A cicák királya: Brit rövid szőrű

A cicák királya: Brit rövid szőrű

Nagy, mackós test, kerek fej apró fülekkel – egy hatalmas, doromboló izombomba! Ez a brit rövid szőrű! Szerelem első látásra! Legyen fekete vagy vörös, esetleg csokoládé vagy fahéj színű, mindegyik rabul ejt. Azonban a kék szín a királykategória, ropogós tömött és sűrű szőrzettel.

Nyugodt és kiegyensúlyozott, amit nyugodt szívvel ajánlhatunk bármely állatkedvelő és felelősségteljes embernek.


A hímek 5-10 kilogrammos óriások, míg a nőstények feleakkora súllyal és kisebb fejmérettel rendelkeznek. A hímnek igazi dísze a hatalmas fej, óriási pofazacskóval. Könnyen tartható prémium minőségű száraztápokon, esetleg jó minőségű konzerveken. A nyers hús adását kevésbé ajánlom, annak bizonytalan minősége miatt. A sertéshús kifejezetten veszélyes!


Szereti a magas helyeket, mint például a szekrények teteje és a polcok. Sokat alszik, és kevésbé aktív. Ha eleget foglalkozunk vele, nem szükséges mellé társ. Nem falkaállat, mint a kutya! Szőre inkább csak a vedlés időszakában szorul gondozásra. Ilyenkor az elhalt szőrszálakat érdemes kifésülni. A karomvágás is kíméli a bútorzatot.


Egészséges tenyészváltozat, azonban nagyon kényes a vírusfertőzésre, amit más cicáktól kaphat el már egyetlen érintkezéssel is, illetve a cipőnk talpán hurcolhatjuk be a lakásba. Ezért fontos a higiénia. Ha társat szeretnénk neki, fontos a körültekintés, hogy egészséges legyen, illetve egy új konkurens megjelenése akár viselkedési problémákat is okozhat. Hobbira vagy kiállításra egyaránt ajánlható. 12–15 évig élvezhetjük kis barátunk bizalmát, és hallgathatjuk dorombolását, megfelelő gondozás mellett.

 

Szöveg és fotók: Nagy Ferenc

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×