A 31!-en kötelet fontak közénk a titkaink

A 31!-en kötelet fontak közénk a titkaink

Péntektől vasárnapig a művészetek bűvöletében élt Győr, második alkalommal rendezték meg a 31! – 3 folyó, 1 sziget, összművészeti happeninget városunkban, ahol kötelet fontak közénk a titkaink.

Idén nem az áramlás volt a középpontban, a szervezők a titkokra fűzték fel a fesztivált, de aki ellágotatott a Radó-szigetre, a folyóparti helyszínekre, azt biztos, hogy a tavalyi évhez hasonlóan most is átjárta az a bizonyos „flow”.

 

Fotó: Marcali Gábor

 

Egy különös világba csöppent, ahol megszólította minden: alkotni hívták a hatalmas, gyermeki gondolatokkal teli molinók, kiállított fotók várták, hogy megfejtsék őket, és a verssorok mögé rejtőző titkok is megragadták az ember fantáziáját. Itt nem csak ecsettel, UV-fénnyel is festhettek, de építészeti és táncos workshopok is színesítették a varázslatos rendezvényt. A folyókba rejtett titkokból világító tündérrózsák nyíltak, és a parton egy óriási virág is várta, hogy segítségünkkel szirmokat bonthasson. A fiatalok világa volt ez, ahol a kulturális programok mellett hatalmas hangsúlyt kapott az önkifejezés.

 

Marcali Gábor pénteki fotóiért kattintson a képre!

 

Tóthné dr. Kardos Krisztinát, a rendezvényt szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatóját egy nappal a 31! után, hétfőn délután hívtam fel telefonon, hogy élményeiről, benyomásairól kérdezzem. Fáradtan, de annál boldogabban foglalta össze: „Mintha gyümölcsfát ültetnél – csoda volt megélni, ahogy kezd beérni a gyümölcs.” Utalva ezzel arra, hogy bár, amikor egy éve elkezdték az idei fesztivál szervezését, még nem tudták, milyen lesz a végeredmény, az elmúlt három nap mégis magáért beszélt.

 

Győre Márk képeiért kattintson a fotóra!

 

Elárasztották a közösségi média platformjait az összművészeti happeningen készült fotók, legtöbben az éjszaka és a fények gyönyörű kontrasztját örökítették meg: az újdonságnak számító világító vízililiomokat; a már tavaly is imádott, színes lámpaburákat; a platánokra tekert fényfüzéreket vagy épp a csónakházra, várfalra felkúszó árnyjátékot, de szívesen pózoltak például a #GYŐR feliratnál is.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina úgy látja, az elmúlt napokban valóban minden a fiatalokról szólt, akik nem csak szemlélői voltak a happeningnek, hanem aktív résztvevői, sok esetben főszereplői is lehettek – érdeklődve, lelkesen és kulturáltan vettek részt a különféle programokon, lehetőséget kaptak az önkifejezés legkülönbözőbb formáira, amelyekkel éltek is. Hozzátette, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a 31!-et még jobbá tegyék, a fesztiválozók idén kérdőív segítségével is hangot adhatnak véleményüknek.

 

O. Jakócs Péter további fotóiért kattintson a képre!

 

Sokak szívébe lopta be magát a zene, a fotózás, az irodalom, az építészet, a misztikus fények vagy a tánc – még akkor is, ha korábban nem tartoztak kedvenceik közé ezek a művészeti ágak. Azon sem lepődnék meg, ha azok a lurkók, akik eltöltöttek egy kis időt a Kacaj Színpad előtt, ahol a táncosok kápráztatták el a közönséget, hirtelen kedvet kaptak volna ehhez a mozgásformához. Dukai Gábor, a tánc szekció szakmai vezetője, aki három napon keresztül lelkesítette a raklaplelátón és a babzsákfoteleken ülőket, szintén azt reméli, sikerült közelebb hozni a táncot az új generációhoz. Elmondta, idén még szebb környezetben mutatkozhattak be a táncosok, ráadásul sokkal többen voltak kíváncsiak a produkciókra, fiatalok és idősebbek egyaránt.

 

Marcali Gábor további táncos fotóiért kattintson a képre!

 

Dukai Gábor örömmel beszélt arról is, hogy a 31! egy olyan happening, ahol bármilyen modern táncstílus bemutatkozhat, van rá érdeklődés. Ezt bizonyította, hogy a fesztiválon idén helyet kapott a break is, a stílus képviselői mérhették össze tudásukat, felhívva a nézők figyelmét a sport szépségére, komolyságára. Tehetséges táncosokat láthattunk, akiket fantasztikus hangulat, biztató közönség fogadott – megmutatkozott a rendezvény közösségformáló ereje is. A tánc szekció szakmai vezetője, a BRO’n’SIS Tánciskola egyik alapítója kiemelte, a 31!-en fellépő táncosok között egy volt a jelmondat: „Peace, love and unity!” – ami a békét, a szeretetet és az egységet hangsúlyozza.

 

Fotó: Marcali Gábor

 

Aki ott volt 2018-ban a Radó-szigeten, azt gondolhatta, hogy azt a színvonalat, azt az élményt már nem lehet felülmúlni, de azt hiszem, kijelenthetjük: sikerült. A szervezők továbbgondolták a különböző művészeti ágak fúzióját – egy még színesebb, még fiatalosabb, még interaktívabb happeninget kaptunk, ahonnan nem akartunk hazamenni. Jó hír, hogy a szervezők már most a jövőbe tekintve gyűjtik az ötleteket, 2020-ban tehát biztosan újra magára ölti összművészeti köntösét Győr.

 

 

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter, Győre Márk

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×