„A díj abszolút a csapat érdeme”

„A díj abszolút a csapat érdeme”

A Magyar Kultúra Napján, a Himnusz születésnapján, január 22-én a hagyományok szerint a városi ünnepségen átadták a Győr Közművelődéséért Díjakat, idén Csobod Eszter, a Vaskakas Bábszínház művészeti titkára és dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfus részesült az elismerésben, a Győr Művészetéért Díjat pedig Tolnay Imre képzőművésznek ítélte a kuratórium.

Alább a „Vaskakas Bábszínház tündérével”, Csobod Eszterrel készült interjúnkat olvashatják.

Lassan két évtizede dolgozik a Vaskakasnál. Hogyan csöppent a mesevilágba?

Kocsis Enikő a legjobb barátnőm, s mikor Rozi, a testvére 1997-ben igazgató lett és művészeti titkárt keresett, nekem épp nem volt állásom. Jártam előadásokra, tetszett a szürreális világ, hogy a képzeletemben élő mesék varázslattal megelevenednek a színpadon. De akkor jöttem csak rá, mikor már dolgoztam, hogy mindig is ezt a háttérmunkát szerettem volna csinálni. Életforma lett az első perctől! Rozi a kezdetektől bízott bennem és hagyott dolgozni. Elmondta a célokat, például, hogy legyen több bérletesünk, a módszereket pedig megvitattuk. Így léptünk mindig tovább, bővültünk, elkezdtünk fesztiválokra járni, díjakat elhozni. Rozi katalizálta az egész társulatot, mutatta, merre repüljön a vaskakas. A díjátadó után a társulattól kaptam egy kakasos nyakláncot, így nem csak a szívemben, hanem felette is viselhetem a szimbólumunkat.

 

A közös repülés szeretete táplálja tehát az elképesztő kreativitást és lelkesedést, amivel találkozhatunk a Vaskakasban?

Igen, és az, hogy Rozi mer nagyot álmodni, ami nem sok ember sajátja. A megvalósításon pedig együtt dolgozunk, ha elakadunk, akkor továbblendítjük egymást. A díj abszolút a csapat érdeme!

 

 

S miközben egyre magasabbra szárnyaltak, felnőtt egy generáció.

Eljött az a pillanat, hogy az aprók színházán már részt vesz olyan anyuka a babájával, aki még gyerekként járt ide. Sok fiatal felnőttnél érezni, hogy bábszínházon nőtt fel, és ez fantasztikus!

 

Milyen új feladatok, célok érkeztek a költözéssel?

Óriási boldogság minden munkatársnak, hogy nagyobb térbe (a volt BBMMK épületébe – a szerk.) költözhettünk. Itt egyszerre nyithatjuk ki a színház kapuit a különböző korosztályok előtt, mert már van helyünk. Ez is a cél: minden generációhoz eljutni. Nagy tervünk, hogy az ifjúságot is becsábítsuk. Jelenleg is vannak nekik szóló előadásaink, illetve páran felfedeztek már minket másként is: néhány középiskolás csapat eljár hozzánk suli után társasjátékozni, tanulni, sőt, születésnapot is ünnepeltek a mi fogadóterünkben. A felnőtteknek hívunk a fővárosból színházi produkciókat és kiállításokat is tervezünk. De ezek csak a kezdeti lépések, a következő évaddal mutatkozik majd meg igazán, hogy mennyire tudunk sokszínűek lenni az eredeti funkciónkhoz képest.

 

A díjátadón a méltatásban is elhangzott, hogy ön a hetilapunk havonta jelentkező Győrkőc mellékletének a szerkesztője. Avassa be kicsit az olvasókat, hogyan születik a gyerekek kedvenc olvasnivalója!

Rozival készítjük évek óta a mellékletet, mellyel szeretnénk felhívni a városban lévő legizgalmasabb gyerekprogramokra a figyelmet. Mindezt játékokkal, gyerekeknek szóló könyvajánlókkal, cikkekkel, viccekkel. Mindig alkalmazkodunk az évszakhoz, a közelgő eseményekhez, dizájnban és a játékok jellegében is. Általában egy keddi napot jelölünk ki a közös ötletelésre, írásra, mindig jó móka a Győrkőc melléklet számunkra is!

 

 

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter


Tovább a gyorplusz.hu-ra
×