A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk

Zuhogó esőben kezdődött az október 23-ai megemlékezés hétfőn délelőtt Győrben, a Golgota-emlékműnél a Bisinger sétányon. Máté Mária, Halász Ödön és Szabó Béla - az 1956-os forradalom és szabadságharc győri ifjú mártírjairól is megemlékeztek.

A városi ünnepség a Városháza I. emeleti folyosóján kezdődött, ahol az önkormányzat vezetői koszorút helyeznek el Szigethy Attila emléktáblájánál, majd a Golgota-emlékműnél folytatódott Radnóti Ákos alpolgármester ünnepi beszédével.

Radnóti Ákos alpolgármester tartott ünnepi beszédet

A politikus emlékeztetett, Győr is megvívta a maga forradalmát, városunk fiai is hőssé váltak, és ezeken az utcákon is keresztülgázoltak a lánctalpak, a győri bátor fiatalokat is a gépfegyverek ropogása hallgattatta el. Máté Mária ápolónő 20 éves, Halász Ödön csőszerelő-tanuló 17 éves, Szabó Béla gyári munkás 27 éves volt.

A szónok beszélt arról, hogy október 23-án lengte be az országot a szabadság szele, mely hitet, reményt adott az embereknek. Olyan történelmi idő volt, ami bejárta a világ minden szegletét, mindenki arról a kis magyar népről beszélt, aki felemelte hangját elnyomóival szemben. Aztán a hirtelen kivirágzó szabadságot újra sárba taposták és a diktatúra véget vetett az álmoknak, a forradalmat leverték, majd kezdetét vette a terror, a megtorlás – idézte fel a történéseket az alpolgármester. 1956 és 1963 között 300 embert kivégezek, több ezren börtönbe kerültek, és 200 ezren elhagyták az országot.

Voltak bátor újságírók is, akik Győrben kiállásukért, a legendás forradalmi napokban megjelenő Hazánk című lap vezércikkéért három év börtönt kaptak – emlékeztetett Radnóti Ákos.

Az emlékezés résztvevői

Minden nehézség, minden történelmi pofon ellenér szerencsés helyzetben vagyunk, hazánk szabad és biztonságos ország – mutatott rá a szónok. Mi győriek különösen büszkék lehetünk, hiszen ebben a városban minden korosztály számára adott a lehetőség a boldogulásra, hogy hosszútávon tervezzük életünket. Ebben a városban nyugodtan tanulhatunk, dolgozhatunk, alapíthatunk családot, vehetjük igénybe a szociális- és egészségügyi szolgáltatásokat, sportolhatunk és részt vehetünk a pezsgő kulturális életben - hangsúlyozta az alpolgármester.

Sík Frida és a Győri Stúdiósok műsora

Figyelmeztetett: ma biztonságban élhetünk, de nem szabad elfelejteni elődeinket, akik tegnap a szabadságért küzdöttek és egzisztenciájukat, saját jövőjüket, életüket áldozták miértünk. Egyre kevesebben, de még ma is élnek közöttünk olyan ’56-osok, akik maguk is részt vettek hazánk életének alakításában, ők azok, akik ma is emlékeztetnek a hazaszeretetre, a helyes irányra. Tudjuk honnan jöttünk, és hogy merre tartunk, olyan kilométerkövek vannak mögöttünk, mint 1848, 1956, 1989, ezek a szabadsághoz vezető utat jelzik és erről az útról nem szeretnénk letérni – emelte ki Radnóti Ákos.

 

A megemlékezésen Szabadnak születtél címmel Sík Frida és a Győri Stúdiósok műsorát láthatták a résztvevők, majd az emlékezők virággal rótták le kegyeletüket az emlékműnél.

 

F.G.

Fotó: Marcali Gábor

 

 

Csatolt galéria: 1956. október 23-i megemlékezés
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×