Emberarcú fesztivál a csend jegyében

Emberarcú fesztivál a csend jegyében

A tizenöt éves jubileumát ünneplő Arcus Temporum fesztiválon augusztus 23–25-ig a zene, az irodalom, a képzőművészet és a spiritualitás lép kapcsolatba egymással és a látogatókkal.

A Pannonhalmi Főapátságban a 20. és a 21. század jelentős alkotóinak műveit segítségül hívva kívánják megmutatni, hogy egy szerzetesközösség és monostor hogyan egységesít istenkeresést és kultúrát, művészetet és elcsendesedést.

 

Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató

 

„A főapátság arra vállalkozott, hogy hidat építsen a hívők és a kolostor világa, valamint a kortárs kultúra között. A híd háromnapos fesztivál lett, az Arcus Temporum, azaz: időívek” – mondta el Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató. „Az elmélyülés, az önmagunkkal való küzdelem, a megértés és a titkok előtti elnémulás nagy csendje jegyében zajlanak a programok. A csend megtapasztalását gondoljuk tovább a különböző művészeti ágakkal” – tájékoztatott Konrád atya.

 

A fesztivál programjáról szólva kiemelte: Gidon Kremer világhírű hegedűművész a díszvendég, aki tíz éve lépett fel utoljára Pannonhalmán. Idén három koncertet is ad, köztük egy egészen különleges szólókoncertet vasárnap délelőtt, a Boldogasszony-kápolnában. Az irodalmi események közül Takács Zsuzsa a Vak Remény című verseskötetének bemutatóját emelte ki, aki 80 éves élettapasztalatáról is beszél. Gálffi Lászlóval nem csak házigazdaként, hanem előadóként is találkozhatnak a látogatók. Rimbaud-előadása az önként vállalt csendről szól és az Egy évad a pokolban című műből ad elő több részletet, amellyel utoljára negyven éve állt színpadra. Másik, A láthatatlan ház című estje Lénárd Sándorról szól: előadással és dokumentumfilm-vetítéssel is készül a házigazda.

Konrád atya a képzőművészet területéről a monostori kiállítótérben rendezett Csend című időszaki kiállítást ajánlja Erőss Nikolett kurátor vezetésével, ahol öt kortárs művész a csend különböző értelmezéseit járják körbe.

 

Végül a spiritualitást említve, a labirintusjárásra is hívják a látogatókat. Az arborétumban található labirintust bejárva, megtalálhatjuk saját belső csendünket. Az arborétumban egy képzőművészeti alkotás is látható lesz: Kerezsi Nemere installációja a Barokk Pavilonban a csend furcsa oldalát, a testvérgyilkosság súlyos terhét vezeti végig az emberi történelmen.

A szervezők azoknak ajánlják a programokat, akik megtapasztalnának egy emberarcú fesztivált a monostor falai között, és azoknak, akik az elcsendesülés mellett komoly szellemi és spirituális élményre is vágynak.

Részletes program: arcustemporum.com. Jegyek vásárolhatók a jegymeseter.hu hálózatban, és a fennmaradó helyek függvényében a helyszínen.

(x)

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×