50 éves a győri zenekar

50 éves a győri zenekar

Az idei év kiemelkedő jelentőségű a Győri Filharmonikus Zenekar életében. Fél évszázada, 1968. március 1-jén alakult professzionális koncertzenekarrá az addigra már több mint egy évszázada városi zenekarként működő együttes.

A jeles évforduló megünneplésére egy bensőséges baráti találkozót szerveztek, amelyen többek között részt vettek a zenekar jelenlegi, valamint az aktív zenekari munkától már visszavonult zenészek, igazgatók, karmesterek is a Rába Hotel éttermében .

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója

 

Fűke Géza igazgató megköszönte a város támogatását, beszélt arról, hogy a tíz éves igazgatói pályafutása alatt számos segítséget kapott a zenekar az önkormányzattól, a létszámbővítéstől kezdve, az évről évre növekvő költségvetésen át, ma arra van ígéret, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhat egy új hangversenyterem létesítése. Az igazgató jelezte, március elsején a zenekar nem dolgozik, közös vacsorával ünnepelnek, majd az est folytatásaként nem ők, hanem nekik muzsikálnak a Richter teremben.

 

A zenekar jelenlegi és egykori tagjai az ünnepi vacsorán

 

A születésnapi program egyébként egész évben folytatódik, különleges koncertekkel, fellépésekkel varázsolják el közönségüket, melynek kiteljesedése november 14-én, az Olimpiai Sportközpontban lesz. A nagyszabású gálakoncerten a győri filharmonikus mellett számos meglepetés vendég is fellép, többek között a szintén 50 éves King Singers Énekegyüttes.

 

Előtérben Medveczky Ádám karmester

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm számára, hogy a zenekar az elmúlt öt évtizedben sikert sikere halmozott itthon és külföldön egyaránt, méltán lehetünk rájuk büszke a város. Az elmúlt időszakban a társulat nem csak Győrben sikeres, hanem járva a világot, viszik a zenekar, a város jó hírét. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának elnyerése érdekében is nagyban számítanak a filharmonikusokra.

A zenészek ünnepelnek

A zenekar értéket közvetít, mi sem bizonyíja ezt jobban, hogy folyamatos teltház előtt zajlanak a koncertek- hangsúlyozta a polgármester. Ezért is szükséges egy új filharmonikus központ , koncertterem megvalósítása. "Most azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb helyszínt válasszik ki, a lehető legjobb infrastruktúrát teremtsük meg, hogy tényleg megvalósulhasson a beruházás." - emelte ki Borkai Zsolt.

Borkai Zsolt polgármester átadta Győr ezüst emlékérmét

 

A kultúra támogatására sokat költ a győri önkormányzat, az idei költségvetésből például 800 millió forintot biztosít a filharmonikus zenekar részére. Az elkövetkezendő 50 év is legyen olyan sikeres, mint az előző 50 volt! – zárta köszöntőjét a polgármester, majd átadta a város ezüst emlékérmét a zenekar részére.

 

F.G.

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×