A Barokk Bálon debütált a felújított Zichy-palota - fotókkal!

A Barokk Bálon debütált a felújított Zichy-palota - fotókkal!

Új pompájában ragyog a Zichy-palota, az ünnepélyes átadót nem is lehetett volna szebb alkalomhoz kötni, mint a 27. Barokk Bálhoz.

Az egyedülálló rendezvényen korhű ruhákban, barokkos díszletek között, korabeli szokások szerint szórakoztak a résztvevők. Győr egy igazi barokk város, csodálatos építészeti remekművekkel, barokk hagyományokkal, és szerencsére sok olyan polgárral, akik számára fontos ezen hagyományok megőrzése, életben tartása.

A barokk programok az egész évet átszövik, ennek egyik csúcspontja a nyári Barokk esküvő, de természetesen a mostani alkalom is egy ilyen kiemelkedő esemény, amely nem csak a hagyományőrzésről, hanem a farsangi jó hangulatról és a közösségi élményről szól. Sok éve bizonyította már városunk, hogy a kultúra kiemelkedő helyet foglal el, a sokszínűség és a magas művészeti színvonal jellemző a mindennapokra. „A Zichy-palota csodálatos és méltó helyszíne a Barokk Bálnak, ahol valóban egy időutazásnak lehetünk a részesei” – mondta el ünnepi beszédében Borkai Zsolt.

A polgármester kiemelte, a barokk palota az 1980-as években esett át egy átalakításon, az akkori kor igényeinek megfelelően. Közel 40 éve a városvezetés úgy döntött, hogy az egyedülálló szépségű műemlék épület méltó helyszíne lesz a házasságkötéseknek. „A nagyszámú esküvők miatt az egykori bálteremből két külön házasságkötő termet alakítottak ki. Azóta sokat változtak a párok igényei, és a polgári szertartásra érkező, egyre nagyobb létszámú vendégsereg méltatlan körülmények között, sokszor csak a televízió kivetítőjén tudta követni az eseményeket. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a két termet ismét egybenyitjuk, és ezzel egy impozáns belső teret alakíthattunk ki” – emelte ki a városvezető.

A kivitelezések során nem csupán a termek egybenyitása történt meg, de több felújítási munkálat is zajlott a palota falai között, új parkettát kaptak az emeleti termek. Lefestették a nyílászárókat, az ablakokra új fényszűrő fólia került, ami védi a közvetlen napsütéstől a freskókat. Ezek mellett felcsiszolták a márványburkolatokat, a csillárokat is renoválták és korszerűsítették a folyosók fűtését is. „A felújítással a Zichy-palota nemcsak az esküvők lebonyolításához biztosít optimális feltételeket, hanem lehetővé teszi a palota hasznosítását nagyobb létszámú kulturális rendezvényeken is” – zárta Borkai Zsolt. A Tavaszi fesztivál négy eseménynek ad helyet, kamara koncertnek, könyvbemutatónak, irodalmi-estnek és egy monodrámának.

Győrben a farsangi időszak csak az év kezdete, hiszen rengeteg szép pillanat várja még a kultúrát, a társasági életet kedvelőket az év minden szakában. Az idei bálon is barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégeket, korabeli muzsika fogadta, amit hazánk egyik legnagyszerűbb „régizene” együttese, a Musica Historica játszott. Az est a XVII. és XVIII. századi zenék és táncok jegyében zajlott, a táncmester a kontratáncok világába vezette be a bálozókat. A vendégeket korabeli barokk menüsor, játékos időutazás várta.  A barokk bál hangulata sok mindenben különbözik a hagyományos bálokétól. A bál látogatóinak nagy része barokk jelmezben érkezik. Akadnak olyanok, akik évről évre belekóstolnak ebbe a különleges élménybe. A korhű jelmezek és ruhák a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ jelmeztárából is kölcsönözhetők.

Az emeleti házasságkötő termének összenyitása Győr város által felkért építész iroda által készített és a Győri Járási Hivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya által jóváhagyott építési engedélyezési és kiviteli tervek alapján készült. A kivitelezés az épület I. kategóriába sorolt műemléki értékének megfelelően az Örökségvédelmi Iroda szakembereinek folyamatos felügyeletével valósult meg.

Az átalakítás során a falakon korábban megtalált és bemutatott barokk falfestéseken szükségessé vált festő restaurátori javítások a vonatkozó jogszabályok szerinti külön restaurátori terv és engedély alapján készültek, az elkészült javításokat a munkák befejeztével háromtagú restaurátori zsűri hagyta jóvá. A két helyiség közötti elbontott elválasztó fal az 1980-as években történt felújítás során készült könnyűszerkezetes fal volt, amely semmilyen műemléki értéket nem képviselt, rajta építésének időpontjából értelemszerűen adódóan semmilyen történeti értékű festés nem lehetett.


Gy. P.
Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Barokk Bál 2019
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×