„1989. eseményei Győr-Moson-Sopron megyében”

„1989. eseményei Győr-Moson-Sopron megyében”

„1989. eseményei Győr-Moson-Sopron megyében” címmel rendeztek minikonferenciát Sopronban csütörtökön.

„Szükség van a hiteles információkra, hiszen a határnyitás óta egy emberöltőnyi idő telt el”- mondta el Németh Zoltán megyei elnök az eseményen. „A mai rendezvénynek kettős célja van: egyrészt, hogy bemutassuk a határnyitás hitelesen feldolgozott történelmét, másrészt pedig, hogy erdélyi barátainkkal találkozzunk”- kezdte köszöntőjét Németh Zoltán. „Mindez azért is különösen fontos, mert a ma élő emberek felének már nincs személyes élménye, emléke erről az időszakról, számukra ez történelem- mondta Németh Zoltán. Majd hozzátette, tudjuk, hogy emlékeinket leginkább az érzelmek határozzák meg, ezért egy emlék nem biztos, hogy hiteles, ráadásul idővel folyamatosan halványul.

„A határnyitás 30 éves évfordulója jó alkalmat ad arra, hogy az akkori eseményeket végre hitelesen dolgozzuk fel és gyűjtsük össze, hiszen a határnyitás óta egy emberöltőnyi idő telt el”- emlékeztetett a megyei elnök. „Ha ezt most elmulasztjuk, könnyen történelemhamisítás csapdájába eshetünk, melynek jeleit már most is érzékeljük –hangsúlyozta.

„A liberális ellenzék már most máshogy emlékszik az akkori pillanatokra. Horn Gyulát, aki a történelem során végig a gyilkosok csapatában játszott, nagyformátumú, európai polgárként kezdik feltüntetni, pusztán azért, mert egy korabeli marketingfogás részeként átvágta a vasfüggöny egy, az adott esemény kedvéért visszaépített darabját. Ma már tudjuk: nem ettől nyílt meg a magyar határ nyugat felé!”- emelte ki Németh Zoltán

„A vasfüggönyt valójában már jóval korábban egy kényszerhelyzet miatt bontották le, ami abból adódott, hogy a korszerűtlen határvédelmi rendszert a tönkretett magyar gazdaság már képtelen volt tovább fenntartani és működtetni”- ismertette a valós tényeket a megyei elnök. Németh Zoltán hozzátette, célunk a pályázattal tehát egy olyan tananyag létrehozása volt, mely például egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tanítható az iskolákban.

1989 nagy történelmi idők, sorsfordító pillanatok éve volt, amikor nemcsak a sopronpusztai események, hanem a romániai forradalom és az utolsó kommunista diktatúra végét is jegyezték. A kelet-európai rendszerváltozások között a romániai események szintén nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki, melyek egy része Marosvásárhelyen történt. Nagy megtiszteltetés, hogy erdélyi testvérmegyénk, Maros megye külön delegációval képviselteti magát az eseményen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat májusban pályázatot hirdetett megyénkben élő és tanító történelemtanárok számára, hogy készítsenek egy, az 1989. megyebeli eseményeiről szóló oktatási anyagot, mely közelebb hozza a fiatalokhoz ezt a szüleik, nagyszüleik, Magyarország és Európa életét meghatározó korszakot. A konferencián kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésére, ezt követően pedig a díjazott pályamunkákat mutatják be.

forrás: gymsmo.hu

fotó: illusztráció/mult-kor.hu

 

 

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×