A felesége kedvéért nyert OB-t a győrzámolyi kendós

A felesége kedvéért nyert OB-t a győrzámolyi kendós

Öt éremmel tértek haza a Szigetközi Junior Kendo Klub versenyzői a közelmúltban Békéscsabán rendezett 32. országos egyéni bajnokságról. A régóta sikeres kendó egyesület érmei közül a legmeglepőbb talán a sportág klasszisa Dubi Sándor okozta. Az Európa bajnok ugyanis már korábban lemondott a válogatottságról is. Most mégis újra versenyzésre adta a fejét, és ha már elindult meg is nyerte a férfiak viadalát. Kíváncsiak voltunk mi áll a meglepetés indulás hátterében.

„Nyáron mondtam le válogatottságot, mivel sajnos már nem tudtam 100%-osan koncentrálni a kendóra. Én úgy gondolom, ha valamit nem tud az ember teljes odaadással csinálni, akkor itt az idő átadni a fiataloknak a lehetőséget. Az életem már más szakaszához érkezett, édesapa vagyok, amit nagyon élvezek és igyekszem minél több időt tölteni a családdal. Nem rakhatok akkora terhet a feleségemre, hogy 3-5 edzésen, plusz a regenerációkon részt vegyek, hiszen ez majdnem összes napomat elvenné egy héten. Ez már nekem nem fér bele az életembe, így fájó szívvel, de lemondtam róla. 17 évig voltam válogatott versenyző, szép pályafutás van mögöttem. Talán a fiam, Matyi majd tovább viszi ezt a hagyományt. Járt már edzésen és nagyon ügyes is, én látom benne a tehetséget, persze nem befolyásolom. ”

A kendót teljesen persze nem hagyta abba, ám már nem űzi olyan intenzíven, mint korábban. Havonta egyszer eljár a válogatott edzésekre is és segíti társait a felkészülésben. Ahogy fogalmazott ő a „csendestárs” a csapatban. Ez mellett testvérével, a szintén klasszis Dubi Attilával az SZJKK utánpótlását pallérozzák. Szerencsére a klub létszáma is egyre növekszik, amely még nagyobb örömmel tölti el őket.

 

 

Ilyen körülmények után indult mégis az OB-n Dubi Sándor. Kérdésünkre "miért", a válasza meglepő, ám annál kedvesebb volt.

„Az indulásomnak nagyon egyszerű és személyes oka volt. Amióta együtt vagyok a feleségemmel, Diával nem nyertem OB-t, előtte háromszor is. A verseny előtt pár héttel szóba került, hogy megyünk Békéscsabára, visszük a gyerekeket, szervezkedtünk szállással, utazással kapcsolatban. Mire a feleségem, persze mosolyogva azt mondta nekem, hogy mióta együtt vagyunk nem is nyertél országos bajnokságot, biztos már nem is fogsz. Erre én azt válaszoltam, hogy rendben, akkor idén elindulok. Azt nem mertem ígérni, hogy nyerek, mert nem voltam edzésben egyáltalán. Azt hiszen nem túlzok, ha azt mondom megleptem mindenkit, hogy újra a mezőnyben látnak. Kicsit még engem is. – tette hozzá viccesen az Európa-bajnok.”

 

 

Dubi Sándor, ha már elindult, meg is nyerte a férfiak versenyét. Persze nem volt könnyű dolga, főleg a döntőhöz közeledve.

„Bevallom őszintén nagyon elfáradtam. Az elődöntőt Babos Gáborral kellett vívnom, ami sokat kivett belőlem. A döntőt pedig az öcsémmel, Attilával, ami szintén nem volt sétagalopp. Mindketten nagyon jó versenyzők, ráadásul jól ismerjük egymás mozdulatait. Örülök, hogy vívhattam velük, éles helyzetben talán utoljára.”

A visszatérést már nem tervezi Sándor, ahogy fogalmazott elég volt egyszer is meghozni ezt a nehéz döntést. A válogatott munkáját segíti továbbra is, egyszer talán edzőként, addig pedig az SZJKK-s gyereket igyekszik minél erősebb közösséggé kovácsolni, és jó kendósokat nevelni.

 

Fotó: Czifrik Balázs

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×