A GYAK pályázatának eredményhirdetése

A GYAK pályázatának eredményhirdetése

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) május 8-án hirdette ki a szépirodalmi pályázata eredményét a Dr. Kovács Pál Központi Könyvtárban.

Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a bírálóbizottság tagjait (Gősi Vali, Rácz Katalin, Szigeti Endre, Vehofsics Erzsébet), akik a beérkezett írásokat értékelték, és kiválasztották a legjobbakat. Csáky Anna beszélt a 2000 óta évenként megjelenő Győri Antológia mint kiadvány történetéről, valamint a közel 30 fős GYAK kialakulásáról, tagjairól (költőkről, írókról, képzőművészekről, fotográfusokról), a közösség város kulturális életében betöltött szerepéről, arról, hogy az Önkormányzat két évvel ezelőtt Győr Művészetéért díjjal jutalmazta tevékenységét, az idén pedig az Antológia 20. kötetét adja majd az olvasók kezébe.

 

A pályázók vers és kispróza kategóriában küldhettek be írásokat. Három-három verset vagy egy-egy rövid prózát. Összesen húszan pályáztak, közülük tizennégyen verssel, hatan kisprózával. A pályamunkák színvonala erősen hullámzó volt, főleg az idősebb szerzők írásai rekedtek meg a 19. századi irodalom szellemében, formakultúrájában, a kortárs írók munkáinak ismerete híján. Szerencsére akadtak néhányan, többnyire fiatalok, akik korszerű formában és stílusban fogalmazták meg mondanivalójukat. Persze hibák (helyesírási, szerkesztési, stílusbeli) még a legjobb munkákban is akadtak, de a bizottság hamar felismerte a tehetségeket a szerzők között, s nekik ítélte a díjakat.

Vers kategóriában

I. helyezett: Papp Csenge 15 éves tanuló dongó, Ez, Száraz évszak c. költeményeivel

II. helyezett: Bozsaky Boglárka 18 éves gimnáziumi tanuló Külső, Pillanat, Ritmuszavar c. verseivel.

Kispróza kategóriában

I. helyezett: Rom Zsófia tanuló Óda a csodához c. írásával (22. fotó)

II. helyezett: Radich István A kettőspohár c. elbeszélésével

A bizottság különdíjjal jutalmazta Vasvári Attila versírót Szerecseny, Az istenek is öregszenek?, valamint VIII. Henrik c. költeményeit szellemes stílusukért és nagyszerű formakultúrájukért.

A díjazottak egy-egy oklevelet és könyvjutalmakat kaptak, közöttük a Győri Antológia legutóbbi kötetét, ezenkívül az I. és II. helyezettek írásai megjelennek majd az idei Győri Antológiában.

A többi pályázó sem távozott üres kézzel: mindegyikük egy-egy Emléklapot vihetett magával dicsérettel, sőt néhányan könyvjutalomban is részesültek. Sajnos nem mindenki jelent meg közülük.

Emléklapot kaptak

Vers kategóriában: Boros Boglárka Anna, Illyés József, Molnár Ferenc, Mikó Sámuel, dr. Miletics László, dr. Németh Józsefné, Ötvös Németh Edit, Pető Szilvia, Szabó Zoltán, Tóth Dávid, Völgyi János,

Kispróza kategóriában: Kissné Kustor Franciska, Németh Marika, Vollai István.

 

Fotó: Molnár György

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×