70 éves a ménfőcsanaki Nagyboldogasszony templom

70 éves a ménfőcsanaki Nagyboldogasszony templom

A ménfőcsanaki Nagyboldogasszony templom fölszentelésre emlékező ünnepi szentmise augusztus 17-én 19 órakor kezdődik, melyet dr. Veres András megyéspüspök mutat be.

Már az 1920-as években felvetődött a ménfői templom megépítésének ötlete, ugyanis a szentmiséket a Berezédj kastély kápolnájában tartották, ami kicsinek bizonyult. Az akkor összegyűjtött pénz azonban elértéktelenedett, ezért több, mint két évtizedet kellet várni a megvalósulásra. Varga József plébános 1947. Szilveszterén jelentette be, hogy templomot épít Ménfőn. Anyagi támogatásra a politikai helyzet miatt és a háborút követő szegénység miatt sem számíthatott, de a hír páratlan összefogást indított el a településen.

 

 

1948 áprilisában Hegyi György győri építészmérnök ingyen készítette el a terveket, és 1948. május 3-án megtörtént az első kapavágás Zágon József győri kanonok és püspöki irodaigazgató vezetésével. A templom Józsa Mihály telkén épült föl. Szabó Béla győri építész irányításával egy nap alatt kiásták az alapot, és 1948. május 30-án már álltak a falak. A szükséges építési anyagokat a helyi lakosok adták össze, illetve a Bezerédj kastélyhoz tartozó melléképületekből származnak. A parádés lovak lebontott istállójának 24 ezer téglája beépült a szentély falaiba. Az istállóban lévő márvány itatókat is fölhasználták a templombelső kialakításánál. Az első szentmisét még a félig kész templomban, 1948 karácsonyán mutatta be az esperes.

 

1949-ben készült a vörösmárvány oltár és a Mária mennyeivetele oltár kép

 

1949-ben elkészült a vörösmárvány oltár Réthy Gyula, kőfaragó mester alkotásaként. Borsa Schutzbach Antal megfestette a templom titulusát: Mária mennybevitelét. Ő készítette a Jézus Szíve mellékoltárt és a kersztutat is. Ugyanebben az évben elkészült a nagyharang is, melyet Szlezák Rafael önött. A harang feliratát az ismert egyházi ének kezdő sorai ihlették: „Nagyasszonyunk, hazánk reménye. Bús nemzeted zokogva esd.” A harangtoronyba került a Bezerédj kápolna kisharangja is, melyet Kocsis József és Pár Anna csináltatott és Pfistermeister Antal mester öntött Kőszegen 1876-ban.

A templomot 1949-ben Papp Kálmán győri megyéspüspök benediktálta, és ugyanebben az évben konszekrálta is. A templomszentelésre püspöki szentmise kertében 1949. augusztus 21-én került sor.

70 éve szentelték fel a templomot

 

Az Isten háza fölszentelésének 70. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a ménfői templomban. Augusztusban pedig egy, az építés történetét feldolgozó könyv kiadásával emlékeznek meg a ménfői hívek templomukról.

Augusztus 15-én és 24-én a Kossuth rádióban a déli harangszó a ménfői Nagyboldogasszony templomból hangzik föl az egész országban hirdetve ezt az ünnepet.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×