50 éves az Ifjú Muzsikusok Fesztiválja

50 éves az Ifjú Muzsikusok Fesztiválja

A Jubileumi Gálakoncertre március 24-én, pénteken 18 órakor kerül sor a Liszt Ferenc Zeneiskola Hangversenytermében.

1963-ban indította útjára a Liszt Ferenc Zeneiskola akkori igazgatója Nagy Miklós, zongora és hegedű szakon az első versenyeket. 1967-ben énekversennyel bővült ki, majd1968-ban Ifjú Muzsikusok Fesztiválja néven, már a fúvósok és a gordonkások is versenyezhettek.

1969-ben a Nyugat-dunántúli szolfézsversenyt is az Ifjú Muzsikusok keretében rendezték meg. A zsűriben olyan kiválóságok foglaltak helyet, mint Kodály Zoltánné, Kistétényi Melinda, és Szabó Miklós. Három éve csatlakoztak a versenyezni kívánó gitárosok is.

A házi versenyek célja az volt, hogy a tanszakokon belüli tehetséggondozás mérhetővé váljon a zsűri véleménye alapján, és fokozza a szakmai konzultációk lehetőségét. A zsűribe országos hírű szaktekintélyek kaptak felkérést, akiknek a véleménye továbbképzésnek számított, konzultációs alkalom volt a tehetséges növendékek további fejlesztésében. A pontozás szigorú volt, a zsűri nem egyeztethetett, külön asztalnál ültek. A versenyek különlegessége az volt, hogy a gyerekek függöny mögött játszottak, így a zsűri csak a hallottakra támaszkodhatott, mintha rádiókoncertet hallgatna. Tetszésnyilvánítás nem volt, azonban az igazán lenyűgöző előadások alkalmával néha a függöny dacára is kitört a nézőtéren a taps. Az értékelők véleménye csak az utóbbi években kezdett megoszlani abban a tekintetben, hogy a teljes objektivitást jelentő függönyt levéve, a hallható élmény látvánnyal is társulhasson.

Később a házi versenyek mellett megjelentek a körzeti versenyek, amelyek meghívásos alapon működtek és kitekintést nyújtottak intézményen kívülre. A körzeti versenyekre többen jelentkeztek, mint amennyit fogadni tudott az iskola, ezért keretszámokat határoztak meg, amely az előző évben szerzett arany fokozatosok számával volt bővítető. Napjainkban is 200-300 növendék mérheti össze tudását a versenysorozaton.

A versenyzők tisztelettel adóznak a névadók előtt. Így: Fodor Kálmánra gordonka szakos egykori igazgatóra, Kodály Zoltánra, Hermann László hegedűművészre, egykori igazgatóra, Richter János győri származású, világhírű karmesterre, és a fiatalon elhunyt kiváló zongoristára, Nagy Zoltánra emlékezünk.

A legmagasabb pontszámot elért növendékek Nívódíj I. II. és III. fokozatát kaphatták. A nyertes növendékek és tanáraik beírhatták nevüket az iskola emlékkönyvébe. A ma esti hangversenyen azoknak az egykori győzteseknek előadásában hallgathatunk műsorokat, akik a zenei pályát választották hivatásul, mára koncertező művészek, kiváló pedagógusok lettek, itthon és nemzetközi téren elismerést hoztak az alma materre.

A fesztivál sokáig az önkormányzat kiemelt támogatásával valósult meg, de ez az összeg egyre olvadt, majd elvonásra került. Az utóbbi években a Legyen a zene mindenkié alapítványhoz érkezett támogatások tartották életben az Ifjú Muzsikusok Fesztiválját.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×