Térképen a boldogságunk

Térképen a boldogságunk

Az idén is elkészül Magyarország Boldogságtérképe, amelyen tavaly Győr vezette a nagyvárosok boldogság-rangsorát. Készítésébe mi magunk is bekapcsolódhatunk egy internetes kérdőív kitöltésével.

2019-ben már harmadszor készül nagyszabású kutatás a magyarok boldogságszintjéről a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja gondozásában. A kutatásból kiderül, miként változik a magyar lakosság boldogságszintje, másrészt a kutatás arra is kíváncsi, hogy milyen tényezők magyarázzák azt, hogy egyesek nagyon boldognak és elégedettnek, míg mások kevésbé boldognak és kevésbé elégedettnek vallják magukat.

A tavalyi kutatásból kiderült, hogy a boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon volt a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű. A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbak voltak, mint a férfiak. A tavalyi felmérés azt is megerősítette, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallották magukat, azok szignifikánsan boldogabbak voltak, és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a négy vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők érezték magukat.

A kutatást végzők a 2019-es boldogságtérkép elkészítésével az egy év alatt bekövetkezett változásokat vizsgálják meg, amiben mi magunk is segíthetünk a www.boldogsagkutatas.hu linken elérhető kérdőív kitöltésével.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány több mint 1000 iskolában és óvodában tette elérhetővé a boldogságórák megtartását, ami a pozitív pszichológia eredményeire építve ad módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az óvodás és iskolás korosztály számára.

 

fotó: pixabay.com

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×