56 művet kínál a MagyarFeszt

56 művet kínál a MagyarFeszt

Mintegy 100 előadáson összesen 56 művet kínál a 200 éves magyar operajátszás és a magyar balettirodalom rövid keresztmetszetét nyújtó MagyarFeszt május 11-étől június 10-éig.

A fesztiválon Kodály művei, a Háry János és a Székely fonó színpadi adaptációban, a Czinka Panna a Canticum Rákóczianum program részeként hangversenyszerű változatban lesz hallható.

Az Opera hagyományos májusünnepe Bartók A fából faragott királyfi című táncjátéka ősbemutatójának 100. és Kodály halálának 50. évfordulója alkalmából válogat a magyar opera legjavából és kiemelkedő magyar koreográfusok munkáiból. A május 11-ei nyitóeseményen ifjabb Johann Strauss A cigánybáró című nagyoperettjéből hangoztak el részletek, a június 10-ei zárókoncerten első alkalommal lép színpadra Magyarországon René Pape német születésű basszista. Az esten Verdi és Wagner művei mellett magyar kötődésű darabok is megszólalnak, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Jonas Alber dirigálja. A fából faragott királyfi bemutatójának centenáriuma alkalmából Frenák Pál a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és saját társulatával koprodukcióban készített koreográfiát, amely Seregi László A csodálatos mandarin és Juhász Zsolt Táncszvit koreográfiájával együtt május 28-ától a Bartók TáncTriptichon részeként látható az Operaházban. A Fából faragott100 jubileumi esemény előtt adják át a 2012-ben elhunyt Kossuth-díjas koreográfus, Seregi László emlékének szentelt díjat.

A fesztiválon Kodály művei, a Háry János és a Székely fonó színpadi adaptációban, a Czinka Panna a Canticum Rákóczianum program részeként hangversenyszerű változatban lesz hallható. Ruzitska József 1822-ben bemutatott Béla futása című operája a legrégebbi, teljes terjedelmében fennmaradt zenés magyar színpadi mű. A zenetörténet emellett számon tartja Chudy József Pikkó hertzeg és Jutka Perzsi című 1793-as alkotását, amelynek zenei anyaga elveszett. Az eredeti librettóból szerzett inspirációk nyomán Orbán György komponált új művet Pikkó hertzeg címen, amelyet a Béla futásával együtt a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben, Anger Ferenc rendezésében mutat be május 19-én az Erkel Színház.

 

kultura.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×