A burnout bárkit utolérhet

A burnout bárkit utolérhet

A kiégési szindróma igazán divatos fogalom napjainkban, de a valós jelentése már egyáltalán nem új keletű. A kiégés mindig is létezett, csak sokáig nem neveztük ennyire konkrétan a nevén. Varga B. Árpád hitoktató, coach rendszeres vendége a Győr+ Estének, ez alkalommal saját példáján keresztül mesélt a témáról.

„Elképesztően magas fordulatszámon dolgoztam, idővel azonban a belső elégedetlenség és a be nem teljesedett élet érzésének hatására egyre inkább (fel)erősödött, majd csökkent a munkában a teljesítőképességem. A burnout rávilágított, hogy valamit fel kell adnom, hogy másba kezdhessek” – mondta el Varga B. Árpád.

A jelenség három fázison viszi végig elszenvedőjét. Az elsőben az érintettek magas fordulatszámon dolgoznak, behúzott kézifékkel, de a munka intenzitása egyelőre még a megszokott. A második, visszavonuló fázissal először észrevétlenül, később láthatóan csökken a teljesítőképesség. A harmadik és egyben utolsó fázis belső ürességgel, nagyon erős kimerültséggel, passzivitással és az életkedv elvesztésével jellemezhető.

Ha feltételezzük, hogy mi is ezeket a tüneteket érezzük magunkon, akkor érdemes elvégezni a coach tesztjét. Képzeljünk el egy skálát 1-től 10-ig. Az 1-es jelenti azt, hogy az életünkben semmi sem olyan, mint amilyennek szeretnénk. A 10-es jelenti azt, amit el szeretnénk érni. Minél közelebb áll ez az érték az 1-eshez, annál közelebb állunk a kiégés kockázatához.

A szakértő azt mondja, három lehetőség létezik, hogy megvédjük magunkat a kiégéstől: megelőzés, megelőzés és megelőzés. Ez a legjobb út a kiégés kezelésére, mivel a burnout drága. Sokba kerül: az egészségünkbe, az életenergiánkba, az életörömünkbe, az időnkbe és a pénzünkbe, azaz akár egzisztenciális vészhelyzet is előállhat általa. A burnout egy felhívás, amely új rendet hozhat az életünkbe.

Árpád a témát tovább boncolgatja a www.keresztyenparkapcsolat.hu weboldalon.

 

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×