ben a Lőcse városában ma is élő leszármazottak kezdeményezésére rehabilitálták ősüket. Helyszín: Radó-sziget

Augusztus 11. (szombat)

10.00-20.00 között: Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói - Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig: Gyermekprogramok: Csupa Csoda Vándorjátszótér, Bábjáték automaták, Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek, Barokk kódfejtő kincskereső játék nagyobbaknak, Kézműves játszóház - barokk apróságok készítése. Helyszín: Széchenyi tér.

10.00-18.00 óráig: Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig - életmód rekonstrukció és táborélet - a Mara Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója. A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül - minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből. Helyszín: Apátúrház előtti tér.

10.00: Barokk séta fesztiválhangulatban-Templomok titkai - Győr belvárosának barokk templomai a Barokk Esküvő látogatóit is csalogatják. Ismerkedjen idegenvezetőnk történetein keresztül az egykori barokk város értékeivel, templomok rejtett kincseivel egy ingyenes tematikus sétán. Indulás: Széchenyi tér, Mária-oszlop. Idegenvezető: Kauker Bálint, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője.

10.00: Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László. Helyszín:Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér).

10.30: Gyerekszerenád - Purcell, Haendel műveiből. Közreműködnek az Ács Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Nemescsó) diákjai, valamint Kánai Karolina. Felkészítő tanár: Hausknecht Csaba. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

 

10.40: Barokk táncok - Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobháló Csoport előadása. Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Vezető: Ruppert László. Helyszín: Baross út.

11.00: Fekete kisasszony – vásári bábjáték - A Barboncás társulat előadása. Ha valaki nem ismeri a Fekete kisasszonyt, az azért van, mert sötétben és szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval és egy kakassal osztja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt is jön valaki, mégpedig egy talpraesett cigánylegény, aki elég bátor és kitartó, hogy a megpróbáltatásokat – az ördögi kísértést is – elviselve, megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól. Játssza: Kiss Ágnes. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti.

12.00: Az Allegro Quartet reneszánsz és barokk koncertje. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

16.00: Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László. Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

16.00: A királykisasszony cipője – a Kalimpa Színház mesekoncertje gyerekeknek. Különös hóbortja van a mi királykisasszonyunknak: bolhákat hizlal egy üvegben! De hogy mi lesz a bolhák sorsa? Kiderül a meséből. Játssza: Medgyesi Anna, zenél: ifj. Horváth Károly.

Díszlet: Tóth László, Bábok: Arany Beáta Virág, Korecz Károly, Magyar népmese alapján írta: Kolozsi Angéla, Rendezte: Székely Andrea. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad.

16.45: "L'eco d'Italia - Itália (vissz)hangjai" - A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje. Művészeti vezető: Németh Zsombor. Műsor: N. Chédeville (A. Vivaldi nyomán): "A nyár gyönyörűségei" (op. 8 no.2), D. Sarro: d-moll furulyaverseny, A. Caldara: Chiacona (op2 no. 12),

A. Scarlatti: D-dúr furulyaverseny, A. Vivaldi: a-moll furulyaverseny (RV 108), Közreműködik: Kovács Bálint - furulya. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

17.00. 18.00, 19.00, 20.00. 21.00 órakor:  Rémségek Pincéje - sétálószínházi előadás. Belépő: 1.000,- Ft/felnőtt, 500,- Ft/diák, nyugdíjas (jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra). Csak 10 éven felülieknek! Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.). A régi börtön, egykori Városháza pincéje a helyszíne a Győri Nemzeti Színház színészei és stúdiósai sétálószínházi előadásának, melyben középkori bűneseteket, rémtörténeteket, legendákat dolgoznak fel. Nyomon követhetjük a győri várat hősiesen védő, majd a törököknek átadó Ferdinánd Hardegg kapitány igaz történetét, ízelítőt kapunk a középkori igazságszolgáltatás megdöbbentő gyakorlatából, a bácsai boszorkányper nyilvános tárgyalásán is részt vehetünk, és megismerhetjük Géczy Julianna véleményét saját – erősen vitatott – történelmi szerepéről.

17.45: Bolond Esküvő - a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája - Commedia dell arte (rögtönzött színjáték, formája a XVI-XVIII. században Olaszországban virágzott elsősorban). Közreműködnek a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei, Ceremóniamester: Zugman Zoltán, Forgatókönyv: Keglovich Ferencné. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

18.15: A III. Frizurette Fodrászverseny eredményhirdetése - A Barokk Esküvőn résztvevő többszáz statiszta csodálatos hajkölteményeit évek óta Sarkady Lívia mesterfodrász és lelkes fodrászcsapata készíti el. Ebben az időben zajlik az a házi verseny, melynek témája a barokk frizura tovább gondolása. Igazi mesterművek versenyeznek, melyekben a közönség is gyönyörködhet az eredményhirdetés során és a barokk felvonulásban. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

18.40 Barokk táncbemutató - Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása - közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Helyszín: Dunakapu tér

19.00: Barokk felvonulás - Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség, a Bölcsesség és az Erő, mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet. Útvonal: Dunakapu tér – Teleki utca – Árpád út – Baross utca – Király utca – Bécsi kapu tér – Radó-sziget.

19.30: Örömzene a XVIII. századból - Simplicissimus Kamarazene Együttes muzsikál - Közreműködik: Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar, Kovács Bálint (furulya). Karnagy: Katona Tibor. Helyszín: Dunakapu tér

 

20.00: Barokk Esküvő – a ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei. Helyszín. Radó-szgiet

20.00 Rockzene reneszánsz köntösben - a Black Rose Nights koncertje. A Blackrose Night Együttes 2009-ben alakult, tagjai több tízéves tapasztalattal rendelkező egri zenészek. A zenekar 2013-ban óriási változásokon ment keresztül, tagcserék után kialakult egy sokkalta letisztultabb és egységesebb hangzásvilág, a rockzene és a középkori dallamok ötvözésével. Műsorunk alapját a nemzetközi hírű zenekar, a Blackmore's Night szerzeményei képezik, de van köztük Uriah Heep, Deep Purple és Rainbow dal feldolgozása is. A dalok témája főként a kelta, cigány és a Niebelung mondakört idézi, a barokk és reneszánsz dallamvilág kalauzolja el a közönséget a regényes középkorba. A produkciót jelmez és díszlet teszi még látványosabbá. Dorkó László – dob, Gacsály Ildikó – ének, Kalóné Gyenes Réka – hegedű, ének, Sallai Nikolett – billentyű, Sallai Róbert – gitár, furulya, ének, Szecskó József – basszusgitár. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad.

21.00: Tűzvarázs - Akrobatikus tüzes bemutató – a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület előadása. Helyszín: Széchenyi tér

21.00: Barokk mulatság tánccal - A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk a „flow” élményét nyújtják. Táncmester: Kovács Gábor Phd., Zene: Musica Historica Együttes. Helyszín: Radó-sziget.

21.00 Rómeó és Júlia – Filmvetítés. Digitalizált változat - William Shakespeare halhatatlan remekművének talán az egyik legsikeresebb és legszebb feldolgozása Franco Zeffirelli filmje. Eredeti helyszínen, Veronában forgatták. A Rómeót és Júliát alakító színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. Ebben a filmben minden együtt van, amit csak elvárhatunk. A díszletek és jelmezek varázslatos reneszánsz hangulatot varázsolnak elénk, míg Nino Rota szép dallamai elandalítanak. Helyszín: Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár (Győr, Gutenberg tér 2.). Belépőjegy: 1.000,- Ft (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában).

21.30: Kalmus Felicián koncertje - Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok, és saját szerzeményei szólalnak meg. Játszon bármit, az magán hordozza egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusát, zenei sármja játszi könnyedséggel nyitja meg a hallgatók szívét a komolyzene irányába. Gyönyörű ívekben gondolkodik és kézenfogva vezeti végig hallgatóját egy nagyon színes instrumentális (hangszeres) zenei világban. Otthonosan kombinálja a szimfonikus hangzást és az elektronikus zenei elemeket, de amikor egy dal úgy kívánja, saját csellójátékát többszörözi meg. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

21.00: Angyalok a győri éjszakában - Engedje magát elvarázsolni ezen az ingyenes városnéző sétán Győr csodálatosan kivilágított barokk belvárosában, amikor éjszakai fényében pompázva nyáresti sétára hívogat! A kíváncsi tekintetek előtt ezúttal feltűnnek Győr angyalai is. Az "angyali történetek"-ről idegenvezetőnk gondoskodik egy hangulatos éjszakai sétán. Indulás: Gutenberg tér, Frigyláda szobor. Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője.

 

Augusztus 12. (vasárnap)

10.00-20.00 között: Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói. Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig: Gyermekprogramok - Csupa Csoda Vándorjátszótér, Bábjáték automaták, Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek, Barokk kódfejtő kincskereső játék nagyobbaknak, Kézműves játszóház - barokk apróságok készítése. Helyszín: Széchenyi tér.

10.00: Terményáldás - Ebben az évben a Barokk kert ad otthont a Terményáldásnak, mely a természeti termékenység iránti hála és a munka tiszteletének ünnepe. Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra. 10.00-18.00 óráig Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig – életmód rekonstrukció és táborélet - a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója. A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül - minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből. Helyszín: Apátúr-ház előtti tér.

10.00: Barokk győri építészeti csodák és legendák - Az elmúlt korok építőművészetének, történetének legbeszédesebb emlékei, gazdagon díszített templomok, mozgalmas szobrok, pompázatos paloták, díszes homlokzatú, zárt sarokerkélyes lakóházak között sétálva egy időutazás részesei lehetnek városnéző sétánkon. Idegenvezetőnk a múltba kalauzolja az érdeklődőket egy ingyenes tematikus sétán. Indulás: Széchenyi tér, Mária-oszlop. Idegenvezető: Husz Anikó, a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője.

10.30: Toronyzene Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka - vezető: Horváth László. Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér).

10.40: Barokk táncok és zászlóforgatók - Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása, közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes. Vezető: Ruppert László. Helyszín: Baross út.

10.40:Babszem Jankó - A Ziránó Színház előadása. Hősünk, kicsi létére, nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba ne keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és- mint azt tudjuk- nem jár egyedül. Viszontagságos útja során rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. Előadásunkban az ismert magyar népmese elevenedik meg, a vásári bábjáték hagyományait követve, a kesztyűs-báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában, vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici? Ezekre, és még sok más kérdésre ad választ a Ziránó Színház előadása. Írta és rendezte: Veres András (Blattner-díjas), kátszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert, tervezte és készítette: Boráros Szilárd. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad.

 

11.00: Aurora Folkglamour performansz és buborékfújó flash mob - A performanszban régi esküvői hagyományokat élesztünk újjá: menyasszonyi-esküvői kellékeket, hagyományokat adunk elő, újragondolva. Aki az esemény részese szeretne lenni, jöjjön közelebb, hiszen meglepetés-ajándékokkal készülünk, és aki még bátrabb, hozzon magával egy buborék fújót és fújjunk együtt buborékokat Mendelsohn Nászindulójára az új párnak, ne maradjon ki senki, alkossunk együtt!. Rendező: Németh Hajnal Aurora. Helyszín: Baross út.

 

11.30: Tücsöklakodalom – régi magyar vigasságok a XVII. századból - A Musica Historica Együttes koncertje. A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező hazai régizene együtteseknek. A zenekar 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene. Hitvallásuk: „A régi muzsikát borostyánnal benőtt, de mindenképp lakható ódon házhoz hasonlíthatnánk, melyben kis renoválás után nyugodtan élhetünk majd újabb évszázadokig.” Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

16.00: Toronyzene - Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka. Vezető: Horváth László. Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

16.10: Dobronka Cirkusz Világszám - A hajdani vándor mutatványosok által megalkotott és ápolt műfaj, a marionett cirkusz bája és szépsége előtt tisztelgünk; ezt idézzük fel és erre emlékezünk játékunkban oroszlánordítással, légtornász-bukfencekkel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élő muzsikával és a világ valamennyi csodájával! Írta és rendezte: Boráros Milada, Tervezte: Boráros Szilárd, Zene: Takács Dániel, Játssza: Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad.

17.00: Aurora Folkglamour performansz és buborékfújó flash mob - A performanszban régi esküvői hagyományokat élesztünk újjá: menyasszonyi-esküvői kellékeket, hagyományokat adunk elő, újragondolva. Aki az esemény részese szeretne lenni, jöjjön közelebb, hiszen meglepetés-ajándékokkal készülünk és aki még bátrabb, hozzon magával egy buborék fújót és fújjunk együtt buborékokat Mendelsohn Nászindulójára az új párnak, ne maradjon ki senki, alkossunk együtt!  Rendező: Németh Hajnal Aurora, Helyszín: Baross út.

17.00: Trampoli Barocchi - Gólyalábas barokkoskodás a Szárnyas Sárkányok előadásában - Szerelmi történet, mellébeszélés nélkül, barokk zenére, gólyalábakon. Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 órakor: Rémségek Pincéje – sétálószínházi előadás. Belépő: 1.000,- Ft/felnőtt, 500,- Ft/diák, nyugdíjas (jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra). Csak 10 éven felülieknek! A régi börtön, egykori Városháza pincéje a helyszíne a Győri Nemzeti Színház színészei és stúdiósai sétálószínházi előadásának, melyben középkori bűneseteket, rémtörténeteket, legendákat dolgoznak fel. Nyomon követhetjük a győri várat hősiesen védő, majd a törököknek átadó Ferdinánd Hardegg kapitány igaz történetét, ízelítőt kapunk a középkori igazságszolgáltatás megdöbbentő gyakorlatából, a bácsai boszorkányper nyilvános tárgyalásán is részt vehetünk, és megismerhetjük Géczy Julianna véleményét saját – erősen vitatott – történelmi szerepéről. Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.).

17.30: Az opera 1001 árnyalata – házasságkötés vagy házasságtörés az Operában? Csonka Zsuzsa, Doman Katalin, Haja Zsolt az Operaház művészeinek előadása. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

 

17.30: Barokk jelmezes felvonulás – zenészek, gólyalábasok, hastáncosok és a vetélkedő csapatok sétája a Széchenyi térről a Megyeház térre és onnan a Radó-szigetre.

18.00: Barokk Ügyességi Torna - A Barokk Ügyességi Torna tematikáját Győr barokk kori történelme adja, olyan fontos pillanatok, mint pl. a vár visszafoglalása a töröktől, a város újjáépítése, vagy épp a középkori marhavásárok. A csapatok jelmezbe bújva, erőt, ügyességet és jó csapatmunkát igénylő feladatok során tesznek tanúbizonyságot rátermettségükről, míg a zsűri almákban szabja ki az elért pontszámokat. Hajdan, a barokk korban Erdélyben a menyasszony egy drága gyűrűt ajánlott fel a leggyorsabb lovasnak, így most is aranygyűrűért folyik a versengés. A jó hangulatról a versenyt irányító ceremóniamester gondoskodik, néhány mozzanatnál pedig a közönség aktivitására is nagy szükség lesz…A játék hangulatához a Szigony zenekar muzsikájával járul hozzá. Vezető: Kerényi Róbert További közreműködők: Szárnyas Sárkányok, Arábia Hastánc Trió Ötlet: Keglovich Ferencné, Ihász Ferenc, Gáborfalvi László Játékmester: Zugmann Zoltán A kellékek tervezése, kivitelezése: Gáborfalvi László, Kurcsics László .Helyszín: Radó-sziget.

19.00: „Galanterie” – Lantmuzsika a Barokktól a Klasszikáig - Kónya István lantművész koncertje. Robert de Visée, Silvius Leopold Weiss, Blohm é Vienne műveiből. A 15. század közepétől a 17. század végéig a lantot Európában az énekhang után a hangszerek között a legnagyobb elismerés övezte, sokáig a „Hangszerek Királynőjének” nevezték. A kor legnépszerűbb és egyben legjelentősebb hangszere volt. Kónya István lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert.

20.00: Á La Quartet - Az elegáns, szenvedélyes, vidám kamaraegyüttes színes repertoárral rendelkezik a klasszikus gyöngyszemektől egészen napjaink popzenéjéig. Változatos koncertprogram-összeállításaik mellett rendezvények stílusos kísérőzenéjét is vállalják. Hisznek abban, hogy a zene iránti szeretetük és elhivatottságuk közönségüknek is emlékezetes élményt nyújt. A quartet tagjai: Tálas Anna, Géczy Mirjam, Krenedits Katalin, Demeter Ágnes. Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

20.30: Lords of the Organ - Rákász Gergely koncertje - Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából. Helyszín: Radó-sziget.

 

Állandó programok:

Kézműves vásár a Széchenyi téren és a Baross Gábor úton péntektől vasárnapig

Ingyenes omnibuszos utazás indul szombaton és vasárnap minden egész órában 11.00-19.00 óráig a Győri Levéltár elől

Étel-ital a Czuczor utcában és a Kazinczy utcában

Kísérő programok:

Augusztus 10. péntek  17.30: Naplemente-túra a barokk Győr történeteivel  Győr 1743-ban Mária Teréziának köszönhetően szabad királyi városi rangra emelkedett. A város történetének fontos időszaka volt a barokk. Ennek a korszaknak színes történeteiből válogatunk egy hangulatos naplemente-túrán a város folyóin hajózva, amihez a díszletet a város képe adja a folyók felől. Meglepetésről is gondoskodunk.Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője. Részvételi díj: 3.500,- Ft, gyerek: 2.500,-Ft. A programra előzetes bejelentkezés szükséges! (www.gyeregyorbe.hu weboldalon). Helyszín: Dunakapu tér, Pulzus.

X. Győri Reneszánsz és Barokk Hét 2018. augusztus 5-11.

fotó: Marcali Gábor/O. Jakócs Péter (archív)

 

Augusztus 10. (péntek)

18.00
A Sturcz Quartett koncertje

Tagok: Csonka Gábor 1. hegedű, Kuklis Gergely 2. hegedű, Benkő Gyula brácsa

Sturcz András cselló, aki egyben az együttes vezetője is

A vonósnégyes repertoárja igen tág, a klasszikus zenétől a kortárs zenéig terjed, a pop és jazz zene érintésével, de főként az igényes szórakoztató, ismertebb klasszikus zene az irányadó. Önálló koncerteken kívül, közreműködünk hazai és külföldi fesztiválokon, könnyűzenei rendezvényeken, államfői fogadásokon, kiállítás megnyitókon, konferenciákon, szakmai és kulturális rendezvényeken, partikon, céges rendezvényeken is. Az együttes fő profilja a könnyed klasszikus szórakoztató zene, kiegészülve a kortárs zeneszerzők darabjaival, popzenei elemekkel.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

19.00
Barokk jelmezes felvonulás
– zenészek, táncosok, zászlóforgatók, kisasszonyok és urak sétája a Baross úton a Széchenyi térről a Megyeház térre és vissza

 

20.00
Szerenád a menyasszonynak – a vőlegény ajándéka szíve választottjának

„Firenzei álom” - a Preludio Trio band koncertje

Giorgio Casciarri      - operaénekes, tenor

M° Denis Biancucci  - zongoraművész, zenei vezető

Gentjan Llukaci         - hegedűművész

 

Extravagáns crossover Nápolytól Firenzéig, az íves belcantótól a nápolyi dalok és legendás olasz filmzenék hangulatos világáig.

Egy tenor a La Scala és a Metropolitan színpadáról, egy zongorista akit Morricone is felkért zongorázni és hazájában  “Az Év legjobb hegedűművésze” díjasa (2016) virtuóz összjátékkal varázsolnak mediterrán koncertélményt a színpadra.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21:00

Eszeveszett esküvő - Filmvetítés

Max, a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le grandiózus események százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVII. századi francia kastélyban és annak parkjában történik. Óriási stábjával jó előre megtervez mindent, hiszen a kastély és a park minden szegletében tökéletes ünnepi hangulatnak kell uralkodnia, a többszáz vendégnek és persze a maximalista, kőgazdag vőlegénynek olyan estét kell biztosítsanak, amelyre azok életük végéig emlékezni fognak. Néhány apró baki után viszont kártyavárként kezd összedőlni az este. Max pedig csak a fejét kapkodja, hogyan tudná megakadályozni a teljes káoszt és megmenteni a nászt.

Helyszín: Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár
(Győr, Gutenberg tér 2.)
Belépőjegy: 1.000,- Ft (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában)

 

21.00
Bélyei Adél hárfakoncertje

A barokk kor kedvelt hangszere volt a hárfa. Az érdekes zenei csemegéket tartogató koncert egy igazi kuriózum a közönségnek, hiszen a gyönyörű hangú, ám ritkán megszólaló hangszer, a hárfa lesz a főszereplő Bélyei Adél hárfaművész koncertjén.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21.00
A lőcsei fehérasszony ítéletének kihirdetése

Közreműködnek a Győri Nemzeti Színház stúdiósai
Helyszín: Széchenyi tér

 

21.30
A kémnő - táncjáték

Kereszt-metszet Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című regénye alapján

Közreműködik: a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre

Vezető: Katona Imre

Szakmai tanácsadó: Berg Glória, Keglovich Ferencné

A regény hősnője, Korponay Jánosné Géczy Julianna valós történelmi személy volt, akit kémkedésért halálra ítélt a bíróság. Kínvallatás utáni kivégzésére 1714. szeptember 25-én  került sor Győrött, az egykori Piac téren, a mai Széchenyi téren. 2014-ben a Lőcse városában ma is élő leszármazottak kezdeményezésére rehabilitálták ősüket.

Helyszín: Radó-sziget

 

Augusztus 11. (szombat)

10.00-20.00 között

Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói
Helyszín: belvárosi utcák


10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig

Gyermekprogramok
Csupa Csoda Vándorjátszótér
Bábjáték automaták
Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek
Barokk kódfejtő kincskereső játék nagyobbaknak

Kézműves játszóház - barokk apróságok készítése

Helyszín: Széchenyi tér

 

10.00-18.00 óráig
Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig - életmód rekonstrukció és táborélet - a Mara Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója

A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül - minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből.

Helyszín: Apátúrház előtti tér

 

10.00
Barokk séta fesztiválhangulatban-Templomok titkai

Győr belvárosának barokk templomai a Barokk Esküvő látogatóit is csalogatják. Ismerkedjen idegenvezetőnk történetein keresztül az egykori barokk város értékeivel, templomok rejtett kincseivel egy ingyenes tematikus sétán.

Indulás: Széchenyi tér, Mária-oszlop
Idegenvezető: Kauker Bálint, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője

 

10.00
Toronyzene

Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín:Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

10.30
Gyerekszerenád

Purcell, Haendel műveiből
Közreműködnek az Ács Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Nemescsó) diákjai, valamint Kánai Karolina
Felkészítő tanár: Hausknecht Csaba
Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

10.40
Barokk táncok
Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobháló Csoport előadása

Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes
Vezető: Ruppert László
Helyszín: Baross út

 

11.00
Fekete kisasszony – vásári bábjáték

A Barboncás társulat előadása
Ha valaki nem ismeri a Fekete kisasszonyt, az azért van, mert sötétben és szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval és egy kakassal osztja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt is jön valaki, mégpedig egy talpraesett cigánylegény, aki elég bátor és kitartó, hogy a megpróbáltatásokat – az ördögi kísértést is – elviselve, megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól.

Játssza: Kiss Ágnes

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti

 

12.00
Az Allegro Quartet reneszánsz és barokk koncertje

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

16.00
Toronyzene

Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

16.00
A királykisasszony cipője – a Kalimpa Színház mesekoncertje gyerekeknek
Különös hóbortja van a mi királykisasszonyunknak: bolhákat hizlal egy üvegben! De hogy mi lesz a bolhák sorsa? Kiderül a meséből...

"Csíp engem a tetű, 
Rúg engem a bolha, 
Télen tetűt terelgettem, 
Nyáron bolhát legeltettem. 
Megfogom a négy lábát, 
Kivágom a sárba." 
(zalai népdal)

Játssza: Medgyesi Anna, zenél: ifj. Horváth Károly

Díszlet: Tóth László
Bábok: Arany Beáta Virág, Korecz Károly
Magyar népmese alapján írta: Kolozsi Angéla
Rendezte: Székely Andrea
Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

16.45
"L'eco d'Italia - Itália (vissz)hangjai"

A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje
Művészeti vezető: Németh Zsombor

Műsor:
N. Chédeville (A. Vivaldi nyomán): "A nyár gyönyörűségei" (op. 8 no.2)

D. Sarro: d-moll furulyaverseny

A. Caldara: Chiacona (op2 no. 12)

A. Scarlatti: D-dúr furulyaverseny

A. Vivaldi: a-moll furulyaverseny (RV 108)

Közreműködik: Kovács Bálint - furulya

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert


17.00. 18.00, 19.00,  20.00. 21.00 órakor
Rémségek Pincéje - sétálószínházi előadás

Időtartam: kb. 40 perc

Belépő: 1.000,- Ft/felnőtt, 500,- Ft/diák, nyugdíjas (jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra)

Csak 10 éven felülieknek!

Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)
A régi börtön, egykori Városháza pincéje a helyszíne a Győri Nemzeti Színház színészei és stúdiósai sétálószínházi előadásának, melyben középkori bűneseteket, rémtörténeteket, legendákat dolgoznak fel. Nyomon követhetjük a győri várat hősiesen védő, majd a törököknek átadó Ferdinánd Hardegg kapitány igaz történetét, ízelítőt kapunk a középkori igazságszolgáltatás megdöbbentő gyakorlatából, a bácsai boszorkányper nyilvános tárgyalásán is részt vehetünk, és megismerhetjük Géczy Julianna véleményét saját – erősen vitatott – történelmi szerepéről.

 

17.45

Bolond Esküvő - a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája
Commedia dell arte (rögtönzött színjáték, formája a XVI-XVIII. században Olaszországban virágzott elsősorban)

„Ha nem lehet életem párja szívem választottja, hát az eszemmel élek, azt választom, aki többet móringol a házasságba” – tesz fogadalmat magában a házasodásra kényszerített ifjú…

Közreműködnek a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei

Ceremóniamester: Zugman Zoltán

Forgatókönyv: Keglovich Ferencné

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

18.15
A III. Frizurette Fodrászverseny eredményhirdetése

A Barokk Esküvőn résztvevő többszáz statiszta csodálatos hajkölteményeit évek óta Sarkady Lívia mesterfodrász és lelkes fodrászcsapata készíti el. Ebben az időben zajlik az a házi verseny, melynek témája a barokk frizura tovább gondolása. Igazi mesterművek versenyeznek, melyekben a közönség is gyönyörködhet az eredményhirdetés során és a barokk felvonulásban.
Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

18.40
Barokk táncbemutató

Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása
Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes
Helyszín: Dunakapu tér

 

19.00
Barokk felvonulás

Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség, a Bölcsesség és az Erő, mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet.   
Útvonal: Dunakapu tér – Teleki utca – Árpád út – Baross utca – Király utca – Bécsi kapu tér – Radó-sziget

 

19.30 
Örömzene a XVIII. századból

Simplicissimus Kamarazene Együttes muzsikál
Közreműködik: Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar, Kovács Bálint (furulya)
Karnagy: Katona Tibor
Helyszín: Dunakapu tér

 

20.00
Barokk Esküvő
– a ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár.
A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.

 

20.00
Rockzene reneszánsz köntösben - a Black Rose Nights koncertje

A Blackrose Night Együttes 2009-ben alakult, tagjai több tízéves tapasztalattal rendelkező egri zenészek. A zenekar 2013-ban óriási változásokon ment keresztül, tagcserék után kialakult egy sokkalta letisztultabb és egységesebb hangzásvilág, a rockzene és a középkori dallamok ötvözésével. Műsorunk alapját a nemzetközi hírű zenekar, a Blackmore's Night szerzeményei képezik, de van köztük Uriah Heep, Deep Purple és Rainbow dal feldolgozása is. A dalok témája főként a kelta, cigány és a Niebelung mondakört idézi, a barokk és reneszánsz dallamvilág kalauzolja el a közönséget a regényes középkorba.

A produkciót jelmez és díszlet teszi még látványosabbá.

Dorkó László – dob
Gacsály Ildikó – ének
Kalóné Gyenes Réka – hegedű, ének
Sallai Nikolett – billentyű
Sallai Róbert – gitár, furulya, ének
Szecskó József – basszusgitár

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

21.00
Tűzvarázs - Akrobatikus tüzes bemutató – a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület előadása
Helyszín: Széchenyi tér

 

21.00
Barokk mulatság tánccal

A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk a „flow” élményét nyújtják.

Táncmester: Kovács Gábor Phd.
Zene: Musica Historica Együttes
Helyszín: Bécsikapu tér


21.00 Rómeó és Júlia – Filmvetítés

Digitalizált változat
William Shakespeare halhatatlan remekművének talán az egyik legsikeresebb és legszebb feldolgozása Franco Zeffirelli filmje. Eredeti helyszínen, Veronában forgatták. A Rómeót és Júliát alakító színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. Ebben a filmben minden együtt van, amit csak elvárhatunk. A díszletek és jelmezek varázslatos reneszánsz hangulatot varázsolnak elénk, míg Nino Rota szép dallamai elandalítanak.

Helyszín: Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

(Győr, Gutenberg tér 2.)

Belépőjegy:  1.000,- Ft (Jegyek vásárolhatók a helyszínen, a vetítést megelőző egy órában)

 

21.30
Kalmus Felicián koncertje

Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok, és saját szerzeményei szólalnak meg. Játszon bármit, az magán hordozza egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusát, zenei sármja játszi könnyedséggel nyitja meg a hallgatók szívét a komolyzene irányába. Gyönyörű ívekben gondolkodik és kézenfogva vezeti végig hallgatóját egy nagyon színes instrumentális (hangszeres) zenei világban. Otthonosan kombinálja a szimfonikus hangzást és az elektronikus zenei elemeket, de amikor egy dal úgy kívánja, saját csellójátékát többszörözi meg. 
Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

21.00
Angyalok a győri éjszakában

Engedje magát elvarázsolni ezen az ingyenes városnéző sétán Győr csodálatosan kivilágított barokk belvárosában, amikor éjszakai fényében pompázva nyáresti sétára hívogat! A kíváncsi tekintetek előtt ezúttal feltűnnek Győr angyalai is. Az "angyali történetek"-ről idegenvezetőnk gondoskodik egy hangulatos éjszakai sétán.
Indulás: Gutenberg tér, Frigyláda szobor

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője

 

Augusztus 12. (vasárnap)

10.00-20.00 között
Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói

Helyszín: belvárosi utcák

 

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig
Gyermekprogramok
Csupa Csoda Vándorjátszótér, Bábjáték automaták

Keresd meg, számold meg! – a barokk szépségei a belvárosban – felfedező játék gyerekeknek
Barokk kódfejtő kincskereső játék nagyobbaknak
Kézműves játszóház - barokk apróságok készítése

Helyszín: Széchenyi tér

 

10.00
Terményáldás

Ebben az évben a Barokk kert ad otthont a Terményáldásnak, mely a természeti termékenység iránti hála és a munka tiszteletének ünnepe. Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra.

 

10.00-18.00 óráig
Barokk mindennapok, avagy a seborvostól a markotányosnőig – életmód rekonstrukció és táborélet -  a Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület bemutatója

A történelem szinte folytonos háborúk sorozata: főszereplői a katonák, a csatamezők hősei, a túlélők. Ámde – a szerencsén kívül - minek köszönhetik a túlélést? Nemcsak fegyverforgatási képességeiknek vagy képzett parancsnokaiknak. Legalább annyira nagy szerepet játszottak a zsoldosok életében a sérüléseiket ellátó felcserek, éjszakáikat megédesítő, ruháikat megvarró és gyomrukat főztjükkel megtöltő fehérnépek is. Látogatóinknak a seborvos mesél a szerszámairól és a korabeli gyógyítási módszerekről; a markotányosnő megmutatja, miként öltözködtek akkoriban a zsoldos táborokat kísérő asszonyok. Az árnyékban lustálkodó muskétás a fegyverét tisztítja, s miközben csapja a szelet az asszonyoknak, a korabeli lőfegyverekről és kardokról is mesél az érdeklődőknek. Amit tehát kínálunk: élő történelem és minden korosztálynak kapcsolódási pontot kínáló hétköznapok – alulnézetből.

Helyszín: Apátúr-ház előtti tér

 

10.00
Barokk győri építészeti csodák és legendák

Az elmúlt korok építőművészetének, történetének legbeszédesebb emlékei, gazdagon díszített templomok, mozgalmas szobrok, pompázatos paloták, díszes homlokzatú, zárt sarokerkélyes lakóházak között sétálva egy időutazás részesei lehetnek városnéző sétánkon. Idegenvezetőnk a múltba kalauzolja az érdeklődőket egy ingyenes tematikus sétán.

Indulás: Széchenyi tér, Mária-oszlop

Idegenvezető: Husz Anikó, a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és élményséták idegenvezetője

 

10.30
Toronyzene
Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)


10.40
Barokk táncok és zászlóforgatók

Kisalföld Táncegyüttes és a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport előadása
Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes
Vezető: Ruppert László
Helyszín: Baross út

 

10.30

Babszem Jankó
A Ziránó Színház előadása

Hősünk, kicsi létére, nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba ne keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és- mint azt tudjuk- nem jár egyedül. Viszontagságos útja során rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. Előadásunkban az ismert magyar népmese elevenedik meg, a vásári bábjáték hagyományait követve, a kesztyűs-báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában, vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici?
Ezekre, és még sok más kérdésre ad választ a Ziránó Színház előadása.

Írta és rendezte: Veres András (Blattner-díjas)

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert

Tervezte és készítette: Boráros Szilárd

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

11.00

Aurora Folkglamour performansz és buborékfújó flash mob

A performanszban régi esküvői hagyományokat élesztünk újjá: menyasszonyi-esküvői kellékeket, hagyományokat adunk elő, újragondolva.  Aki az esemény részese szeretne lenni, jöjjön közelebb, hiszen meglepetés-ajándékokkal készülünk, és aki még bátrabb, hozzon magával egy buborék fújót és fújjunk együtt buborékokat Mendelsohn Nászindulójára az új párnak, ne maradjon ki senki, alkossunk együtt!

Rendező: Németh Hajnal Aurora

Helyszín: Baross út

 

11.30
Tücsöklakodalom – régi magyar vigasságok a XVII. századból
A Musica Historica Együttes koncertje

A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező hazai régizene együtteseknek. A zenekar 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene. Hitvallásuk: „A régi muzsikát borostyánnal benőtt, de mindenképp lakható ódon házhoz hasonlíthatnánk, melyben kis renoválás után nyugodtan élhetünk majd újabb évszázadokig.”

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

16.00
Toronyzene
Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Lloyd Palota erkélye (Széchenyi tér)

 

16.10
Dobronka Cirkusz Világszám
Dobronka kisvárosának álmos utcáin régi plakátok foszlányai röpködnek.

“Micsoda napok voltak azok, amikor az a világhírű cirkusz érkezett hozzánk…” - töprengett magában Vogeltanz Aladár, a dobronkai órásmester.

“Dobronka utcái hirtelen élettel és izgalommal teltek meg… A levegőben narancsvirág illata és trombita hangja szállt, a kisasszonyok szeme szikrázott, a férfinépnek szebben pöndörödött a bajsza, mint valaha, és az egész világ - mint egy égi ringlispíl - három napig az éjbe világító cirkuszi sátor körül forgott… Bárcsak vissza lehetne tekerni az időt…” - gondolta az órásmester.

A hajdani vándor mutatványosok által megalkotott és ápolt műfaj, a marionett cirkusz bája és szépsége előtt tisztelgünk; ezt idézzük fel és erre emlékezünk játékunkban oroszlánordítással, légtornász-bukfencekkel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élő muzsikával és a világ valamennyi csodájával!

Írta és rendezte: Boráros Milada

Tervezte: Boráros Szilárd

Zene: Takács Dániel

Játssza: Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

17.00
Aurora Folkglamour performansz és buborékfújó flash mob

A performanszban régi esküvői hagyományokat élesztünk újjá: menyasszonyi-esküvői kellékeket, hagyományokat adunk elő, újragondolva.  Aki az esemény részese szeretne lenni, jöjjön közelebb, hiszen meglepetés-ajándékokkal készülünk és aki még bátrabb, hozzon magával egy buborék fújót és fújjunk együtt buborékokat Mendelsohn Nászindulójára az új párnak, ne maradjon ki senki, alkossunk együtt!

Rendező: Németh Hajnal Aurora

Helyszín: Baross út

 

17.00

Trampoli Barocchi

Gólyalábas barokkoskodás a Szárnyas Sárkányok előadásában

Szerelmi történet, mellébeszélés nélkül, barokk zenére, gólyalábakon...

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti színpad

 

17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 órakor
Rémségek Pincéje – sétálószínházi előadás

Időtartam: kb. 40 perc

Belépő: 1.000,- Ft/felnőtt, 500,- Ft/diák, nyugdíjas (jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra)

Csak 10 éven felülieknek!

A régi börtön, egykori Városháza pincéje a helyszíne a Győri Nemzeti Színház színészei és stúdiósai sétálószínházi előadásának, melyben középkori bűneseteket, rémtörténeteket, legendákat dolgoznak fel. Nyomon követhetjük a győri várat hősiesen védő, majd a törököknek átadó Ferdinánd Hardegg kapitány igaz történetét, ízelítőt kapunk a középkori igazságszolgáltatás megdöbbentő gyakorlatából, a bácsai boszorkányper nyilvános tárgyalásán is részt vehetünk, és megismerhetjük Géczy Julianna véleményét saját – erősen vitatott – történelmi szerepéről.

Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)

17.30

Az opera 1001 árnyalata – házasságkötés vagy házasságtörés az Operában?

Csonka Zsuzsa, Doman Katalin, Haja Zsolt az Operaház művészeinek előadása

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

 

17.30
Barokk jelmezes felvonulás – zenészek, gólyalábasok, hastáncosok és a vetélkedő csapatok sétája a Széchenyi térről a Megyeház térre és onnan a Radó-szigetre

 

18.00

Barokk Ügyességi Torna

A Barokk Ügyességi Torna tematikáját Győr barokk kori történelme adja, olyan fontos pillanatok, mint pl. a vár visszafoglalása a töröktől, a város újjáépítése, vagy épp a középkori marhavásárok. A csapatok jelmezbe bújva, erőt, ügyességet és jó csapatmunkát igénylő feladatok során tesznek tanúbizonyságot rátermettségükről, míg a zsűri almákban szabja ki az elért pontszámokat. Hajdan, a barokk korban Erdélyben a menyasszony egy drága gyűrűt ajánlott fel a leggyorsabb lovasnak, így most is aranygyűrűért folyik a versengés. A jó hangulatról a versenyt irányító ceremóniamester gondoskodik, néhány mozzanatnál pedig a közönség aktivitására is nagy szükség lesz…

A játék hangulatához a Szigony zenekar muzsikájával járul hozzá. Vezető: Kerényi Róbert

További közreműködők: Szárnyas Sárkányok, Arábia Hastánc Trió

Ötlet: Keglovich Ferencné, Ihász Ferenc, Gáborfalvi László

Játékmester: Zugmann Zoltán

A kellékek tervezése, kivitelezése: Gáborfalvi László, Kurcsics László

Helyszín: Radó-sziget

 

19.00

„Galanterie” – Lantmuzsika a Barokktól a Klasszikáig.

Kónya István lantművész koncertje

Robert de Visée, Silvius Leopold Weiss, Blohm é Vienne műveiből

A 15. század közepétől a 17. század végéig a lantot Európában az énekhang után a hangszerek között a legnagyobb elismerés övezte, sokáig a „Hangszerek Királynőjének” nevezték. A kor legnépszerűbb és egyben legjelentősebb hangszere volt. Kónya István lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik.

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

 

20.00

Á La Quartet

Az elegáns, szenvedélyes, vidám kamaraegyüttes színes repertoárral rendelkezik a klasszikus gyöngyszemektől egészen napjaink popzenéjéig. Változatos koncertprogram-összeállításaik mellett rendezvények stílusos kísérőzenéjét is vállalják. Hisznek abban, hogy a zene iránti szeretetük és elhivatottságuk közönségüknek is emlékezetes élményt nyújt.

A quartet tagjai: Tálas Anna, Géczy Mirjam, Krenedits Katalin, Demeter Ágnes

Helyszín: Széchenyi tér, Barokk kert

 

 

20.30

Lords of the Organ - Rákász Gergely koncertje

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert.

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

Helyszín: Radó-sziget


Állandó programok:

 

Kézműves vásár a Széchenyi téren és a Baross Gábor úton péntektől vasárnapig

Ingyenes omnibuszos utazás indul szombaton és vasárnap minden egész órában 11.00-19.00 óráig a Győri Levéltár elől

Étel-ital a Czuczor utcában és a Kazinczy utcában


Kísérő programok:

Augusztus 10. péntek

17.30
Naplemente-túra a barokk Győr történeteivel

Győr 1743-ban Mária Teréziának köszönhetően szabad királyi városi rangra emelkedett. A város történetének fontos időszaka volt a barokk. Ennek a korszaknak színes történeteiből válogatunk egy hangulatos naplemente-túrán a város folyóin hajózva, amihez a díszletet a város képe adja a folyók felől. Meglepetésről is gondoskodunk.

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

Részvételi díj: 3.500,- Ft, gyerek: 2.500,-Ft

A programra előzetes bejelentkezés szükséges! (www.gyeregyorbe.hu weboldalon)

Helyszín: Dunakapu tér, Pulzus

 

 

X. Győri Reneszánsz és Barokk Hét
2018. augusztus 5-11.

Augusztus 5. vasárnap, 18 óra

Nyitókoncert: Spirituoso

Évszázadok muzsikája - Vivaldi, Corelli, Telemann, Haydn művei

A kurzusvezető tanárok kamaraegyüttesének koncertje.

Helyszín: Szent István király templom – Győr-Bácsa, Heltai u. 3.

 

Augusztus 6. hétfő, 19.30 óra

Expressziók a koráltól a fúgáig

Elischer Balázs orgonaművész harmóniumkoncertje

Közreműködik: Andrejszki Judit-sopran

Helyszín: Bartók-terem – Győr, Bartók Béla út 7.

 

Augusztus 7. kedd
19.30

A roskadozó gyümölcsfa
A Hunyadiak korának zenéje (1420-1490)
Musica Historica együttes koncertje

Tagok:
Csörsz Rumen István
Kasza Roland
Kovács Attila
Palócz Réka
Pribay Valéria
Széplaki Zoltán
Tövisházi Zsófia

Helyszín: Zichy palota – Győr, Liszt Ferenc u. 20.

Augusztus 8. szerda
19:30

Az életet már megjártam – a Tercina Együttes koncertje

Angol régizene – Arany János költeményei – Claude Lorrain tájképei

Kállay Katalin-furulyák

Vitárius Piroska-barokk hegedű

Győri István-lant

Közreműködik: Pápai Erika színművész

Helyszín: Zichy palota – Győr, Liszt Ferenc u. 20.

 

Augusztus 9. csütörtök
18.00

Fortepiano kamarakoncert

Közreműködnek a régizenei kurzus tanárai és hallgatói

Helyszín: Zenekápolna – Vámosszabadi, Béke u. 4.

 

Augusztus 11. szombat,
11.00

Zárókoncert a kurzushallgatók részvételével

Helyszín: Harmónia-terem – Győr Csaba u. 3.

A belépés ingyenes.

A koncertekre a belépőjegy ára: 2000 Ft
Kedvezményes jegyár: 1000 Ft


 

Tisztelt Érdeklődők!

A 2018. évi Barokk Esküvőre a statisztajelentkezés lezárult. 
Továbbiakban várólistára lehet jelentkezni a palyi.viktoria@mufegyor.hu e-mail címen.
Köszönjük a megértést!

 


Tisztelt Leendő Statiszták!

Köszönjük jelentkezésüket a Barokk Esküvőre! Néhány fontos információt szeretnék megosztani Önökkel.

A XXVI. Barokk Esküvő (2018. augusztus 10-12.) jelmezes statisztái számára a ruhapróbák időpontjai a következők:

2018. június 19. (kedd) 9-12 között

2018. június 21. (csütörtök) 14-17 között

2018. június 26. (kedd) 9-12 között

2018. június 28. (csütörtök) 14-17 között

Helyszín: Zichy-palota

Cím: 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 20.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×