Sokan adtak vért a győri tűzoltók hívására

Sokan adtak vért a győri tűzoltók hívására

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve október 11-én közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt. Sokan nyújtották segíteni karjukat a győri laktanyában kialakított átmeneti véradó helyiségekben, így a rendezvény sikeressége megkérdőjelezhetetlen.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen napról is volt szó október 11-én, nem árt tisztázni, hogy a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról és azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

– Az országos rendezvényhez csatlakozva a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már tizenhetedik alkalommal szervezte meg az önkéntes véradást, melyet - a korábbi évek hagyományait követve - a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg – kezdte Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, sajtószóvivő.

Rendőrök is segítettek

A véradás lebonyolításában segített a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat, akik a győri tűzoltólaktanyába kitelepülve reggel nyolc órától délután tizennégy óráig folyamatosan dolgoztak, vették le és szállították el a vért.

– A katasztrófák felszámolásához az együttműködő szervek összefogására van szükség. Ez az összefogás nyilvánult meg a mai rendezvényünkön is, de ma nem a katasztrófák elleni védekezés, hanem a másokon való önzetlen segítségnyújtás céljából – folytatta a főhadnagy.

Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. A levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt állítanak elő, így egy egység teljes vér akár három beteg életén is segíthet.

A társszervek hallgattak a hívó szóra

– Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek megyénkben, előzetesen közel háromszázan jelezték részvételüket s közülük kettőszázhatvan fő jelent meg a mai véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül kettőszázötvenöten egészségesek, ma ők adhattak vért. Elmondhatjuk, hogy rendezvényünkkel több mint hétszáz ember gyógyulását segítettük elő – zárta Ruskáné Takács Anita.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, az adóhatóságtól, a polgármesteri hivataltól, a vízügyi igazgatóságtól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen a katasztrófavédelem munkatársai mellett. Emlékül egy régi tűzoltó védőkabáton hagyták a véradók aláírásukat, amit az emlékszobában helyeznek majd el.

A témával a Győr+ Tv Híradója is foglalkozott, a videó itt tekinthető meg

HAK
Fotó: katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×