A gyümölcsösöket sem kímélte a havazás

A gyümölcsösöket sem kímélte a havazás

A rendkívüli idő a gyümölcsösöket sem kímélte: az eper, a kajszi és a szőlő is megsínylette a hirtelen hideget. Több gazda azt mondta, a teljes idei termése odalehet. Sokan próbálnák füstöléssel védeni a növényeket, csakhogy a hatalmas szél miatt ez esélytelen. A legtöbben már csak abban bízhatnak, hogy hétvégére elmúlnak a fagyok.

 

Több helyen fátyolfóliával próbálták védeni a mínuszoktól és az erős széltől az eperpalántákat. A hirtelen jött eső miatt több helyen vízben állnak a palánták, az erős szél pedig megtépázta a leveleket. Füstölni viszont a hatalmas szél miatt egyelőre nem lehet.

A gazdák azt mondják, ha fagy lesz a hétvégén is, akkor százszázalékos kiesésre számíthatnak, a legrosszabb helyzet a szőlőnél lesz.

Országszerte virágoztak már a gyümölcsök, így a fagy és a viharok komoly károkat okozhattak a termésekben. Hogy pontosan mekkora kiesésre lehet számítani, az csak a következő napokban derül majd ki. Az előrejelzések szerint pénteken és szombaton hajnalban az ország több pontján is akár mínusz 4-5 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Fotó: Szépzöld

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×