03.31. Kántorkoncert a győri zsinagógában

03.31. Kántorkoncert a győri zsinagógában

Kuriózumnak számító, Európa-hírű művészek adnak koncertet a Kántorművészettől a musicalig címmel a győri zsinagógában (Kossuth L. u. 5.) március 31-én 18 órától.

A kántorkoncerten közreműködik Rudas Dániel (Dohány utcai zsinagóga kántora), Király Miklós operaénekes, Schmuel Barzilai (Bécsi Hitközség főkántora), Neumark Zoltán zongoraművész. Kizárólag erre az alkalomra állt össze a négy Európa-hírű művész, hogy a győri közönség is részese lehessen a fővárosban nagy népszerűségnek örvendő kántorkoncertnek – mondta el portálunknak Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség vezetője.  Az est folyamán elsősorban a zsidó liturgiában elhangzó zenei feldolgozások és közkedvelt jiddis dallamok csendülnek fel, de ahogy a cím is mutatja, musicalrészleteket is hallhat a közönség.

 

 

A győri zsinagógát 1860-ban adták át és 1968-ig folyt benne hitélet, majd a 2006-os felújítást követően kulturális szentélyként funkcionál az épület. „A gyönyörűen felújított zsinagógában ezzel a hangversennyel is szeretnénk közelebb hozni a zsidó dallamvilágot, imaművészetet, a kántorművészeti előadásmódot az emberekhez” – hangsúlyozta Villányi Tibor. A hitközség vezetője arról is beszélt, hogy a kántorok ma már nem csupán a gyülekezeti teendőket látják el, hanem énekművészek is, színházakban, operaházakban lépnek fel.

 

Rudas Dániel


Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora énekesi karrierjét 2012-ben kezdte, a szebbnél szebb énekek hatására döntött úgy, hogy mint kántor a zsidó zeneművészet legszebb dalainak tolmácsolója lesz. Tehetségét dr. Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija hamar felismerte és kántori feladatokkal bízta meg. 2014-ben indult el szólistakarrierje, és már abban az évben nagy sikert aratott Svájcban, azóta számos koncert főszereplője volt.

Király Miklós operaénekes több mint 30 éve lett a Magyar Állami Operaház tagja. A legkiválóbb magyar és olasz mesterek segítették az énekesi pályán. Karrierje során mind Magyarországon, mind külföldön nagy sikert aratott. Láthatta a közönség többek között Angliában, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Japánban és Olaszországban is. Az operairodalom majdnem minden bariton főszerepét elénekelte.

Neumark Zoltán zongoraművész 1993-tól a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház énekeseinek magán ének-korrepetítora és zongorakísérője volt. 1993 óta állandó zongorakísérője és korrepetítora neves énekeseknek és színművészeknek hazai és nemzetközi színpadokon, 2001 óta az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem kántorképző szakának adjunktus korrepetítora. 2005 óta a Judrom klezmerzenekar zongoristája, valamint a 2016-ban megalakult Haverim klezmerzenekar alapító tagja.

 

Shmuel Barzilai


Shmuel Barzilai, Bécs zsidó közösségének főrabbija, Jeruzsálemben született híres kantorok családjában. A világ legjelentősebb koncerttermeiben lép fel, repertoárján a liturgikus kántorzene, a zsidó lélekzene, a Hassidic és a klezmerzene, az izraeli és a klasszikus dalok, valamint az operaáriák szerepelnek.

A Győri Zsidó Hitközség szervezésében egyébként rendszeresen lépnek fel városunkból elszármazott énekesek, zenészek, művészek a zsinagógában, és együttműködnek az Öt Templom Fesztivál szervezőivel is, így évente kétszer ott is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Vallási hovatartozás nélkül várnak minden zenerajongót a kántorkoncertre.

Jegyek elővételben a Győr+ pavilonban vagy a koncert előtt, a helyszínen válthatók egységesen 1800 Ft-os áron.

 

Földvári Gabriella

Fotó: illusztráció

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×