A design ma már egy gondolkodási mód

A design ma már egy gondolkodási mód

Nem mindennapi rendezvényen jártunk ma este, megnyílt az első győri design hét és győri design kiállítás a Dunakapu téri Delikát házban.

A programsorozathoz a főváros, Sopron és Pécs után idén Győr is csatlakozott, hogy teret adjon a kortárs győri desingnak. Nagy Zsuzsa, építész, a győri fesztivál kurátora elmondta: „fő elhatározásunk a győri és Győr-környéki tehetséges designerek felkutatása és bemutatása a Design Hét Győr keretein belül”. Céljuk minél nagyobb figyelmet irányítani a bemutatott designerekre a befektetői szférában is. „Valljuk, hogy a design és a kortárs építészet alkalmazása mérhető, minőségi változást hozhat egy vállalkozás életében.”

A rendezvénysorozat megnyitója egyben kiállítás-megnyitó is volt, a kiállításon tehetséges győri designerek mutatkoznak be. A tárlatot Hefter László, üvegművész ajánlotta a nagyszámú érdeklődő figyelmébe. Arról beszélt, hogy a design kiállítással Győrben is fel szeretnék hívni az ipari potenciálnak a figyelmét arra, hogy városunkban is rengeteg szellemi energia van, amely alkalmas az ipar versenyképességének növelésére és a most kiállított tárgyak nagy része alkalmas is erre.

A művész arra is rávilágított, hogy a design szó, ma már sokrétű fogalom, nem kötődik feltétlenül a tárgy- és eszköz kultúrához. Mára egy mozgalom, egy szellemi mozgalommá vált, amely a megszokottal szembeni dolgokat favorizálja.

Győrben ez a fajta gondolkodás még nem elég intenzív – jegyezte meg Hefter László, jó lenne, ha intenzívebb lenne, de vannak már jó kezdeményezések, mint ez a kiállítás és programsorozat. Mivel szellemi vonatkozásról van szó, és ebbe az oktatás is beletartozik, vannak jó példák, ilyen a legújabb terv, mely szerint a Széchenyi István Egyetemen művészeti fakultás indul. Valószínű, itt a designal kapcsolatos szellemiség is helyet fog kapni, mert anélkül nincs jövő - fejezte ki reményét az üvegművész.

Bemutatatták a győri kiállítókat: Kodolányi Gábor designer, Hefter Brúnó üvegművész, Tóth Judit ékszertervező, Farkas-Pap Éva szobrász, Balogh Petra divattervező, Jakus Tamás formatervező, Csermák Zsuzska grafikus, Meixner Etelka szilikát-tervezőművész, Nagy Sarolta ékszertervező, Farkas Vajk üvegművész, Gyebnár Hajnalka textiltervező és Fehér József designer munkáit láthatjuk október 15-ig.

Balogh Petra divattervező ruháit a megnyitót követően vonultatta fel, nagy sikert aratva a figyelemfelkeltő Dunakapu téri divatbemutatóval. .

Október 6. és 15. között szakmai előadás, kiállítás és design túrák várják az érdeklődőket. Ez utóbbiak október 8-án és 15-én 15 órától indulnak a Belvárosban, a résztvevők megismerhetik, hol ér össze a képzőművészet, az urbanisztika, a formatervezés és a helytörténet, melyek Győr legkevésbé ismert, ám design szempontból mégis legjelentősebb épületei.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Csatolt galéria: Design Hét Győr
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×