A győri egyetem ismét bajnok lett a Dunai Regattán

A győri egyetem ismét bajnok lett a Dunai Regattán

Az idén 6. alkalommal megrendezett Dunai Regatta a legjelentősebb, egyetemistáknak szervezett sport- és kulturális fesztivál. A Széchenyi István csapata már többször megnyerte, s ma is diadalmaskodott!

Összefoglaló:

A szervezők tájékoztatása alapján a V4 Races sport- és kulturális fesztiválon 18 magyar, két lengyel, valamint egy-egy cseh és szlovák felsőoktatási intézmény képviseletében több mint ezer sportoló vett részt. Az egyetemek közötti vízi versenyeket több mint 30 ezer néző előtt rendezték meg.

A legnagyobb, egyetemek közti evezős nyolcas viadalon öt magyar, illetve két külföldi - lengyel és cseh - egyetem evezőseit utasította maga mögé a győri Széchenyi István Egyetem egysége, amely 2016 és 2017 után sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A második helyen a Testnevelési Egyetem, a harmadikon pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hajója végzett.

A sárkányhajós versenyszámban két futamot indítottak, ezeket a Testnevelési Egyetem és az Semmelweis Egyetem nyerte meg, az induló 18 magyar és egy lengyel egyetemi csapat közül. A Testnevelési Egyetem sárkányhajója ezzel ismét megvédte a bajnoki címét, és a győri evezősökhöz hasonlóan egymást követő harmadik évben nem talált legyőzőre. Az első futamon a második helyezést az Állatorvostudományi Egyetem érte el, harmadikként pedig az Szent István Egyetem hajója futott be. A második futam ezüstérmese a Széchenyi István Egyetem, bronzérmese pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

Gorácz Anikó, a Dunai Regattát szervező Antall József Tudásközpont Arculat és kommunikáció irodájának vezetője elmondta, hogy a Dunai Regatta immár hatodik alkalommal bizonyította, hogy valóban a fesztiválszezon nulladik napja. "Egy olyan esemény, amely a dunai versenyeken keresztül hívja fel a figyelmet a folyó közösségépítő szerepére, a Duna sokszínű használatára" - tette hozzá. Gorácz kiemelte: az elmúlt hat évben több mint háromszorosára nőtt a résztvevő egyetemek száma.

Antall-Horváth Veronika, a szervező Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a Dunai Regatta magában hordozza az AJTK szellemiségét. "A kezdeményezéssel a tudásközpont kiemelt célja, hogy erősítse az egyetemi összetartást, megtöltse élettel a Dunát és a rakpartot, valamint felhívja figyelmet a sportos és egészségre életmódra" - mondta Antall-Horváth.

"A Regattán is jelen lévő egyetemi polgári lét ad egy védőhálót, mivel az itt folyó baráti rivalizálás közben hosszú távú, értékes kapcsolatokat tudnak kialakítani egymással a hallgatók. A sportverseny és fesztivál segít abban, hogy a résztvevők hosszú távon is sikeresen együttműködhessenek" - tette hozzá Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportkapcsolati Főosztályának főosztályvezetője.

A hajók a Duna legszebb fővárosi szakaszán haladtak végig, a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthették egyetemük csapatát az előfutamok, illetve a döntők során. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítettek. (MTI)

Korábban írtuk:

A Dunai Regatta olyan hagyományt kelt életre a Dunán, ahol a sport és a zene szeretete összehozza a hazai egyetemek hallgatóit.

Az esemény szervezője az Antall József Tudásközpont (AJTK), mely a Regattán keresztül is megvalósítja kiemelt célkitűzéseit, mint a fiatalok tehetséggondozása, az egyetemi összetartozás erősítése és nemzetközi kapcsolataik építése. Mindezek mellett a Tudásközpont fontosnak tartja a Duna és a rakpart közösségépítő szerepének és sokszínű használatának a hangsúlyozását, ezért is törekszik arra évről évre, hogy egy csodálatos, ingyenes fesztivált varázsoljon a Műegyetem rakpartra.

A Dunai Regatta V4 Races fesztiválon egyetemi sárkányhajós és evezős csapatok mérik össze erejüket a Duna egyik legszebb szakaszán, a Parlament és a Budapesti Műszaki Egyetem között. Az evezősversenyt 2018-ban még izgalmasabbá tette, hogy a Visegrádi Csoport magyar elnökségének apropóján cseh (University of Pardubice) és lengyel (Jagelló Egyetem) profi nyolcasok csaptak össze a magyarokkal a Duna vizén.

A Széchenyi István Egyetem csapatától mindenki remek szereplést várt, nem véletlen, hiszen tehetséges és kiváló sportemberek alkotják a csapatot. Nem is okoztak senkinek csalódást, így a döntőben a  BME, a Corvinus és a TE társaságában szállhattak vízre.

A 15.45-kor rajtoló futam győztese a győri egyetem lett, akik harmadszor is elhódították a bajnoki címet, a TE a második helyen futott be, a Corvinus pedig két év után lecsúszott a dobogóról.

A bajnokcsapat: Alföldi Zoltàn edzővel Kiss Bence, Szabó Bence, Simon Béla, Szigeti Roland, Priváczki Ákos, Lacsik Péter, Fiala Balázs, Sönfeld Álmos, Bakaity Attila

A Széchenyi István Egyetem csapatának gratulálunk a remek teljesítményhez és a háromszoros Dunai Regatta győzelemhez!

GYAC Evezés facebook/HAK

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×