Szót emeltek a rasszizmus ellen is

Szót emeltek a rasszizmus ellen is

A Polgári Platform felkérésére Rudolf Gergelynek és Szijjártó Péter kisfiának a kezdőrúgásával vette kezdetét a Győri ETO – Mezőkövesd mérkőzés, melyen felhívták a figyelmet a Szurkoljunk a rasszizmus elleni kampányra, s felolvasták a Platform kiáltványát is.

A hazai csapat klasszisa, válogatott labdarúgó a „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” kampány keretében végezte el a meccs előtti kezdőrúgást, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a hazai lelátókon tapasztalható kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások elleni küzdelem jelentőségére. Rudolf Gergely a kezdőrúgást megelőzően a pályán felolvasta a Polgári Platform antirasszista kiáltványát is.

 

A mérkőzésen jelen volt a közismerten győri származású Szijjártó Péter államtitkár, akinek a kisfia szintén segített Rudolf Gergelynek, a jelképes kezdőrúgásban.

 

A Polgári Platform 2013 őszén indította „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” kampányát annak érdekében, hogy a pályákról – a drukkerekkel közösen – kiűzze a rasszizmust, a lelátókat pedig ismét a csapatukat buzdító szurkolók tölthessék meg. A szervezet első akciójaként 2013 szeptemberében antirasszista demonstrációt tartott mintegy 100 aktivista részvételével egy futballmérkőzésen. A szurkolók – többek között – „Magyarok vagyunk, nem rasszisták” feliratú molinót feszítettek ki. A most futó figyelemfelhívó kezdőrúgó kampány első állomásaként a március 22-i MTK – Videoton mérkőzésen Gesztesi Károly, az április 5-i Budapest Honvéd - DVTK mérkőzésen Pisont István, a május 10-i FTC - DVTK mérkőzésen pedig Hajdu Attila, korábbi magyar válogatott labdarúgó, a Fradi egykori meghatározó játékosa hívta fel a figyelmet arra, milyen fontos fellépnünk a hazai pályákon tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen. A Polgári Platform kampányát több hazai klub támogatja, köztük a Budapest Honvéd, az MTK, a Ferencváros és a Győri ETO.

Rudolf Gergely a kezdőrúgás kapcsán elmondta: „Szerencsére sok országban játszhattam már, számos különböző nemzetiségű játékost, a miénktől eltérő kultúrát ismerhettem meg. Engem is elszomorít, hogy a magyar pályákon még mindig előfordulnak rasszista szurkolói megnyilvánulások. Én a tiszta játék híve vagyok, annak örülök, ha a pályán dől el a meccs. Nem tartom sportszerűnek, ha a szurkolók az ellenfél játékosait hergelik, azért, hogy azok ne tudjanak a meccsre összpontosítani. Természetes, hogy játék közben időnként elszabadulnak az indulatok, így vannak ezzel a szurkolók is. De sokkal jobb, ha az ellenfél zrikálása helyett ezeket az energiákat a csapatuk biztatására fordítják a drukkerek. Az igazi szurkolás mindig többet segít, a játék is attól lesz jobb.”.

A rasszista megnyilvánulásoknak nincs helye a lelátókon, a szélsőséges magatartás gyengíti a csapatokat és elriasztja a családokat a meccsekről. Szeretnénk a cigányozó drukkerek helyett felelősségteljes polgárokat látni a stadionokban. - nyilatkozta lapunknak Somogyi Zoltán, a Polgári Platform alelnöke.

 

A győri szurkolókra szerencsére egyáltalán nem jellemző, hogy rasszista hangokat ütnének meg. A sportszerető város sporthagyományai sem engedik meg a sportszerűtlenségeket. A rasszizmus elleni civil kampányban megszólalt már városunk polgármestere Borkai Zsolt olimpiai aranyérmes, a magyar olimpiai Bizottság elnöke is, aki egy videóüzenetben hívta fel a figyelmet a rasszizmus veszélyeire.

 

A Polgári Platform „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” című kiáltványa:

„Hiszünk a fociban, a világ legjobb játékában.

Hiszünk a versenyben

Hiszünk a tisztességben

Hiszünk a csapatunkban

Hiszünk a győzelemben

A pályán csak az számít, hogy ki a gyorsabb, az ügyesebb, a tehetségesebb.

Mindegy, hogy egy játékos, vagy egy szurkoló milyen bőrszínnel született.Mindegy az is, hogy egy játékost, vagy egy szurkolót gyerekként milyen vallásúnak neveltek.

A foci összeköt mindannyiunkat.

Szurkoljunk együtt a rasszizmus ellen.”

 

gyorplusz.hu

Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×