A fényképezés kezdetei Győrben

A fényképezés kezdetei Győrben

Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben címmel nyílt kiállítás a talbotípia feltalálásának 180. évfordulója alkalmából Győrben, az Esterházy-palotában szombaton.

A kiállítást Beke László művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe. William Henry Fox Talbot 1839. január 31-én mutatta be az általa fotogenetikus rajznak nevezett képrögzítési eljárást Londonban. Alig egy évtizeddel később már Győrben is voltak művelői: Mayrhofer József győri kanonok (1810–1897) és Skopall József fényképész (1814–1870) talbotípiái a hazai fotótörténetben is kiemelkedő jelentőségűek. Mayrhofer és Skopall korábban ki nem állított talbotípiái technikatörténeti érdekességük mellett különleges módon visznek közel a város történetének megismeréséhez.

Beke László művészettörténész

A régi utcákról és terekről, a város lakóiról készült fényképek vizuálisan is megjelenítik a győri életet a 19. század második felében. Az általuk készített nagyszámú, mintegy 800 felvételről a város polgárainak, egyházi személyiségeinek, katonatisztjeinek arcát ismerhetjük meg, nekik köszönhetjük az első városképeket, és találunk példát a korai műtárgyfotózásra is.

 

A kiállítás bemutatja a fotótörténet korai időszakának eszközeit és különböző technikai eljárásait is. A hagyományos festészettől való eltávolodás igénye már a camera lucida megjelenésekor is észlelhető, de a tárlatban a camera obscurához készült vásári jelenetsor, illetve az utólag színezett, vagy rajzolt háttérrel kiegészített fotók, vagy a fotográfiák alapján készített metszetek jól mutatják a fényképezés és grafika ekkor még szorosabb kapcsolatát.

 

Mayrhofer és Skopall működésének állomásai, az általuk készített portrék, város- és műtárgyfotók mellett az őket követő győri fényképészek alkotásai is láthatóak, megmutatva a fotográfia elterjedését és népszerűvé válását.

 

 

A megnyitót követően Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotógyűjteményének kurátora tartott tárlatvezetést.

A kiállítást Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató, és Szalai Zsolt kurátor rendezte.

A kiállítás március 31-ig tekintető meg, hétfő kivételével naponta 10 órától 18 óráig.

 

fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Műteremben a város - kiállítás
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×