Magyarságukban erősödhettek a katalóniai diaszpórában élő gyerekek

Magyarságukban erősödhettek a katalóniai diaszpórában élő gyerekek

A Barcelonai Főkonzulátus és a Széchenyi István Egyetem példaértékű, és egyben úttörő jellegű együttműködése eredményeként június végén immáron a harmadik alkalommal rendezhették meg a Katalóniai Magyar Tábort a diaszpórában élő magyar családok gyermekeinek a Barcelona melletti Más Po Canyado-ban. Huszonhét gyermek kapott megerősítést magyarságában.

A Katalóniai Magyar Tábor a barcelonai külképviselet legfontosabb nemzetpolitikai projektje. A Dr. Kovács Barnabás főkonzul koncepciója alapján megvalósuló táborhoz szakmai partnerként csatlakozott a Széchenyi István Egyetem. Az Apáczai Csere János Kar hat tanító- és gyógypedagógus szakos hallgatója dr. Gróz Andrea egyetemi docens koordinálásával állította össze a programot és vezette a tábort. A magyar kultúra megőrzését és erősítését célzó misszióhoz az egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának tanári karából Milbik László, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból Szobonya Edina tanárnő csatlakozott.

„A vegyes házasságokban élő szülőknek, ahol csak az apa, vagy az anya magyar, a külföldön élő magyarokhoz hasonlóan Katalóniában is kihívást jelent, hogy átörökíthessék az itthoni kultúrát a gyermekeikre. Bármennyire is szeretnék, nehezen tudják rábírni őket, hogy magyarul is beszéljenek a családban. A huszonhét kis táborlakó zömében ilyen környezetből érkezett. Büszkék vagyunk arra, hogy néhány nap alatt sikerült a felszínre hozni, gazdagítani a 4-14 éves gyerekek magyar szókincsét, kultúráját”- mondja dr. Gróz Andrea, aki lelkes csapatával az elmúlt évekhez hasonlóan már hónapokkal a tábornyitás előtt készülni kezdett a misszióra.

A hallgatók körében meghirdetett táboroztatási lehetőségre többszörös volt a túljelentkezés. A programot már a kiválasztott egyetemistákkal közösen állították össze. Ugyanígy a gyerekeknek szánt ajándékokat is, a bőrből készített, piros-fehér-zöld színűre festett karkötőt, az egyedi mintázatú oklevelet és a népmesei ihletésű magyar pólót, ami végső formáját már a tábor ideje alatt kapta meg.

A szép környezetben, zöldövezetben fekvő százéves kastélyban délelőttönként egy-egy híres magyar szerző életével, műveivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Idén Benedek Elek, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Fekete István következett egymás után a sorban. A délutáni kézműves foglalkozásokon szintén főszerepet kapott a magyar kultúra. Ugyanígy néptánc és népzene, sakk is szerepelt a magyar nyelven vezetett programokban.

Magyar népdalokat is tanultak a táborban a gyerekek.

„Megtaláltuk a kellő harmóniát ahhoz, hogy a komplex személyiségfejlesztést szinte észrevétlenül, játékosan, élvezetes formában sikerüljön megvalósítani, miközben a nyári tábor minden előnyét élvezhették a gyerekek” – mondja Gróz Andrea, akit kisfia is elkísért Barcelonába. Gellértnek is szerepe volt abban, hogy a tábor nyelve gyorsan magyarra váltott. Ugyanis a katalán gyerekek, amikor tudatosult bennük, hogy magyar fiú is van közöttük, szolidárisan magyar nyelvre váltottak.

Mély emberi pillanatok is akadtak a Más Po Canyado-ban töltött hét alatt. Egy Marokkóból örökbefogadott testvérpárt is hoztak a táborba. Új anyukájuk magyar, nagy szeretettel próbálja a hat és nyolc éves kicsikkel feledtetni múltjukat. Édesapjukat nem is ismerték, édesanyjuk pedig a szemük láttára, tragikus körülmények között halt meg Marokkóban. „Szívfájdító volt látni a tekintetükben a mély szomorúságot, de amikor néhány nap elmúltával már a mosoly is megjelent az arcukon, és kacagni is tudtak, meghatódtunk mindannyian” – mondja a tábor szakmai koordinátora.

A gyerekek és vezetőik tartalmas műsort állítottak össze búcsúzóul a héten tanult népdalokból, néptáncokból, és a meghívott szülőket is bevonták az előadásba. A tábor szervezői, oktatók és hallgatók egyaránt nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak tőlük, és kérték, hogy jövőre is legyen folytatása a missziónak.

„Nagyon köszönjük a konzulátus szuper szervezését, a győriek türelmes kitartását. Felejthetetlen élményt szereztek ezeknek a gyerekeknek. Nekünk szülőknek hatalmas segítség, hogy megtarthatjuk gyerekeinket magyarnak is!”

„Kedves Szervezők! Nagyon köszönjük ezt a tábort, a gyerekek fantasztikusan érezték magukat, nagyon sok élménnyel és új barátságokat kötve jöttek haza. Örülünk, hogy kétezer kilométerre Magyarországtól is sikerült összehozni ezt a csodás élményt és így a gyerekeink büszkék lehetnek a magyarságukra!” – köszönték meg a szülők a győri egyetem hallgatóinak, oktatóinak az áldozatos munkát.

A tábor zárásaként a tanult táncokból, népdalokból adtak elő műsort a szülőknek.

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×