Életüket kockáztatták értünk a győri tűzoltók

Életüket kockáztatták értünk a győri tűzoltók

Három hivatásos tűzoltó egy égő műhelyből hozott ki egy acetilén-palackot, amelyik bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna. Hősiességükért országos elismerést kaptak.

Nemrég Rábapatonáról, egy égő melléképülethez kaptak riasztást a győri hivatásos tűzoltók. A helyszínre érve derült ki, hogy az valójában egy műhely, amiben több palackot is tároltak. Gyorsan kellett cselekedni, mert a felderítés közben kiderült: egy acetilén -, egy oxigén és három propánbutángáz- palack is bent van a tűzben, s az acetilén-palack bármelyik pillanatban felrobbanhat. Három tűzoltó – Kocsis Imre főhadnagy, Józsa György főtörzsőrmester és Töreki László őrmester – önként vállalta a feladatot, hogy kiviszik a veszélyes palackot.

– Amikor megtaláltuk a acetilén-palackot, az már lángokban állt, gyorsan kellett cselekedni. Azonnal hűteni kezdtük, majd a mentés menetét megbeszéltük kollégáimmal, akikkel hamarosan bementünk érte a műhelybe – kezdte Kocsis főhadnagy.

– Először az acetilén-, majd az oxigénpalackot hoztuk ki, miközben a kollégáink folyamatosan hűtötték őket és minket is egy vízsugárral – vette át a szót Józsa főtörzsőrmester. – Muszáj volt így megakadályozni az öngerjesztő folyamatot, mert abba rossz belegondolni, mi lett volna, ha berobban…

Vélhetően a többi tűzoltó és a mentésben résztvevők élete és más ingatlanok is veszélybe kerültek volna, ha nem cselekednek gyorsan és összeszokottan a tűzoltók. A kihozott palackokat végül biztonságos körülmények között a Készenléti Rendőrség mesterlövészei lőtték ki, megszüntetve így a további veszélyt is.

– Igazi csapatmunka volt, a hivatásos és a koroncói önkéntes bajtársak is rengeteget segítettek, ezt a feladatot csak együtt lehetett megoldani. Az elismerés Mindenki érdeme, aki ott dolgozott – csatlakozott kollégáihoz Töreki őrmester is, aki megerősítette: egy robbanás igazi tragédia lehetett volna, hiszen a műhelyben található szerszámok és eszközök repeszként viselkedtek volna, megjósolhatatlan pusztítást végezve.

A három győri tűzoltó hősies helytállása elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat és oklevelet vehettek át, továbbá példaként állították őket mindenki elé.

Havassy Anna Katalin
Fotó: HAK

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×