A csoda az emberben van

A csoda az emberben van

„Segíts magadon, az Isten is megsegít” – mindannyian ismerjük a mondást, de talán nem gondolunk bele a jelentésébe, mélyebb tartalmába. Abba, hogy például saját egészségünkért és gyógyulásunkért elsősorban mi tartozunk felelősséggel. Mások segíthetnek és a helyes irányba terelhetnek, de a változás rajtunk múlik.

Elsőként talán azt kellene elfogadnunk, hogy a fizikai világon túl, a lélek és a szellem az, ami hatással van az állapotunkra. Szorosan összefonódva – többek között – az életmódunk, táplálkozásunk, és emberi kapcsolataink is befolyásolják, hogy képesek vagyunk-e megtartani az egyensúlyi állapotot. Ugyanis, ha valamelyik tényező kibillen az ideális helyzetéből, az nyomás alá helyezi a szervezetet, és az állandó kompenzálás miatt idővel megjelenhetnek a tünetek. „Krónikus betegségek esetén a tüneti kezelés azonban nem elég a gyógyuláshoz. Ha az életviteli tényezőket nem változtatjuk meg, akkor nem tudunk meggyógyulni” – magyarázza dr. Darnói Tibor holisztikus orvos.

A holisztikus gyógyítás lehetővé teszi, hogy ne csupán a fizikai test tüneteit kezeljük, hanem rendezzük azokat az okokat is, amelyek a háttérben létrehozták és fenntartják a tüneteket. Ezért a holisztikus orvoslásban kiemelt szerepet kap az összefüggések felismerése, hogy megértsük azokat a folyamatokat, amelyek a betegség kialakulásához vezettek. „Hozzá kell segíteni az embereket az összefüggések megértéséhez. Akárhogy változik a világ, és bármennyire is hat ránk az adott kor közege, az ember, akkor is ember marad. Senki sem kivétel, mindenkire ugyanazok a törvényszerűségek vonatkoznak” – hangsúlyozza dr. Darnói Tibor.

Ezért elengedhetetlen, hogy minél jobban megismerjük a testünk rezdüléseit, a benne zajló folyamatokat, és azt, hogy a gondolataink, lelki állapotunk milyen válaszokra késztetik szervezetünket. „Tudatossá válni azonban csak tudatos szellemi munkálkodás során lehet. A gondolati-érzelmi egyensúly a legfontosabb, és erre kell törekednünk annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek a testi tünetek” – emeli ki dr. Darnói Tibor, majd hozzáteszi: „egyfajta szokásrendszer fogságában vagyunk, amiből nehéz kitörnünk, pedig éppen ez a gyógyulásunk alapja. Így léphetünk a változás útjára, amelynek szintén rendszerben kell történnie ahhoz, hogy valóban eredményre vezessen.”

 

 

Napjainkban, amikor a különböző közösségi oldalakon is „kifelé” éljük az életünket, talán még inkább szükség lenne arra, hogy meghalljuk a belső hangunkat. „A modern világban sokszor az ember veszik el, és kerül a sor végére. Pedig csak az a miénk, amit belül építünk. Befelé kellene fordulnunk ahhoz, hogy észrevegyük magunkban, min kellene változtatnunk.”

Dr. Darnói Tibor az előadásokon és a tréningeken többek között arra is rávilágít, hogy nem a diagnózist kellene gyógyítani, hanem magát az embert. Ráadásul abban is segít, hogy a szellemi és érzelmi egyensúly megteremtésével, kizárjuk az egyik legfontosabb tényezőt, ami a betegségek forrása lehet. „Valamennyi betegség közös nevezője a tartós stressz-terhelés, melynek kialakulásában a külső hatások mellett, meghatározó a gondolati és érzelmi zavarok jelenléte.”

„Ép testet ad ép lélek” – így hangzik helyesen az a mondás, amit a mindennapokban így használunk: „ép testben, ép lélek.” Ebből is kitűnik, hogy a gondolati-érzelmi tengely egyensúlya elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünk ne mutassa betegség tüneteit. „Azt viszont lényeges kiemelnem, hogy a klasszikus orvostudománynak is elengedhetetlen szerepe van az egyes betegségek gyógyításában. De úgy gondolom, hogy az alternatív gyógyászat és a klasszikus orvoslás megfelelő kombinációja vezethet a leginkább eredményre” – hangsúlyozza dr. Darnói Tibor.

A gyógyulás feltétele, hogy a beteg merjen segítséget kérni, és persze ne legyen visszafordíthatatlan állapotban. A gyógyulás kulcsa pedig a változtatás, amiben a betegnek van kulcsszerepe. Ezért ahhoz, hogy ne betegedjünk meg, illetve meggyógyuljunk, szellemi, lelki és fizikai síkon is egyensúlyra kell törekednünk. Ehhez pedig elengedhetetlen a tudatosság, valamint az összefüggések megértése és felismerése.

 

November 18-án 10 órától a Generációk Házában a „HOP Gyógyulj velem!” tréningen dr. Darnói Tibor segít megtanulni az érdeklődőknek, miként kerülhetnek testi–lelki–szellemi egyensúlyba a gyógyulásuk érdekében. Helyfoglalás: hop.gyogyuljvelem.com

 

Szerző: Kaszás Kornél

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×