A barackrózsaszín ötven árnyalata

A barackrózsaszín ötven árnyalata

A rózsás flamingók testhossza 125–145 centiméter, szárnyfesztávolságuk 140–165 centiméter, testtömegük pedig 2,1–2,8 kilogramm. A tojó kisebb és könnyebb, mint a hím. Testük és lábuk karcsú és hosszú. Csőrük rózsaszín, nagy és hajlított, a hegye mélyfekete. Tollazatuk színe fehér és halványrózsaszín, a szárnyuk felső része sötétrózsaszín, alsó része pedig fekete.

Néhány szélsőséges klímájú hely kivételével minden kontinensen előfordulnak. Édes és sós vizű tavakban egyaránt megtalálhatók. A trópusokon kívüli területeken elvándorolnak a hűvösebb hónapokban, melegebb éghajlatra.

A felnőtt állatok az iszapos, sekély mederben gázolva, fejüket a víz alá dugva szűrik ki különleges csőrükkel a parányi állatokat, főleg alsóbbrendű rákokat és algákat. A fiataloknak egyenes a csőrük, ami az ivarérettség elérésével veszi fel végleges, meggörbült alakját. Tollazatuk világos barackrózsaszín, hosszú, kecses nyakuk és rózsaszín, úszóhártyás lábaik vannak. Hangjuk némileg a ludak gágogására hasonlít. Gyakran megfigyelhető, hogy fejüket testükön pihentetik, hogy elkerüljék a nyakizmok fáradását. A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények, és kicsivel később szerzik meg felnőtt tollazatukat, ami a fiókáknál szürke színű, ám ezektől eltekintve kinézetük megegyezik.

 

 

Hatalmas, akár több százezer fős kolóniákban költenek. Időnként akad némi torzsalkodás, azonban néhány ijesztgető szárnycsapkodás után helyreáll a rend. Az ilyen nagy egyedszám miatt alkalmanként előfordul táplálékhiány, ilyenkor a madarak rövid utakat tesznek meg, hogy új táplálkozó helyet találjanak. Lenyűgöző látvány, amikor több tízezer egyed egyszerre repül, kavarog a levegőben. Nem jellemző rájuk, hogy visszatérnek korábbi táplálkozó, vagy születési helyükre. A párkapcsolatuk többnyire tartós; az egyetlen tojást közösen költik ki, majd együtt nevelik fel a kikelt fiókát. A fészek maga egy vízből kiálló, lapított iszapkúp, amit a szülők közösen alakítgatnak. A fióka kezdetben igen különleges kosztot kap. A szülők a mirigyes gyomrukból és a nyelőcsövükből származó folyadékot adagolják a kismadár csőrébe. A piros színű anyag egy százalékban vért tartalmaz, tápértéke pedig nagyjából a tehéntejével azonos. A járóképes fiókák néhány felnőtt felügyelete alatt álló óvodákba tömörülnek. Átlagos élettartamuk a természetben húsz év, állatkertekben pedig harminc év. A tudomásunk szerint a legidősebb állatkertben tartott rózsás flamingó nyolcvan évig élt. Telepeire a legnagyobb veszélyt az élőhelyek pusztulása jelenti, de az orvvadászat is sok áldozatot követel évről évre. Szerencsére azonban nem került még a kihalás szélére, mint sok más állatfaj!

 

szöveg és fotó: Nagy Ferenc

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×