72 óra kompromisszum nélkül

72 óra kompromisszum nélkül

Az idén október 6-9. között megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes akciót a három történelmi keresztény egyház szervezi Győrben.

Az esemény kilencedik éve hívja Magyarország fiatalságát közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. A projekt honlapja új arculattal várja augusztus elsejétől az ország minden pontjáról az önkéntes fiatalok regisztrációját. Idén a rendezvény fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője, akinek az önkéntes munka életének része, így szívesen állt az akció mellé. Egyházmegyénkben több helyszínen, így Győrben, Sopronban, Csornán, Agyagosszergényben és Ácson összesen csaknem 1000 fiatal mozdul meg a program keretében.

A kezdeményezés Németországból indult, 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is mint Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Csehország. A háromnapos összefogás hazánkban 2006-ban valósult meg először a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. 2007 márciusától ökumenikus, országos szinten zajlik ez a három nap több ezer fiatal részvételével. Az utóbbi évekhez hasonlóan várhatóan ismét körülbelül 8000 fiatal több mint 300 projektet hajt végre országszerte.

A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenje idén az „Add magad!” lett, amely kifejezi a szervezők azon üzenetét, hogy mindenkit nagy szeretettel várnak vallási felekezettől függetlenül az akcióba, hiszen egymás és a rászorulók segítése hatalmas érték, amelyben mindenki meglelheti valódi önmagát. Ezt Bocskor Bíborka is vallja, aki idén a 72 óra fővédnöke. Bíborka nagyon fontosnak tartja az önkéntes munkát, többek között évek óta látogat beteg gyermekeket, így segítve őket a gyógyulás útján.

Idén kilencedik alkalommal országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat úgy mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

A 72 óra olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. A 72 óra célja, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy október második hétvégéjén tegyék szabaddá magukat, és segítsenek ott, ahol szükség van rá. Továbbá szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, és segítőkészségére, mialatt a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és szabadon segíteni másoknak nagyszerű érzés, nagy ajándék.

 

Bővebb információ: http://www.72ora.hu/

 

 

forrás: Győri Egyházmegye

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×