Főszerepet kaptak a győri katonák

Főszerepet kaptak a győri katonák

Nemrég megkezdődött a Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat. Itt kell megmutatni a különböző nemzetek légvédelmi rakéta rendszereinek együttműködési képességét. A magyar részről a fő erőt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviseli mintegy 250 fős kontingenssel.

Javában zajlik a Tobruq Legacy 2018 elnevezésű, többnemzeti, közepes-kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat hazánkban.

Nem elég, hogy a Tobruq Legacy (azaz Tobruq öröksége) Magyarország NATO-csatlakozása óta eltelt időszakának legnagyobb szabású légvédelmi gyakorlata; idén minden eddiginél több nemzet (szám szerint 19) jelezte csatlakozási szándékát. Nem csoda tehát, hogy a gyakorlat legfőbb célkitűzése a technikai és eljárásbeli együttműködés megteremtése. Ez jobbára nem látványos, viszont igen fontos feladat nem csupán a gyakorlat miatt. Ugyancsak „lérakos” mérföldkő az is, hogy hazánkban először fordul elő: egy légvédelmi harcászati gyakorlat keretében az egyes nemzetek harcálláspontjai közös vezetés alatt, alkalmi légvédelmi rakétacsoportosításokban működnek és részben valós repülésekkel támogatva hajtják végre az előírt feladatokat. A gyakorlat talán legintenzívebb részét egy 72 órás, folyamatos „éles” feladatvégrehajtás képezi majd – természetesen éleslövészet nélkül, hiszen hazánkban ehhez nincs megfelelő lőtér.

Nem mellesleg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Tobruq Legacy alapító tagjai között van – a győriek 2015 óta minden alkalommal részt vettek a gyakorlaton; igaz, most először tapasztalják, milyen is megszervezni, majd zökkenőmentesen levezényelni egy ilyen nagyszabású, három helyszínen - Veszprémben, Pápán, Újmajorban- zajló nemzetközi gyakorlatot…

 

Így indul a nap a gyakorlaton

Egy szokványos reggel a Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat újmajori telephelyén. A katonák a technikákkal elindulnak a gyakorlótérre, ahol megkezdik a harcászati települést. A gyakorlatra 300 technikai eszközzel érkeztek a nemzetek: vezetési elemek, radarok, légvédelmi rakéta indítóállványok, aggregátorok, valamint logisztikai, szállító és támogató eszközök.

Korábban írtuk:

A Tobruq Legacy többnemzeti légvédelmi harcászati gyakorlat Magyarország NATO csatlakozása óta eltelt időszak legnagyobb légvédelmi gyakorlata. A gyakorlat fő célkitűzése a technikai és eljárásbeli interoperabilitás megteremtése és a közös rendszerben történő gyakorlás.

A Tobruq Legacy gyakorlat 2015-ös indulása óta, a győri alakulat minden évben részt vett a többnemzeti gyakorlatokon Szlovákiában és kétszer Csehországban. Utóbbi helyen MISTRAL légvédelmi rakéta éleslövészeten is bizonyítottak honvédeink. A gyakorlat negyedik évében, ezúttal Magyarország a házigazda, amely azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség, és különös tekintettel a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáira nemcsak a végrehajtás során, hanem egyebek mellett a gyakorlat szervezésében, rendezésében, a tábor kiépítésében, az őrzés-védelemben és a logisztikai biztosításban is kiemelt szerep hárul.

A rakétaezred katonái és a technikai eszközei a győri elvonulás előtti szemlét követően kombinált menettel, vasúton és közúton érkeztek meg a Bakonyba május 22-én, ahol kéthetes intenzív felkészülés vette kezdetét. Megalakult a légvédelmi rakéta alkalmi harci kötelék, majd rendszertesztek végrehajtása, települési helyek harcászati felderítése, település, a meghatározott készenléti fok elérése szerepelt a feladatok között. A valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorlást IMG 5Gripen és Meteor 3MA célrepülőgép segítette.

Ahogy a nemzetközi gyakorlatokon megszokott, az egyes nemzetek megérkezését követően egy un. „in-processing” keretében kaptak tájékoztatást a katonák a táboron belüli alapvető rendszabályokról, általános tudnivalókról, emellett a gyakorlat állománya információvédelmi, egészségügyi és logisztikai előadást is meghallgatott.

A Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi harcászati gyakorlat hivatalosan a június 4-i megnyitó ünnepséggel kezdődött meg, ahol Sáfár Albert dandártábornok, köszöntötte a résztvevőket. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierőhaderőnem főnöke beszédében kiemelte: „először fordul elő hazánkban, hogy légvédelmi harcászati gyakorlat keretében az egyes nemzetek harcálláspontjai közös vezetés alatt működnek. Célunk, hogy tovább fejlesszük az interoperabilitási szintet közös harceljárások gyakorlása kapcsán.”

A nemzetek közötti együttműködés megkezdődött, a következő két hétben a gyakorlat mindhárom helyszínén Veszprémben, Pápán és Újmajorban is magyar irányítású, de nemzetközi vezetési pontok irányítják majd az alkalmi légvédelmi rakétacsoportosításokat.

rekataezred.hu/honvedelem.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×