A fehér bot

A fehér bot

Egy francia grófnő a ’30-as években figyelt fel a vakokra leselkedő veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogathatná a nem látókat.

Guilly d’ Herbemont grófnő feltalálta a fehér botot, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor meghosszabbított karként is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre.Ma is ezt használják a látássérültek, és évente megtartják a Fehér Bot Nemzetközi Világnapját, október 15-én. A világnap célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. A Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete szerdán várta tagjait ünnepségre, a Szigethy Attila úti központjukba, ahol dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a győri látássértült központ rehabilitációs központ lesz, ahol megtanítják a látássérültet, látássérültként élni.

Szalai Miklósné az egyesület elnöke bemutatta a szervezetet: a 2004 óta működő, mintegy 300 tagot számláló egyesület érdekképviseleti szervként van bejegyezve, de rehabilitációs tevékenységet is folytat, főleg a felnőtt korban látássérültté válókkal foglalkoznak, de gyermek tagjaik is vannak.

Az egyesület sok mindenben segíti tagjait, segítenek a közlekedés elsajátításában, a mindennapi tevékenységek újratanításában, a kommunikációs és számítástechnikai eszközök kezelésében.Oostelefonokra beszélő programokat, illetve pénzfelismerő rendszert telepítenek, az elektronikai ügyintézés alapjait is oktatják.

Az egyesület működését a győri önkormányzat évente másfél millió forinttal támogatja, fenntartja az Adyvárosi rehabilitációs központot, valamint a városban működő Lions klubok is segítik anyagilag a szervezetet. E mellett folyamatosan pályáznak, így jó hírként jelentették be, a közelmúltban 11 millió forintot nyertek elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára megnevezéssel.

Az elnyert összegből fejlesztik tagjaik kommunikációs készségét, funkcionális látás-tréninget, technikákat oktatnak, és pszichológus is rendelkezésre áll annak, aki igényli.

Az egyesület kirándulásokat szervez, de gyöngyfűző és szövő szakkörbe is várja tagjait – tájékoztatott Szalai Miklósné.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×