A Fabergé tojás meglepetése

A Fabergé tojás meglepetése

Majd egy évszázad után egyesítették Peter Carl Fabergé orosz ékszerész egyik világhírű tojását és a hozzá tartozó meglepetést, egy elefántcsontból készült, mozgó elefántot egy texasi múzeumban köszönhetően annak, hogy utóbbit II. Erzsébet brit uralkodó kölcsönadta a Houstoni Természettudományi Múzeum hétfőn nyíló új kiállítására.

A királyi Fabergé-gyűjteményben lévő kicsiny elefántról csak nemrég derült ki, hogy az Imperial Diamond Trellis Egg tartozéka. Ezt a húsvéti tojást, benne egy különleges meglepetéssel, 1892-ben rendelte meg III. Sándor orosz cár húsvéti ajándékként feleségének.

A tojást és a meglepetést utoljára valószínűleg 1922-ben látták együtt, amikor az orosz kormány eladta a cári család Fabergé-gyűjteményét. A sétáló és fejét mozgató elefántot 1935-ben vette meg V. György brit uralkodó, ám akkor még nem tudták, hogy azt Fabergé készítette - mondta el Caroline de Guitat, a brit királyi gyűjtemény kurátora, aki elkísérte a kincset a houstoni kiállításra.

Ő volt az, aki 2015-ben bejelentette, hogy Fabergé munkájaként azonosították a királyi gyűjteményben lévő kicsiny elefántot.

Az Imperial Diamond Trellis Egg, amely korábban brit gyűjtők tulajdonában volt, jelenleg a legnagyobb amerikai Fabergé-gyűjteménnyel rendelkező Dorothy és Artie McFerrin tulajdona, a texasi házaspárnak több mint 600 Fabergé-ékszere van, amelyek néhány éve a houstoni múzeumban találtak otthonra.

Joel Bartsch, az amerikai múzeum igazgatója elmondta, hogy egy évre kapták kölcsön a királyi családtól az elefántot.

MTI

Fotó: faberge.com

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×