„Tégy a Folyókért!” – Nemzetközi Duna Nap

 „Tégy a Folyókért!” – Nemzetközi Duna Nap

A Nemzetközi Duna Nap folyónk megóvásáról, környezetünk megismeréséről szól.

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országaiban 2004 óta vált hagyománnyá. A Duna ünnepének célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mintegy 81 millió embernek otthont adó vízgyűjtőre, annak megóvására és fenntartható fejlesztésére.

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége partnereivel már a kilencedik Duna Napot rendezte Győrött június 28-án

 

 

 

A megnyitón Simon Róbert Balázs alpolgármester úgy fogalmazott, az emberiség rohamosan fejlődik. Napról-napra korszerűbb technológiák állnak a rendelkezésünkre, felgyorsult életünket számítógépek segítik. Ezért sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindent mi irányítunk, mi szabályozunk, egészen addig, amíg a természet erői meg nem mutatják nagyságukat. Az alpolgármester utalt a tíz évvel ezelőtti árhullámra, amikor a sikeres védekezéshez példátlan összefogásra volt szükség.

 

Úgy vélem, Győr történelmi léptékben is komoly változásokat indított el. Az elmúlt és az elkövetkező időszak fejlesztései nagymértékben meghatározzák városunk jövőjét. Meghatározzák azt is, miként érezzük magunkat városunkban, amelyhez elengedhetetlenül szükséges folyóink és folyópartjaink megóvása, rendezése, hiszen a belváros és a folyópartok egy egészet alkotva jelentik Győr egyik vonzerejét. Ennek megvalósításához azonban további összefogásra van szükség. – mondta Simon Róbert Balázs.

 

 

A Mosoni-Duna, Rába torkolat melletti területen a nap folyamán számos programot tartanak, köztük elemzik a tíz évvel ezelőtti árvíz tapasztalatait, tartanak olajszennyezés-eltávolítás bemutatót, fotókiállítás is látható, vízminőség vizsgálat és különböző gyermekprogramok.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×