50 éve hunyt el a szexszimbólum

50 éve hunyt el a szexszimbólum

A fiatalon elhunyt Marilyn Monroe vitathatatlanul Hollywood egyik szimbólumává vált. Páratlan személyisége és szépsége mindenkit lenyűgözött és lenyűgöz a mai napig is. A színésznő halálnak ötvenedik évfordulóján a Universal Channel Marilyn egyik filmjével, A herceg és a kóristalánnyal állít emléket a szexszimbólummá vált színésznőnek.

Monroe Elsie Marinát, az amerikai kóristalányt alakítja az augusztus 5-én képernyőre kerülő filmben. A fiatal lány felkelti Kárpátia régenshercegének figyelmét az új angol király londoni megkoronázása előtt. A furcsa pár hamar egymásba szeret, de amikor Elsie értesül arról a cselszövésről, amelyben a herceg fia is szerepet játszik, azzal fenyegetőzik, hogy megszakítja a kapcsolatukat és nemzetközi botrányt robbant ki. (A herceg és a kóristalány - augusztus 5., vasárnap 19:00)

 

 

 

Norma Jeane Mortensonként született Los Angelesben 1926-ban. Az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven ismerjük. Gyermekkorát nevelőszülőknél és intézetben töltötte, apját nem ismerte, anyja elmegyógyintézetbe került Norma 5 éves korában. 16 évesen otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. 1944-ben egy hadianyaggyárban dolgozott betanított munkásként, amikor a hadsereg egyik fotósa felfedezte, és nemsokára modell lett. 1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. Ekkor festette szőkére a haját és változtatta meg a nevét.

 

Pályafutására rányomta bélyegét a szexbomba-image. Sokszor próbált olyan szerepekhez jutni, amelyekben megmutathatná színészi képességeit is, de sem a filmgyártók és sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni. Monroe karrierje erotikus vonzerejére építkezett. 1950-ben a Mindent Éváról című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy epizódszerep erejéig. Első ismertebb filmje a Aszfaltdzsungel volt, de nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. Ragyogó szőkeségével, szabályos arcával, nőies idomaival az „Igazi nőt” imádták benne.

 

1953-ban az első Playboy címlapján szerepelt, 1955-ben az Actor's Stúdió színiiskola tagja lett. Monroe magánéletét is szívesen célba vette a sajtó. Arthur Miller íróval kötött házasságát folyamatosan tudósították 1956–1961 között, csakúgy, mint John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is. Sokak azt állítják, öngyilkos lett, egyesek bizonyítékot vélnek felfedezni arra, hogy gyilkosságot követtek el ellene 1962. augusztus 5-én. Képei még mindig mindenhol megtalálhatók, mítosza semmit sem halványodott.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×