A győri művésztelep progresszív jövője

A győri művésztelep progresszív jövője

Ez az izgalmas kiállítás is igazolja, hogy Győr közege alkalmas és képes a progresszív, kortárs művészeti innovációra - mondta az 51. Győri Művésztelep Közös terek című kiállításának megnyitóján Rechnitzer János professzor, az ismert műgyűjtő.

Nagy érdeklődés kísérte a művésztelep kortárs alkotóinak kiállítását az Esterházy-palotában. Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a következő öt évtized kezdetének nevezte az idei két kiállítást. A művésztelep nyitó tárlatán egy japán, egy olasz és egy Ausztriában élő magyar alkotó Nemes Ügyek címmel mutatkozott be. A három hetmes alkotótelep idején Győrött készült képekből, installációkból igényesen összeállított kiállításon pedig - ahogy Rechnitzer János fogalmazott - az új generáció művészeti szcénájának meghatározó, progresszív művészei találkoztak a közönségükkel.

 

 

S ez az alkalom rendkívül élénk párbeszéddé alakult a festők és a nézők között. Grászli Bernadett pedig titkos szavazással meg is kérdezte a közönséget, kinek a művei ragadták meg őket. A nézők értékítélete alapján második lett Fehér József győri iparművész, aki látványos, eredeti, igen hatásos installációval mutatkozott be. A legtöbb szavazatot pedig Bernát András kapta "selymes-irizáló, gyakran opálos színváltó", barokkos mozzanatokat idéző, erőteljes Tértanulmányaiért.

 

 

Sikert arattak, nagy érdeklődést váltottak ki Forgó Árpád, Halmi-Horváth István, Szabó Dezső, s Varga Bertalan művei is. Ez a kiállítás valóban előrevetítette a művésztelep progresszív jövőjét. A tárlat szeptember elsejéig tekinthető meg.

 

Hajba Ferenc

Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: A győri művésztelep progresszív jövője
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×