Képek egy eltűnt világból

 Képek egy eltűnt világból

Gróf Batthyány Gyula képeiből az eddigi legnagyobb, legteljesebb, közgyűjteményben rendezett kiállítás várja a látogatókat az Esterházy-palotában szombattól.

A tárlaton közel százötven, hazai és külföldi gyűjteményből érkezett festményt és grafikát mutatnak be. Az életművet átfogó kiállítás a huszadik század első felének kiváló, de méltatlanul elfeledett és agyonhallgatott, az ötvenes években bebörtönzött festőjének rehabilitálását is célozza - hangsúlyozta Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban igazgatónője, miközben végigvezet akiállításon.

 

A kiállítás első termében az ősöket ismerhetjük meg. A dédapát, Gróf Batthyányi Lajost, az első magyar miniszterelnököt, akinek hiteles portréját Barabás Gyula festette és a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Édesapját, Batthyány Lajost, Győr megye és város főispánját, fiumei kormányzót, Győr országgyűlési képviselőjét, valamint édesanyját Góf Andrássy Ilonát. Az ő portréját, Vaszary János festette meg, aki Batthyány Gyula mestere volt. Ez az egyetlen kép volt a festő budapesti, utolsó kis lakásában egy bölcső és egy bujáki szekrény mellett. A festmény az egykori amerikai nagykövet Nancy Brinker tulajdonában van, Floridából érkezett a győri tárlatra.

 

 

A következő teremben azokról a családi birtokokról láthatunk videót, amelyek a Batthyány család nevéhez kötődnek, többek között a tiszadobi, az ikervári kastélyról.

Következik az a szoba, amelyben a mondém világ festőjét mutatják be a képek. A ’20-as, ’30-as évek jellegzetes nagyvilági, az arisztokrácia szépségbe, örömmámorba, dekadenciába menekülő élete elevenedik meg előttünk. Grászli Bernadett győri vonatkozású rejtélyként mutatja az Amerikából érkezett Lóverseny című festményt. 101 évvel ezelőtt, május elején, Győrben, az akkori Royal szállóban, a mai Rába hotelben nyílt kiállításon Batthyány Gyula egy lóversenyt ábrázoló kompozícióval szerepelt. A szorgos kutatás ellenére sem tudni, hogy ugyanaz a kép érkezett-e vissza, amelyet egyszer már láthatott a győri közönség.

 

 

A díszteremben Batthyány úti élményeinek nyomait láthatjuk, itáliai, afrikai utazásain készült tájképeit, portréit.

Az erotikáról szóló két terem következik, ahol a földi gyönyöröknek egy sajátos világát, a kuplerájok erotikáját mutatják be. Itt nézhetjük meg a szintén Amerikából érkezett Éjjeli mulató című művet is.

 

 

A lila szobában ismert arisztokrata hölgyek, művésznők portréit tárják elénk, Hatvany Lilitől a chilei csalogányként ismert Rosita Serranóig.

 

 

Az izgalmas színvilágú festmények után, egy más világba lépünk át, a szürke falakra történelmi képek kerültek. Az Ezer év küzdelme, a Széchenyi apoteózis és a Nádasdy-család története című festmény a győri kiállításon látható először, egyszerre, együtt. Itt egy izgalmas virtuális történelmi tárlatvezetésben is részünk lehet. Majd egy fekete alagúton keresztül haladva szembesülhetünk Batthyány kettétört életével, a börtönben töltött időkkel. Az utolsó teremben, kivetítő segítségével virtuálisan lapozhatjuk végig azt a vázlatfüzetet, amelybe a márianosztrai börtönben dolgozott. Tablón gyűjtötték össze a lappangó alkotások fotóit, azokét, amelyek sorsáról nem tudni.

 

 

A kiállítás, és az ez alkalomból megjelenő katalógus a legújabb kutatási eredményeket hivatott bemutatni. Molnos Péter művészettörténész friss Batthyányi-monográfiájának címe Gróf Batthyány Gyula: Képek egy eltűnt világból.

A tárlat május 9-től augusztus 31–ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×