Visszatekintés a fotós szemével

Visszatekintés a fotós szemével

Két évszám: 55 (LV) és 33 – ezek fémjelzik Szabó Béla győri fotográfus, fotóművész kiállítását. Az alkotó idén 55 éves és 33 éve hivatásos fotográfus.

Az évfordulók alkalmából az eltelt három évtized alkotásaiból mutat be egy válogatást, 70 fotográfiát tár a közönség elé. Emellett a szerző eddig megjelent 25 könyvét is megismerhetik az érdeklődők. A tárlat egy újabb reprezentatív válogatás az alkotói munkásság gazdag terméséből. A különböző témakörökre felfűzött retrospektív bemutató lényegében időrendet követ, bizonyos, belső logika szerinti önálló hangsúlyokkal.

Szabó Béla így vall önmagáról:„Számomra a fotográfia se nem munka, se nem hobbi, se nem kikapcsolódás, hanem életforma. Hivatásos fotográfus és autonóm művész vagyok.”

Alkotói pályája kezdetén napi- és hetilapok számára készített fotókat, majd sokrétű munkássága során elsősorban a kultúra területén és a természetben fényképezett. Alkotásai megtalálhatók hazai és külföldi közgyűjteményekben egyaránt. Több mint kétszáz csoportos és mintegy százötven önálló kiállítása volt Magyarországon és világszerte.

Az LV Visszatekintés című kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita épületében (Nefelejcs köz 3.) szombaton 17 órakor nyílik. A tárlatot Pápai Emese művészettörténész és Dezső László erdélyi fotóművész ajánlja a közönség figyelmébe. Közreműködnek Villányi László és Juhász Attila költők.

A tárlat december 31-ig, hétfő kivételével 10–18 óra között látogatható.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Szabó Béla

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×